Petrolov občutek za posel

Mislim da se zelo poredko zgodi, da jaz koga na tem blogu pohvalim. Tokrat pa moram narediti izjemo in pohvaliti Petrolov občutek za sklepanje poslov in izvrstno razumevanje pojma dodana vrednost.

Ker sam že nekaj časa ne uporabljam več plina za kuhanje, imam pa doma še dve prazni deset kilogramski jeklenki, sem hotel na Petrolovi črpalki zamenjati prazno deset kilogramsko jeklenko za polno pet kilogramsko, ki jo uporablja sestra, ob tem seveda da jaz plačam še plin. Vendar prodajalec me debelo pogleda, kot da bi padel iz marsa. To pa ne gre, ker pri nas lahko menjate samo enake jeklenke! Lahko pa oni mojo deset kilogramsko jeklenko odkupijo po 7,20 € in mi pol manjšo (pet kilogramsko) prodajo za 35 €! Plus seveda jaz plačam še plin.

Shematsko izgleda Petrolov izvrsten smisel za dober posel takole:

Upam da je šef Petrola avtorja te poslovne zamisli nagradil vsaj s paketom počitnic na Sejšelih, ker tole mora biti delo genija med komercialisti in samo en tak človek je vreden več kot vse Petrolove pumpe skupaj.

Poenostavljeno povedano so oni meni pol manjši kos njihovega rabljenega železja pripravljeni prodati po petkrat višji ceni, kot bi dali za moj še enkrat večji kos rabljenega železja (te plinske jeklenke namreč sploh niso tovarniško nove)!

Moram pa se pohvaliti, da sem bil danes kar presenečen sam nad sabo, ker se začuda nisem razburil, ampak sem prodajalcu samo prijazno razložil, da potem pa raje mojo jeklenko zabrišem naravnost v smeti, kot da jo prodam Petrolu po taki smešni ceni. Kot kaže moram očitno najprej prek kakšne Bolhe opraviti menjavo jeklenk, potem lahko šele kupim energijo za življenje pri našem največjem naftnem trgovcu, če nočem izpasti kot popolno teslo na njihovi bencinski črpalki. Drugače pa enako staro jeklenko, kot ti jo proda Petrol za 35 €, dobiš na Bolhi nekje od 10 € do 20 €.

Ampak tole bi bilo zame več kot dovolj, da ne bi nikdar več točil niti bencina na Petrolovih črpalkah, samo če bi imel možnost izbire in ne bi bil okrog mene praktično povsod samo Petrol.

Po moje so pri nas naredili pravi genocid nad potrošniki, ker niso te prvovrstne državne srebrnine enostavno že pred desetimi leti prodali tujcem, ki se do potrošnika vedejo povečini bistveno bolj profesionalno in jim klasična slovenska natega ni prirojena. Se pa žal tudi oni še prehitro nalezejo naših lokalnih običajev.

Screw this!

Preberi še:
Tiskarji položnic

12 komentarjev to “Petrolov občutek za posel”

 1. seamus Says:

  Si v zmoti. So mi na Petrolu razložili, da imajo oni tak strošek s to zadevo in je vsega kriv Butan plin. Da imajo oni po ta novem takšne cene. Kakorkoli je to nateg. Al od Butan plina al od Petrola. Vsaj pike si dobil na zlato kartico in imaš lahko sedaj cenejšo elektriko 😆

 2. dronyx Says:

  @seamus: Jaz v te pravljice enostavno ne verjamem in model na pumpi meni ni niti omenil Butan plina. Poleg tega če pogledaš skladišče plinskih jeklenk gre v bistvu za povratno “embalažo”, ki kroži med kupci in ne za nove jeklenke. Butan plin po moje jeklenke samo napolni s plinom in nima ekskluzivne pravice trženja jeklenk, ker sicer ne bi imeli tako pestre ponudbe na Bolhi.

  Sem pa opazil, da ima Petrol na skladišču veliko rdeče pobarvanih jeklenk in kot kaže bodo te jeklenke vezane na enega samega dobavitelja (Petrol), tako da jih ne boš mogel zamenjati kjerkoli. To je očitno spet nek nov trik, kako izigravati konkurenco.

  Sem pa opazil, da mi je črpalkar na pumpi v bistvu še veliko ponudil za mojo jeklenko. Na Petrolovi spletni strani piše, da jeklenke odkupujejo po ceni 3 € na kos. Upam da kdaj pogledajo, kaj dobiš v njihovi prodajalni za 3 €?

 3. seamus Says:

  Evo mal pregledal situacijo – Butan plin in Petrol bosta imela svoji jeklenki – zelena in rdeča – http://www.blog.uporabnastran.si/2010/09/29/butan-plin-zelena-jeklenka-sedaj-tudi-v-ljubljani-in-z-brezplacno-dostavo-do-konca-leta-2010/

  Butan dejansko odkopuje jeklenke po 3€, prodaja pa po 35€, zelene pa so v najemu. In ravno zaradi nizke cene odkupa so na Bolhi po 10-15€. Petrol bo šele z rdečo jeklenko prešel na svojo distribucijo, ker cena embalaže na Petrolu je enaka, kot jo ima Butan plin.

  http://www.petrol.si/taxonomy/term/30/all?page=5

 4. dronyx Says:

  @seamus: Butanplin je palček proti Petrolu in če se pesniško izrazim je malo verjetno, da bi lahko palček držal za jajca razjarjenega bika in upal, da ga ta ne bo dobesedno poteptal. Očitno je Petrolu in ostalim v biznisu s plinom v interesu, da kupca vežejo na svoje jeklenke, vsak prehod med dobavitelji pa plačaš kot Slovenc, ali pa ta sploh ni mogoč. In tako je sedaj kot kaže OMV plin moder, Petrolov rdeč, Butanov pa zelen (od zavisti).

  Vendar nekaj podobnega so se šli tudi mobilni operaterji, dokler ni nekdo očitno ukazal, da je možno številke telefonov prenašati brezplačno, če zamenjaš operaterja. Bo potrebno očitno narediti nekaj podobnega tudi pri prodaji plina v jeklenkah.

  Se pa sploh ne bi čudil, če je Petrol nekje skrit v lastniški strukturi Butanplina, samo tega podatka na njihovi spletni strani ne najdem. Kar je tudi po svoje zanimivo za delniško družbo.

 5. m Says:

  Preverjeno?

 6. seamus Says:

  Prej verjetno, da bo šel raje po Istrabenzov delež, ker je verjetno ceneje. Tako, kot je sedaj skrit v Gen-I -ju (za delež Gorenja in Goloba, ki so skupaj z Istrabenzom predstavljali 50% lastništva).

 7. dronyx Says:

  Butan plin ima zeleno jeklenko in vabi s sloganom “preklopite na Zeleno”. Istrabenz ima rumeno jeklenko in si je izbral slogan “Rumena je moda odločitev”. Petrol ima pa rdeče jeklenke ki se reklamirajo pod blagovno znamko “energija za življenje”. Pol našega gospodarstva se očitno ukvarja samo z embalažo in izmišljanjem novih načinov, kako zmesti potrošnika.

 8. KLM Says:

  Ej, kolikor vem, je zgodba bistveno bolj komplicirana in ni nobene hude natege v tem. Baje je bil stalno problem z jeklenkami, ker noben distributer ni hotel za njih skrbeti, saj bi lahko en vzdrževal jeklenke (recimo Petrol), ki bi jih šel ti pol menjat recimo na Butan in bi s tem recimo Petrol vzdrževal Butanove jeklenke. Zdaj so uvedli lastniško jeklenko – ti s temi 35€ kupiš jeklenko zase in Petrol ti jo zato vzdržuje. Tako odpadejo stare, zarjavete in polomljene jeklenke.

  Zgodbica iz mojih prvomajskih avtodom potepov po Franciji:
  – zmanjkalo nam je plina
  – da sem dobil novo jeklenko na pumpi sem moral podpisovat neko pogodbo v francoščini in plačat 45€
  – po treh dneh, ko smo ponucali četrt bombe, smo jo na isti pumpi vrnili in zanjo (skor polno in v enakem stanju) dobili 6€

  Tko, da tole, kar delajo naši, je še okej.

 9. dronyx Says:

  @KLM: Če bi se tujcu zgodilo pri nas nekaj podobnega, ne bi prišel skozi čisto nič ceneje. Kupiti bi moral jeklenko za 35 €, plus še plin za 10 €, torej skupaj 45 €. Ko bi jeklenko vrnil, pa bi mu plačali največ 7 €, zelo verjetno pa samo 3 €. Jaz tu ne vidim bistvene razlike.

 10. KLM Says:

  saj ravno to ti pravim… isto kot na “Zahodu” – pol je pa sam vprašanje, al maš zarjaveto jeklenko, ki je noben ne vzdržuje, al si pa pač izbereš enega ponudnika in si mu zvest, ker drugače ne gre (en je na vsakem vogalu in odprt 24/7, en ima dostavo na dom, en je mal cenejši, pa tko naprej – vsak se odloči sam).
  🙂

 11. Petrol Slo Says:

  Pozdravljeni!

  Petrol je pri jeklenkah s plinom samo posrednik, zato cenovno politiko za prazno embalažo določajo naši distributerji in je vezana predvsem na stroške vzdrževanja v daljšem obdobju.
  Je pa na Petrolu vsekakor mogoče zamenjati jeklenko katerekoli barve za novo jeklenko. Če bi imeli pri tem težave se vam opravičujemo in vas prosimo, da nam to prosim sporočite na http://www.petrol.si/povej. Hvala!

  Petrol Marketing

 12. Erik Says:

  Finta je sam v tem, da v Franciji majo pač tak in tak standard, pri nas pa…

  Žalost in sramota.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: