Retro Ljubljana

Spodnji posnetek ni nastal davnega leta 1960, ampak včeraj na Miklošičevi v Ljubljani.

Nekoč znana trgovina Pri kosi in nekoč nadvse priljubljeni fičo (Zastava 750) z veliko muko še vedno kljubujeta času. Za fičkota se sicer ne bojim toliko, ampak propadajoča trgovina pa bo verjetno kmalu postala samo še en prepotrebni fast food več.

Sploh področje okrog železniške postaje je postalo nekakšen Ljubljanski “Chinatown”, kjer so ena zraven druge samo še prodajalne bureka in kebaba. Se pa zadeva naglo širi tudi navzdol po Miklošičevi, tako da vprašanje, kje se bo ta ekspanzija fast foodov končala? Mogoče kar na Kresiji, pred županovo pisarno, da bo lahko samo odprl vrata in se bodo nanj vsuli hot dogi z gorčico (zenfom), majonezo in čebulo?

9 komentarjev to “Retro Ljubljana”

 1. suum Says:

  Majhen popravek. Tale avtek na sliki ni pri nas nekdaj popularni Fičo (Z 750), ampak stari Fiat 500, ki ima danes uspešnega sodobneža Cinquecento (500). Ta avto je bil v Italiji dosti bolj razširjen kot Fičo(Fiat 600, oz. Zastava 750 pri nas). Tudi delali so ga še nekaj časa tudi v 70. letih, tako da je bilo teh avtomobilov v Italiji še precej veliko tudi v 80. in 90. letih. Tam so namreč njihovega Fiata 600 nehali izdelovati okoli 1970, pri nas šele 1984. Stari 500 je bil v Italiji blazno popularen, zato ni naključje, da so spravili na trg njegovo sodobno različico. Pri nas pa je bil ta avto izredno redek in kolikor se spomnim 70. in 80. let, tudi ko si ga ugledal na naših cestah, je najverjetneje imel italijansko registracijo, pri nas registriranih je bilo bolj za vzorec. Na pamet bi si upal trditi, da je danes tu bistveno več sodobnih različic, kot pa nekdaj klasičnih modelov.

 2. DJ Says:

  Navidezno arhaicnost zgornje slike kvari cyber-smetnjak na desni strani. Takega (ce se po “novinarsko” izrazim) v prejsnjem tisocletju se niso poznali. 😉

 3. dronyx Says:

  @DJ: Mislim da se takšni sliki potem lahko reče steampunk.

 4. DJ Says:

  Se mi zdi, da je to glih kontra od steampunka (ki ga je malo morje v kaksni seriji a la Warehouse 13). Ce bi bil tam na tleh en iPad z lesenim okvirjem in recimo bolj okroglim zaslonom, bi bil to steampunk. 🙂
  Je pa zgornji smetnjak po mojem lahko primerljiv s tisto gospo v video posnetku iz 1920-ih let, ki se pogovarja po “mobilnem telefonu”. 😉

 5. dronyx Says:

  @DJ: Steampunk sem mislil iz vidika prikaza alternativne zgodovine. Enako velja za mobilni telefon na sliki iz 1920. Recimo steampunk računalnik bi leta 1920 lahko izgledal nekako takole.

 6. K@K Says:

  dotore, to ni fičo ali z750 😦

  to je fiat 500, naslednik topolinčka 🙂

 7. dronyx Says:

  @K@K & suum: Potem se pa res opravičujem. Zame je fičo vse, kar…izgleda kot fičo.

 8. chef Says:

  Če pa ne izgleda kot fičo!

 9. smoger Says:

  Ja, pekarne in fast food…kako je fajn se sprehajat po te ulicah…tko na 35+st.Celzija. Bruh. Zoki bo iz LJ naredil velik MC Donald’s.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: