Ipadi za ministre

Pred časom so se nekateri naši mediji razpisali, da okoljski minister prof. dr. Roko Žarnić kupuje Ipade na veliko, kot drva pred kurilno sezono, pri čemer pa jim na ministrstvu niso znali natančno razložiti, čemu bodo ti Ipadi sploh služili.

Tu bi jaz pričakoval vsaj od Apple fun boya številka ena v državi Marka Crnkoviča, da bo ministru stopil v bran in laikom v medijih razložil, da Ipadi in podobne tablice niso nujno namenjeni samo prostemu času in zabavi, ampak se jih lahko uporablja tudi v poslovnem okolju.

vir: Apple

Za Ipada in ostale tablice se že nekaj časa ve, da so bolj primerni za konzumiranje vsebin, kot pa za njihovo ustvarjanje, čeprav se da na njih kakšno krajše elektronsko sporočilo seveda brez večjih težav tudi napisati, če le nimaš namesto rok medvedove šape.

Kakor jaz poznam delo ministrov, oni ponavadi niso ravno neke strojepiske, ki cel dan pišejo dopise, ampak gre pri njihovem delu večino časa za komunikacijo in podpisovanje raznih dokumentov, ki pa jih večinoma pripravijo drugi. To izgleda v praksi tako, da tajnica prinese ministru v pisarno tako imenovano podpisno mapo, v kateri so dokumenti, ki jih mora minister podpisati, zraven podpisnega mesta pa se ponavadi nalepi še barvaste listke, tako da se lažje najde mesto, kjer je potreben podpis oz. parafa.

Če bi se šli resno elektronsko poslovanje in bi klasične papirne dokumente zamenjali recimo elektronski dokumenti v PDF-A obliki, bi bila takšna tablica po moje idealen nadomestek za klasično podpisno mapo. Seveda pa potrebuješ ustrezno programsko podporo, ki cel postopek naredi čim bolj enostaven. Minister lahko tako dokument na hitro pregleda, potem pa stisne nek gumb, ki dokument digitalno podpiše in pošlje naprej v proceduro. Res je sicer, da se to in še marsikaj drugega da početi tudi na prenosnikih ali običajnih računalnikih, vendar se na tablici vse skupaj lahko reši res elegantno, pa še branje je lahko bolj prijetna izkušnja, kot na klasičnem zaslonu, saj lahko za vso navigacijo uporabiš kar roko, tako kot bi listal stari, dobri papir.

Kakor sem zasledil na Applovi spletni strani, Ipad podpira digitalne certifikate, ki so potrebni za digitalno podpisovanje,prav tako pa se da kot kaže na Ipadu vzpostaviti tudi VPN povezavo, ki se uporablja takrat, ko se za povezavo s poslovnim računalniškim omrežjem izkorišča javno internet omrežje. Je pa problem Appla verjetno v tem, da je to precej zaprto okolje za razvoj raznih namenskih programov, poleg tega pa Apple hoče povsod pritakniti zraven še svoj nenasitni lonček in dodatno kasirati. Tako da bi za poslovno okolje po moje bila prej primerna kakšna tablica z Android operacijskim sistemom, kot je Samsungov Galaxy Tab.

Sam si naprave tipa Ipad nočem privoščiti, ker dobiš takoj snobovski zadah, zato vseh njenih lastnosti in sposobnosti podrobno niti ne poznam. Sem pa prepričan, da bodo tablice našle svoje mesto tudi v poslovnem okolju in se jih neupravičeno drži sloves nekih precenjenih igračk, ki niso za drugega kot afnanje po kafičih. Je pa verjetno res, da naprave, ki so trenutno dostopne na trgu, niso out of the box ravno prvenstveno namenjena poslovnim okoljem.

Preberi še:
Kamena doba informatike v medicini

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: