Ti čudoviti možje v pajkicah

Ko sem se v zapisu Bicikliste dol s cest spravil na kolesarje, sem bil deležen večinoma ostrih kritik.

Tokrat poskušam povedati mojo poanto še v obliki slikanice. Upam da bo iz perspektive šoferja kolesarjem lažje razumljivo, kaj sem mislil.

Običajen odgovor kolesarjev na to je, da prehitevanje strnjene kolone, ki poganjajo kolesa na polno, ni nič drugačno, kot prehitevanje recimo avtobusa. Vendar to seveda ne drži! Avtobus ne pade kar po cesti ali izgubi ravnotežje, če se ga samo dotakneš z bočnim ogledalom, ali mu zapelješ preblizu. Kolesarjem se pa to rado dogaja. Poleg tega avtobus ne spreminja “profila” med vožnjo, medtem ko se kolesarji prehitevajo ali vozijo po sredini ceste in so tako nekateri povsem nepredvidljive ovire, ki se jih moraš na daleč ogniti.

Se pa opravičujem za res slabe posnetke, ker sem imel v eni roki telefon, v drugi fotoaparat, volan sem držal pa med nogami s …

7 komentarjev to “Ti čudoviti možje v pajkicah”

 1. jazby Says:

  Tale skupinica je res malce problematična, saj se vozijo vštric ne glede na to, da jih ti zalezuješ z avtom (če si seveda bil z avtom in jih nisi tudi ti zasledoval v pajkicah). Ko jih je prehiteval tovornjaček, so seveda lepo razvrstili en za drugim. Na končni sliki si bil tudi ti malo sumljiv vodji skupine, saj se je glede na pozo vprašujoče oziral, zakaj jih vendar že ne prehitiš!
  Sicer pa tale tvoja serija slik kaže, da so vozili po neprometni podeželski cesti, tako da kakšne večje ovire niso predstavljali. Kakšen pa je tvoj komentar, ko na taki cesti cesti dohitiš kak večji traktor, po možnosti še s kakšnim obračalnikom zadaj, tako da moraš zapeljati po bankini, da sploh prideš mimo?
  Precej kolesarim in to v glavnem sam ali kvečjemu v paru in zato verjetno nisem taka ovira avtomobilistom, sem pa žal zato malo bolj ogrožen, saj te marsikateri voznik sploh ne upošteva. Ne tako dolgo nazaj sem po eni takile cesti šibal v kontra veter in bil zato v malce bolj športni pozi, v kateri pač ne gledaš stalno daleč naprej. No, ko enkrat dvignem pogled, pelje proti meni kombi, ki ga prehiteva en lokalni frajer. K sreči se je dalo umakniti na travnik ob cesti. Če bi dvignil pogled kako sekundo kasneje, ali pa bi bila ob bankini kaka škarpa ali jarek, najverjetneje zdajle ne bi tegale komentiral.

 2. vambomzepokazu Says:

  Pa sej ti itaq voziš “počasi”, po svojih zmožnostih, torej bi se kamot priklopil skupini. 🙂

 3. stranistni kolesar s kolesom za 7000€ Says:

  Lej, men se je to tut zdel čudno ampak zdaj ko sem kolesar pa vem zakaj to počnejo. Baje je veliko nevarneje (po statistikah nesreč) za kolesarje, da se na primer trije peljejo zaporedno, ker potem vozniki mislijo, da lahko prehitevajo, slabo ocenijo situacijo, kolona je daljša in prihaja do nesreč. Če se peljejo vštric (širina vozila) potem jih vozniki pač obravnavajo kot “vozilo” in jih prehitijo, ko res lahko oz. ko na sproti res nihče ne gre oz. je ta dovolj daleč. Čeprav tile na sliki se tako peljejo bolj zaradi slabih cest 😛

 4. dronyx Says:

  Taki kolesarji na preglednih cestah so zame sicer manjši problem, ker če res ne počnejo kaj nepredvidljivega, se jih da varno prehiteti. Res pa je, da veliko šoferjev misli, da lahko kolesarje prehitevaš tudi v ovinek ali tako, da ti nek drug avto pelje naproti in upaš, da se ti bo umaknil skoraj v graben, ker vozit par sekund za kolesarji je pa skoraj sramota.

  Osebno so mi najnevarnejši (oz. bolje rečeno jaz njim) kolesarji v mestu, ko v križišču zavijam, oni pa peljejo nevarnost. Namreč kot šofer imaš velikokrat zelo slab pregled in tudi če si pozoren, lahko koga nehote spregledaš. Nekateri od teh mestnih biciklistov pa se ne ozirajo na nič in enostavno ne razumejo, da ne vozijo kamiona ali tanka, tako da ti kot strela iz jasnega priletijo iz leve ali desne. Mogoče bi bila rešitev nekaj takega, da te vsaj vizualno opozori, da se ti bliža kolesar, ki ga moraš počakat, ko zavijaš (na kolesu imaš spredaj montiran laser, ki na cesto pred sabo projecira sliko).

 5. vambomzepokazu Says:

  Volvo bi že skoraj lahko kaj takega izumil.

 6. pijanec Says:

  Uzakonit je potrebno, da se lahko peljeta 2 kolesarja vzporedno, kot velja v večini zahodnih držav. S tem sta bolj vidna, peljeta enako hitro kot traktor in vozniki avtomobilov jih ne prehitevajo čez ovinke in ostale nepregledne dele cest.

 7. Stan Says:

  Lepo vas prosim! Samo poglejte si kulturo kolesarjenja v Franciji. Tudi če se pelje 5 kolesarje vzporedno ne bo nišče trobil in prehiteval, dokler ne bo na varen način in brez hektike prehitel kolesarjev. Na določenih cestnih odsekih v Alpah obstajajo table, ki opozarjajo voznike, da morajo pri prihitevanju držati minimalno razdaljo 1,5 metra med vozilom in kolesarjem. Skratka pa vam moram povedati, da tisti, ki niso tu in tam pešci, kolesarji, motoristi ali pa avtomobilisti, sploh ne vedo kaj z njihovim nespametnim početjem provocirajo in se velikokrat igrajo s tujim in tudi svojim življenjem. Več strpnosti je deviza, pešci in kolesarji bi morali imeti neizogibno prednos, nenazadnje ne onesnažujejo okolja in so v veliki meri ravno zaradi podrejenega položaja disciplinirani! Samo sedaj rastejo generacije, ki imajo samo natrenirane palce od računalniških igric, ker pa še pravih 3D igric ni na tržišču se pa v realnem življenju ne znajdejo! Zares žalostno! Kolesarji in pešci postavimo se po robu temu nasilju motorizirancem!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: