Spletkarstvo s.p.

Dve povsem različni zgodbi, pa vendarle v bistvu tako zelo podobni.

Radio študent objavi novico, da je neko študentko oglobil inšpektor, ki se je izdajal za nekoga, ki potrebuje prevoz in bi si delila stroške za bencin. To naj bi bilo delo na črno, ker študentka ni registrirana za prevozne storitve. Danes zjutraj berem na spletnem portalu Slo-tech zelo odmeven članek, kako so preventivno ukinili med študenti popularno storitev posredovanja prevozov na spletem portalu prevoz.org, ker gre po tej logiki pač za posredovanje dela na črno. Samo njim zaenkrat ni še nihče nič hudega hotel. To so naredili očitno na podlagi informacije, ki jo je v eter poslal nek obskurni radio in jo niso še nikjer drugje potrdili ali zanikali.

Potem so pa to danes zagrabili z veliko žlico še ostali mainstream spletni portali (zurnal24, 24ur, finance, dnevnik, delo) in naenkrat je iz tega nastala velika zgodba. Zgodba za naslovnico.

Praktično povsod so se v komentarjih ljudje zgražali, kaj to oblast počne z ubogimi študenti in da to presega sedaj pa res vse meje. 3 x PROTI. Vendar potem so seveda mainstream mediji zahtevali pojasnila, za kaj pri vsej zadevi sploh gre, vendar ne inšpekcija za delo, kot tudi ne inšpekcija za promet takega primera nimata v evidenci. Ampak povsem slučajno je čez dva dni na sporedu velika referendumska nedelja, kjer bo ena izmed tem tudi zakon o  delu na črno in povsem možno je, da so si frajerji na radiu študent pač privoščili navadno predreferendumsko provokacijo, ki se je razširila kot virus po spletu. In jaz verjamem, da so lahko upravljalci spletne strani prevoz.org, ki so dejansko povzročili medijski stampedo, v tej provokaciji sodelovali nehote in v dobri veri, da poskušajo delovati proaktivno in takoj zaščitit zakonitost, če se je izkazalo, da omogočajo posredovanje dela na črno, ne glede na to, kako absurden bi bil tak ukrep, saj tovrstne spletne strani brez težav delujejo drugje po svetu.

Zame pa vse skupaj eno navadno spletkarstvo, čeprav se bo to komu zdelo kot odlična viralna kampanja, narejena pravilno (Urška Čepin – vrži se stran).

Druga zgodba se odvija že nekaj časa, prizorišče pa Škofjeloško hribovje. Mali medvedek se domnevno zateče na domačijo, kjer ga prijazni lastnik praktično posvoji, kot bi šlo za otroka in ne mladiča zaščitene divje zveri. Vendar zadeva prileti z velikim pokom v medije šele, ko lastnik domačije trešči inšpektorja za okolje, ki je prišel reševati situacijo v skladu s sprejetimi zakoni in predpisi. In inšpektorja trešči tako močno, da je človek še danes baje na bolniški.

Mediji začutijo, da bi znala biti ta srce parajoča zgodba o malem medvedku, dobrem človeku iz Škofljeloškega pogorja in brezkompromisnimi državnimi uradniki zanimiva za bralce ter vse skupaj ustrezno pokrijejo. Seveda slikice malega, nebogljenega medvedka, ki se igra z rožicami na vrtu, objema psa čuvaja in se smešno prekobacuje pa nekako ne puščajo dileme, na katero stran se bo obrnila splošna javnost. Sam poznam celo sodelavko, ki jo je mali medo tako zelo raznežil, da se je s svojim avtom odpeljala na domačijo, da je medvedka lahko pobožala in mu dala jagode za jest.

Potem pa slišim zgodbo iz druge plati in to ne samo iz medijev, ampak od ljudi, ki primer dobro poznajo. Saj res! Od kje pa je ta mali medvedek sploh prišel na to domačijo? Medvedi pri nas so precej dobro prešteti in popisani, tako da se takšen medvedek ne more kar naenkrat prikazati pred vrati neke domačije in potrkati, če bi ga posvojili, ker je sirota. Ta medo je moral imeti tudi mamo medvedko, ki bi morala skrbeti za njega, ker je tako mnogo bolj naravno, kot pa da ljudje z njim afne guncajo. Je res, da medvedek dejansko izvira iz Kočevskih gozdov? Kaj pa če morda le ni čisto slučajno zašel na to domačijo, ampak je bil tja pripeljan z nekim namenom? O dobrem domačinu, ki je vzel medvedka v oskrbo in ga brani tudi z batinami krožijo razne govorice in vse niso ravno v prid tezi, da gre tu zgolj za ljubezen do živali in čisti altruizm.

Kakorkoli že, mladič divje zveri je že po definiciji divja zver in ne neka plišasta igračka, ki jo zvečer vzameš s seboj v posteljo.

Tudi tu jaz resnice ne poznam, se pa po vsem videnem in slišanem nagibam k temu, da gre zopet za spletkarstvo, ki mu štango držijo mainstream mediji. Ampak ti pa vidijo zgolj klike, bralce in denar od reklam, vse ostalo pa ni niti drugotnega pomena.

Ja, medvedek je luštkan (mimogrede, niso samo medvedji mladiči luštkani) in počne zabavne vragolije, tako kot človeški otroci. Vendar ta medvedek hitro raste in bo postal medved, zver, ki bi jo mnogi radi v naših gozdovih kar na silo iztrebili, ker se vsake toliko časa kakšen prikrade tudi do človeških domov in se ga ljudje ustrašijo. Primer ali dva pa sta celo zabeležena, ko je medved napadel človeka in takrat postanejo pa ideje o odstrelu vsega kosmatega v naših gozdovih nasploh žive.

Ampak pri tem pa ljudje v svoji maščevalni ihti pozabijo, koliko teh kosmatincev odstreli človek in baje marsikateri konča tudi kot salama, ki velja pri nekaterih za gurmansko specialiteto in jo z veseljem postrežejo tudi nekatera naša boljša gostišča ali domačije, ki se ukvarjajo profesionalno s kmečkim turizmom.

Še sreča, da medvedi nimajo manistream medijev, ker potem bi ga pa res najebali.

2 komentarja to “Spletkarstvo s.p.”

  1. smoger Says:

    Itak se bo medijski prostor (kot ga poznamo danes) nekoč sesul sam vase in s seboj potegnil vse ‘heroje’…počil bo balonček.

    BTW…V Maxiju se dobi medvedja salama ….pa tudi od srne in divjega prašiča…vse made in Slovenia. Na degustaciji(=promociji) sem poskusil vse tri….najbolj mi bla všeč od srne. Baje je najboljši del medveda (tj.grizlija) meso v šapah.

  2. Borut Žerjal Says:

    Prava pesem tukaj je Slon in Sadež – Medvedi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: