Ustavljanje na avtocesti

Danes popoldan sva se s kolegom ravno vračala iz Maribora, ko nekje pri Žalcu zagledava na nasprotni strani avtoceste kolono in veliko dima. Očitno je zagorel nek kamion in so avtocesto zaradi gašenja v smeri Maribora povsem zaprli.

Medtem ko jaz s fotoaparatom delam ekskluzivko za na blog, kolega naglo zavre, da me skoraj zabriše v armaturo pred sabo. Na naši strani ceste sicer ni bilo ničesar, razen nekaj dima in smo vozili kakšnih 120 km/h. Potem pa ženska pred nama skoraj ustavi avto, da si lahko v miru ogleduje, kako se gasilci trudijo požar pogasit. Očitno pa ji ni bilo sploh jasno, da je na avtocesti, kjer se ne moreš in ne smeš iz firbca kar ustavit, ker vozila za tabo ne vozijo prav počasi. In taki primeri verjetno tudi ob močnejšem nalivu ali toči ustavljajo v predorih, pri tem pa sploh ne pomislijo, kaj naredi recimo tovornjak,  če se ne more pravočasno ustaviti in avtomobile pred sabo stisne v harmoniko. Tovornjaki pa niso osebni avtomobili in tam gibalna količina (produkt hitrosti in mase) opravi svoje pri zaviranju, sploh če so polno naloženi.

Je bila pa takrat kolona dolga največ kakšen kilometer, kasneje pa sem po radiu slišal, da so Štajerci na začasnem delu v tujini (večinoma Celju ali Ljubljani) stali v koloni, ki je bila dolga kar sedem kilometrov.

5 komentarjev to “Ustavljanje na avtocesti”

 1. chef Says:

  Saj se mnogi tudi vključujejo na začetku pospeševalnega pasu pri hitrosti 40 ali 60 km/h. Pri tem pa pametujejo, da vozijo previdno in po predpisih.

 2. dronyx Says:

  Jaz se temu sploh nič ne čudim. Pri nas ti oglobijo starejšo gospo, ki malo ni bila pozorna in je v naselju peljala 55 namesto 50, potem pa ona vozi povsod 40 ali še manj. Nekateri so pa res prepričani, da če peljejo 20 delajo dobro delo, ker če bi vsi tako vozili, ne bi bilo mrtvih na cesti.

 3. Tjasa Says:

  Zeh.

 4. dronyx Says:

  Misliš Zen? 🙂

 5. vasantika Says:

  Jaz šparam za električni skuter, ker se na poti do službe (15 minut po obvoznici) tako naživciram zaradi ljudi, ki ne upoštevajo prednostnih znakov, vozijo 90 po prehitevalnem in drugače izsiljujejo/delajo neumnosti, da mi čisto pokvari dan. Bom raje hodila čez center, pa čeprav mi bo vzelo še enkrat toliko časa…

  Všečen blog, subscribam 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: