Parkiranje na elektro polnilnico

Verjetno marsikoga kdaj zamika, da bi parkiral avto kar na mesto, ki je sicer namenjeno za polnjenje električnih avtomobilov.

Pogosto namreč izpade prav smešno, ko so vse ulice okrog in okrog zaparkirane do zadnjega kotička, tam nekje pa sameva neko prazno (potencialno) parkirno mesto, ki bo morda nek smisel dobilo šele čez dvajset ali petdeset let. Pa še to ni čisto sigurno, ker do takrat bodo za prevažanje naokrog iznašli že kaj bolj uporabnega, kot so električni motorji na baterije.

Tale šofer na zgornji sliki je verjetno razmišljal podobno in nekako z veliko muko stlačil svojo Opel Corso na polnilnico. Očitno pa ni vedel, da ta polnilnica stoji dobesedno na vhodu v  glavni štab Elektra Ljubljana mesto na Kotnikovi. In ni čudno, da so šli Ljubljanski električarji takoj klicati Ljubljanske mestne redarje, ki so mu z veseljem nalepili prisrčne pozdrave na avto. Mislim pa da tarifa ni nič drugačna, kot za napačno parkiranje kje drugje (polovička 40 €).

Se bi pa jaz na njegovem mestu pritožil, ker tole električno polnilno mesto izgleda tako kot navadno parkirno mesto, le da ima na tleh narisan nek simbol akumulatorja (baterije). Vendar tega simbola mislim da ni v nobenem zakonu ali pravilniku, kjer so navedeni prometni znaki in označbe na cestišču. Nekdo, ki ni tehnično razgledan, morda sploh ne ve, kaj je to baterija in kaj naj bi pomenila električna črpalka (to ni isto kot erekcijska črpalka!).

Jaz bi se v takem primeru izgovarjal na to, da sem mislil, da gre za grafit na cesti, ne pa za rezervirano polnilno mesto za električne avtomobile.

10 komentarjev to “Parkiranje na elektro polnilnico”

 1. Robson Says:

  V BTC-ju na južni strani hale A,kjer se nahaja eno od elektro polnilinih mest je ta točka vedno zaparkirana z ostalimi vozili brez izjeme(očitno teh vozil tudi ne opozarjajo oz.odstranjujejo).

 2. dronyx Says:

  Mislim da so te električne črpalke še vedno za uporabo zastonj, tako da so vozniki elektro avtomobilov močno privilegirani, ker dobijo zastonj poleg pogonske energije še parkirno mesto. Verjetno pa ni zadržkov, da tudi bencinski avto parkiraš na to mesto in za mestne redarje še spelješ nek kabel v avto, da izgleda, kot da se polniš.

  In potem še malo razmišljaš naprej in izračunaš, ali se splača nakupiti kakšne poceni akumulatorje in potem na akumulatorje, ki jih seveda polniš na brezplačnih polnilnih mestih, pereš perilo, priklopiš bojler, likaš, kuhaš, skratka počneš vse, kar požre največ elektrike v gospodinjstvu. Edini problem vidim v tem, ker moraš potem ves čas prenašati te akumulatorje do avta in nazaj (nekajkrat na dan). 🙂

 3. chef Says:

  Verjetno imaš prav. Na cesti veljajo izključno prometni znaki.

 4. smoger Says:

  ‘In potem še malo razmišljaš naprej in izračunaš, ali se splača nakupiti kakšne poceni akumulatorje in potem na akumulatorje, ki jih seveda polniš na brezplačnih polnilnih mestih, pereš perilo, priklopiš bojler, likaš, kuhaš, skratka počneš vse, kar požre največ elektrike v gospodinjstvu. ‘
  LOL, misli mi bereš.

 5. dronyx Says:

  @smoger: Tu bi potrebovali še kakšnega električarja, ki bi na hitro izračunal, koliko elektrike potrebuje kakšna naprava v gospodinjstvu in kako se to pretvori v porabo akumulatorja.

  Recimo za pranje 5 kg perila pralni stroj razreda A+ porabi 0,36 kWh pri 40° C. Kapaciteta akumulatorja je 100 Ah (12 V napetost). Na hitro bi šlo za pranje 30 Ah, torej lahko z eno polnitvijo pereš tri žehte. Na 95° C pa naraste poraba na 1,5 kWh, kar pomeni, da potrebuješ že dva akumulatorja. Plus seveda nek pretvornik iz 12 V enosmerno na 220 V izmenično.

  Kdo pravi, da se elektrotehniko ne splača študirat?

 6. Tajča Says:

  95 stopinj? 🙂

 7. dronyx Says:

  @Tajča: pri ročnem pranju kar pozabi na 95° C. Za to potrebuješ pralni stroj.

 8. joze Says:

  Torej z enim akomulatorjem dobiš 1.2kWh energije, ki je vredna mogoče 15 centov na navadni vtičnici. No dvomim, da boš sploh za prevozne stroške dobil, razen če je polnilna postaja pred hišo, potem se pa vsekakor splača, pa še okoliškim blokom lahko prodajaš 😀

 9. dronyx Says:

  @joze: Tu ne gre toliko za to, koliko dejansko privarčuješ. Bolj je važen občutek, da si izkoristil nekaj, kar ti nekdo daje zastonj. To pa je dejansko neprecenljivo.

 10. smoger Says:

  @Joze: Ena ideja je odpreti pred žel.postajo:
  1. avtomatično pralnico perila pred žel.postajo ( vizualna idilo žel.postaje so itak dokončno uničili fastfood izpostave) +
  2. polnilec mobitelov (=avtomat za potnike ipd.)

  Z dobro kamufilranim avtom (npr. v obliki smarta) se pripelješ pred polnilca…noter (=kjer je ‘prostor za gorivo’) pa imaš pajdaša. Z ustreznimi signali po plehu si signalizirata. Napolnjene akumulatorje pol pelješ do svojih dveh ‘lokalov’.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: