Ugodno do Benetk z Mercatorjem

Pred dnevi so vsi naši mediji z velikim veseljem pograbili novico, da so Hrvatje podražili ceno trajektnih prevozov tudi do 20 %, tako da štiričlanska družina lahko skupaj s prevozom avtomobila do kakšnega oddaljenega otoka odšteje tudi več kot 200 €. Ob tem pa so seveda pozabili, da naši vrli turistični delavci niso nič drugačni in da nas ožemajo, kjer nas le morejo.

Tole je sicer primer mojega kolega, ki si je na Mercatorjeve pike privoščil enodnevni izlet s katamaranom Prince of Venice v Benetke.

Zadeva v katalogu sicer izgleda privlačno, saj za 20 zbranih nalepk dobiš 45 % popusta, tako da cena na osebo znaša od 27 € – 33 €.

Zadeva pa izpade skoraj kot nateg, če pustiš na parkirišču v Izoli avto in ti uro parkirnine zaračunajo po 2 €, kar po celodnevnem izletu v Benetke znese praktično toliko, kot vožnja s katamaranom za eno osebo tja in nazaj. 26 € natančno.

Seveda pa zadeva ni nateg, ker so zasoljene cene parkiranja v Izoli objavljene tudi na spletu in si vsak lahko pred odhodom preračuna, koliko ga bo ta “turistična storitev” dodatno stala. Sigurna pa večina na to malenkost niti ne pomisli in debelo pogleda, ko avtomat izračuna ceno parkiranja po prihodu iz Benetk, ampak na temu avtomatu pa ne moreš unovčiti Mercatorjevih pik popusta.

Tako v bistvu Mercator z ugodnimi cenami skrbi, da ima Prince of Venice koga za prevažat in ne stoji samo privezan v pristanišču, na drugi strani pa si lahko Izola mane roke, saj na tak način pride do lahkega zaslužka. 300 potnikov na katamaranu pomeni cca. 120 avtomobilov, kar pa ob taki ceni parkiranje znese na dan več kot 3000 €. Za nič dela praktično. Poleg tega pa si verjetno marsikdo od teh turistov, ki se vrnejo iz Benetk, privošči še kako večerjo v bližnjih gostiščih ob obali, če mu seveda zasoljena cena parkirnine ne vzame vsega apetita. To pomeni na hitro preračunano za dva recimo dodatnih 40 €, oziroma okrog 4000 € za celo skupino Mercatorjevih turistov. In to se potem množi še s številom voženj, ki jih opravijo s Princem.

Ni pa to samo posebnost Izole, saj so mnogi turistični kraji pri nas poštudirali, da se da ta tak način iztisniti lepe denarje od turistov. Parkiranje in kazni za prekrške. To je naša glavna turistična ponudba.

Grazie e arrivederci tudi vam. Ne dam vam niti centa!

9 komentarjev to “Ugodno do Benetk z Mercatorjem”

 1. chef Says:

  Parkiranje na parkirišču v Benetkah pa za cel dan prav tako stane 25 evrov – no, tako je bilo nazadnje. Koliko košta vožnja z avtom do tja, si lahko pa izračuna vsak sam.

  Zato jaz pač vedno preferiram avto.

 2. Tajča Says:

  Natančno so tudi v Merkatorju definirali kaj je družina, 2 odrasla in 2 otroka, cena 125do150 evrov na družino.

 3. dronyx Says:

  Nekateri gredo verjetno raje z ladjico, ker je pač drugačna izkušnja, kot z avtomobilom. Na hitro izračunano pa stane vožnja tja in nazaj poln tank bencina (60 €), plus 2 x 9 € cestnine Trst – Benetke. To je blizu Mercatorjevi ceni s popustom in bistveno ceneje kot polna cena, tudi če šteješ še parkirnino v Benetkah.

 4. napo Says:

  če greš v benetke z avtom, je treba prišteti še karto za vaporetto, ki je 6 evrov in pol v eno smer … se pravi dodatnih 26 evrov za dva … hja, ni druge, najceneje je ostati doma …

 5. chef Says:

  Z ladjico se itak pelješ, ker moraš v mesto z vaporetom. Lahko pa parkiraš na Lidu, na drugi strani, kjer je zastonj ali skoraj zastonj in greš z ladjico na daljšo pot.

  Problem je v tem, da večina ljudi sploh ne najde do Benetk in da se tujine dobesedno bojijo.

 6. Borut Žerjal Says:

  Zakaj rabiš vaporetto? Če parkiraš na otoku greš lahko povsod peš. Oziroma, če se ti ne da hodit, bi rabil vaporetto ne glede na to kako si prišel do Benetk.

 7. napo Says:

  no, sem pa šele zdajle videl pomembno podrobnost: operaterju na izolskem parkirišču je ime roger … to je pa tudi nekaj vredno, ne res? … roger – and out! hehe …

 8. dronyx Says:

  Verjetno se avtomatu reče ROGER, kar v francoščini zveni celo seksi (rožer).

 9. pijanec Says:

  Ojoj, trajekt je 200 evrov? Tudi avion do Tahitija je 1500 evrov, pa ne bom jamral, da je predrag. Če si pač ne morem privoščiti nečesa, pač ne grem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: