Zakonska prepoved zaposlovanja

Kakor sem slišal, naj bi bil eden izmed zelo verjetnih vladnih interventnih varčevalnih ukrepov tudi zakonska prepovedi zaposlovanja v javnem sektorju, ker drugače večina mirno ignorira ideje o zmanjševanju števila zaposlenih, pa čeprav za samo 1 % na leto. V teh časih pač vsak pozna koga, ki je brez službe ali pa po par mesecev ni dobil plače, tako da je pritisk na službe v javnem sektorju še toliko večji. In kdor ima možnost odločanja, ali je na ustreznem položaju, se težko upre skušnjavi narediti uslugo za prijatelja ali znanca.

Se mi pa zdi ta ukrep naravnost odlična rešitev, ki bo morda priložnost tudi za kakšno napredovanje.

Namreč če se tak ukrep brez izjem dosledno izvaja, bo čez nekaj časa primanjkovalo določenega kadra, saj se ljudje tudi upokojujejo ali si poiščejo službo drugje. In če bo zaposlovanje blokirano, jim ne bo preostalo drugega, kot da kader poiščejo znotraj javnega sektorja, kar pa bo pomenilo, da se bo izoblikoval nek notranji trg delovne sile. To pa do sedaj ni bil ravno primer. Verjetno pa bo marsikdo razmislil o menjavi, če mu bo nekdo ponudil za par razredov višji naziv in nekaj 10 € višjo plačo. Na letu je to vendarle kakšnih 100 € več, kar za našega javnega uslužbenca ali državnega uradnika sploh ni majhen denar.

Ko se včasih pogovarjam z drugimi v javni upravi se mi zdi, da je oblast v zadnjih letih najbolj privila prav zaposlene na ministrstvih in ožji državni administraciji, kjer imajo njihovi sklepi še nek učinek in se jih da lažje izvajati, poleg tega pa ti zaposleni tudi nimajo praktično nikogar, ki bi se zanje zavzemal ali bi bili organizirani v kakšen resen sindikat. Tako že nekaj časa ni niti centa namenjenega za uspešnost, nadur nikdar niso plačevali, skratka dobiš čisto golo osnovno plačo. Mesec za mesecem. Leto za letom. In ta plača je vsak dan vredna manj, saj so pozabili zamrzniti cene bencina, hrane, elektrike, kazni za prometne prekrške in še česa.

Ni pa povsod po svetu tako, da bi bili državni uradniki nekaj, iz česar se lahko vsak norčuje, če si vzame par minut časa. Jaz si enostavno ne predstavljam, da bi recimo visok uradnik ameriškega pravosodnega ministrstva zaslužil na mesec toliko, kot kakšen komunalni delavec z nekaj nadurami ali morda 50 USD več. Kakor sem slišal, so tam zaposleni ljudje, ki se jih spoštuje in tudi njihova letna plača ni nekaj, kar bi vzbujalo zasmehovanje.

Ko pa greš pri nas potem pogledati kakšne javne zavode in podobne državne in paradržavne firme, je pa stanje čisto drugačno, kot bi šlo za povsem drug svet.

In ne misliti, da je glavni interes politike to, da lahko po zmagi na volitve zaslužne kadre zaposli na mesta svetovalec I. do III. v državno administracijo, z bruto plačo 1.500 € in zahtevano visoko izobrazbo, znanjem ne vem koliko jezikov, opravljen pravniški državni izpit, pa še kaj hočejo za ta denar.

Njihov interes so zlasti vodstvene službe v paradržavnih podjetjih, kot so Telekom, Petrol, banke, zavarovalnice, elektro firme, razne komunale, javni zavodi in podobno ter seveda dobro plačano članstvo v raznih nadzornih svetih, kjer ni nobene pretirane odgovornosti, zaslužki so pa običajno zelo solidni, če že ne naravnost odlični za nekajurno sedenje.

Se mi pa že nekaj časa poraja vprašanje, ali nismo morda pri nas namerno ustvarili takega sistema, ker nekomu pač to ustreza?

10 komentarjev to “Zakonska prepoved zaposlovanja”

 1. Čukica Says:

  Hi,hi,hi, pišeš, citiram: da je oblast v zadnjih letih najbolj privila prav zaposlene na ministrstvih in ožji državni administraciji, kjer imajo njihovi sklepi še nek učinek in se jih da lažje izvajati, poleg tega pa ti zaposleni tudi nimajo praktično nikogar, ki bi se zanje zavzemal ali bi bili organizirani v kakšen resen sindikat…
  Včeraj nam je Žerjav v Pogledih večkrat zatrdil, da se na ministrstvih nič ne dela (zaradi politične blokade, karkoli že to pomeni) najmanj eno leto pred volitvami, da se tudi sedaj nič ne dela, da dobiva take informacije od ljudi, zaposleni na ministrstvih, Prisotni ministri mu sicer niso dali prav, ampak kdo laže? Delate kaj ali nič? 🙂

 2. dronyx Says:

  Jaz nimam tako insajderskih informacij kot Žerjav, tako da o tem težko sodim. Je pa res, da politiki običajno poznajo samo politično nameščen kader, za njih pa ne bom dal roke v ogenj. Sploh pa verjetno nihče ne pričakuje, da bi na ministrstvu, ki ga vodi minister iz LDS ali Zares, SLS-ov kader kaj bistvenega prispeval k splošnemu delovnemu vzdušju. Leto ali štiri pred volitvami. Vseeno. Jaz sem jih pred leti kar nekaj poznal, ko so še oni imeli oblast in so naredili veliko škode. Res veliko škode. Če bi na svetu obstajala kaka pravica, bi poleg Nove Slovenije na zadnjih volitvah morala iz parlamenta letet gladko tudi SLS. Upam da drugo leto volilci ne naredite ponovno iste napake.

 3. Čukica Says:

  Resnica. Dejansko sem že večkrat slišala, da lahko “pristranski” kader (pa nočem zdaj izpostavljat nobene stranke), ki vedri in oblači na ministrstvih že desetletje in več, lahko tako učinkovito blokira vsako pametno potezo ministra, da je strašljivo.
  Izven konteksta, včeraj sem po doglem času gledala Poglede in mi je jasno, zakaj je Golobiču in Kresalovi dojadilo. Če tudi na sejah vlade zgleda tako, kot je včeraj nastopal Vlačič (popolnoma brez jasnih stališč, niti ko je govora od Darsu, kaj bodo naredili), potem bi meni že zdavnaj dopizdilo sodelovat s takimi šlevami, pardon my french.
  Pa še ena zgodba, ravno tako izven konteksta. Stojim zadnjič pri svojem lokalnem mesarju, pred mano sama Sonja Lokar. 🙂 Zraven nje en dedi, očitno sta stara partijska tovariša in med čakanjem na ves glas komentirata situacijo, gospa je menda širila svoje znanje v Albaniji etc. In potem seveda Pahor in Sonja blekne. Veš, on je dober človek samo izredno trmast, nič si ne da dopovedat. In me je presenetila v nulo. Kako potem, da sta si bila z Janšo tako dobra, da je Janša celo rekel, da ima lepljive prste od Pahorjeve prijaznosti?

 4. dronyx Says:

  Ali si lahko predstavljaš, da bi recimo nek bivši kader SLS na prometnem ministrstvu Vlačiču dejal, da bo danes pa ostal do desetih zvečer in dokončal neko zadevo, čez vikend bo pa pripravil neke nujne sistemske spremembe za ne vem kaj? Ha, ha. Prej mu bo kakšno bombico spustil, da bo samo z očmi zavijal. Zato se takemu politično nastavljenemu kadru po zamenjavi oblasti ne upajo nič resnega dat za delat, ker tega preprosto niso sposobni. Ne morejo pa kaj bistvenega blokirat, ker ministrstvo ni parlament, da se glasuje o odločitvah.

  Pri nas je dejansko zelo velik problem politizacija državne administracije.

  Pa tu gre v bistvu za prikrito politizacijo. Če ti v svojem mandatu zaposliš same neke svoje kadre do snažilke navzdol je jasno, da naslednji ko pride ne morej ravno računati na neko profesionalno ekipo. Razen ožjega kabineta in šefov raznih direktoratov so pa vsi ostali za nedoločen čas, izbrani na “poštenem” razpisu, izmed 200 kandidatov. 🙂

 5. Čukica Says:

  Mene tudi zanima, kaj na MZZ dela recimo Dimitrij Rupel, hodi na tržnico, piše knjige?

  Glede blokad: enkrat mi je en insajder razlagal, minister ne piše strokovnih podlag za določen ukrep, to mu delajo podrejeni. In ravno ti “proti nastrojeni ” podrejeni mu lahko s svojimi izdelki dobro zagrenijo življenje, da ne moreš verjeti, kaj pride ven. Potem se stvari popravljajo, dodelujejo, vse terja čas. In potem imaš reakcijo javnosti, saj nič ne delajo – v bistvu delajo, samo kaj delajo.

 6. dronyx Says:

  To vse drži. Včasih je celo tako, da nekdo zanalašč vtakne neko neumnost recimo v pripravljen predpis, hkrati pa še pošlje iz anonimnega poštnega predala medijem novico, da minister ne ve kaj dela. Minister bit res ni lahko, ker si odgovorna oseba celega resorja, pod sabo imaš pa razne ljudi, ki ne delujejo vedno v tvojem interesu oziroma so nekateri celo tvoji politični nasprotniki. V praksi je pa tako, da minister zares zaupa samo najožjim sodelavcem, ki si jih lahko osebno izbere. Samo v osnovi so politiki krivi, da imamo tako spolitiziran sistem, namesto profesionalcev, ki svoje delo obvladajo ne glede na to, katera politična opcija vodi resor.

 7. Čukica Says:

  Veš kaj, mislim, da bi svoje lahko naredila tudi zakonodaja na področju zaposlovanja v državnem sektroju. Če načrtno sabotiraš iz političnih razlogov, potem leti. Brez milosti in po hitrem postopku.
  Ampak za umit zobke in it spat je še prezgodaj, ane 🙂

 8. Čukica Says:

  Aja, si predstavljaš, odvetnikom menda cveti, kako bi jim šele cvetelo, če bi zaposleni odgovarjali za take sabotaže. Strokovnjaki za mobbing bi rasli kot plevel po dežju

 9. dronyx Says:

  To se sicer lepo in enostavno sliši, v praksi pa ni tako enostavno izvedljivo. Če recimo Vlačič (SD) odkrije, da nek SLS uradnik, ki ga je zaposlil še Radovan Žerjav (SLS), sabotira delo in ga zabriše ven, bo ta zagnal vik in krik do nebes in vsi časopisi bodo pisali, kako nova oblast pometa s starimi kadri. Na kakšni spletni strani bodo celo vodili ažuren seznam, koga vse so zamenjali. Zato se s tem nikomur ne ljubi hecat, ampak je bolje, če takega človeka “zaradi potreb delovnega procesa” daš v neko pisarno čim bližje kleti in ga pustiš čisto pri miru. To je dober psihološki trik, ki zadane bolje, kot pravno zapletene odpovedi delovnega razmerja. Je pa res, da imaš potem čez nekaj let na plačilni listi bistveno več ljudi, kot jih zares potrebuješ.

  Tuki se pa v bistvu računa na davkoplačevalce. 😉

 10. Čukica Says:

  Jep, je ni rešitve pri nas, za katero ne bi obstajal problem 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: