Popravni izpit za biro Sadar+Vuga

O slabi akustiki dvorane Arena v Stožicah je bilo že veliko napisanega in povedanega.

Ne vem sicer, kolikšna je pri tem krivda arhitektov, vendar po mojem mnenju mora biti arhitektura predvsem podrejena funkciji in namenu zgradbe, ne pa da gre pri sodobni arhitekturi predvsem za nekakšno površinsko ekstravaganco, ki mora nujno izgledati vsaj nenavadno, če že ne “out of this world”, kot bi šlo za sceno iz nadaljevanke Battlestar Galactica, sama funkcionalnost pa je potem čisto na psu. In če je bila dvorana v Stožicah projektirana od samega začetka tudi za koncerte in podobne dogodke, je zame to velika in nedopustna projektantska napaka.

Je pa ob vsem tem zanimivo, da je isti arhitekturni biro Sadar+Vuga očitno zmagal tudi na natečaju za izgradnjo nove športne dvorane Portoval v Novem Mestu, ki bo zgrajena za potrebe evropskega prvenstva v košarki leta 2013 in ki naj bi imela podobno večnamensko funkcijo, kot dvorana v Stožicah. Vendar tudi ta objekt je po prvih skicah videti kot kakšna vesoljska ladja, ne pa kot večnamenska športna dvorana za malo mestece ob Krki z nekaj tisoč prebivalci.

Bo pa nova športna dvorana v Novem Mestu lepa priložnost za arhitekturni biro Sadar+Vuga, da opravi popravni izpit iz osnov akustike. Nenazadnje, kot je dejal predsednik Turk, vsak si zasluži drugo priložnost.

Sicer je pa tudi Zidarjev SCT dobil veliko priložnosti za popravne izpite, na koncu pa je gladko pogrnil na “maturi”. Pa še vse popravne izpite smo mu plačevali kar davkoplačevalci.

2 komentarja to “Popravni izpit za biro Sadar+Vuga”

  1. Tajča Says:

    Se zelo strinjam, Onyx. Zgradbe so namenjene bivanju ljudi v njih, ne pa izkazovanju, kakšne vse zamisli lahko gradbena tehnika danes uresniči.
    Arhitekti tudi slabo poskrbijo za okolico. Ne vključijo k objektu dreves okoli, ampak pustijo, ker jih to očitno ne briga, da gradbinci vse posečejo, goličavo pa zabetonirajo s parkirnimi prostori ali kvečjemu kako brezvezno travco posejejo. Pravzaprav bi se lahko reklo, da večina arhitektov degradira prostor.

  2. frmkdr Says:

    JP-res so arhitekti današnjega časa namenjeni sami sebi in seveda polnjenju svojega proračuna.Vsa čast posameznikom,pa še ti slabo kopirajo našega veljaka PLEČNIKA!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: