Odločen boj proti parazitom

S temle zapisom moram izzvati (citiram Slaka iz Pogledov Slovenije) vse tiste ki menijo, da je realni sektor že plačal svojo ceno gospodarske krize, sedaj je na vrsti še javni sektor.

V gospodarstvu je zgodba precej preprosta. Podjetja so izgubljala naročila, dela je bilo vse manj in marsikatero podjetje je končalo v stečaju ali prisilni poravnavi, delavci pa na zavodu za zaposlovanje.

Pahor je sicer na začetku mandata še naivno mislil, da je recesija samo nekajmesečni prehodni pojav in bo minila sama od sebe do poletja, zato je kar iz državnega proračuna financiral ukrepe, da so podjetja lahko (namesto odpuščanja) zaposlene pošiljala na plačano čakanje na delo, pri čemer je marsikatero podjetje ta ukrep tudi spretno zlorabljalo, ker ustreznega nadzora niso vzpostavili  (to je v teh krajih nekako običajno).

Ampak danes je jasno, da bo recesija trajala še nekaj časa in veliko teh podjetji je že končalo v stečaju, pri čemer smo praktično čez noč izgubili naš celotni gradbeni sektor, ki je v preteklosti zelo dobro živel tudi na račun države in pod njenim protektoratom.

Tista podjetja, ki jih recesija ni resno prizadela, pa običajno niso posegala v pravice in prejemke zaposlenih, ker se zavedajo, da brez motiviranih zaposlenih nimajo na trgu kaj početi.

Vendar to logiko zasebnega sektorja po mojem mnenju zelo težko apliciraš neposredno na javni sektor, ker tam se učenci zaradi recesije niso množično izpisovali iz šol ali otroci iz vrtcev (če bi bil ta del privatiziran in brez socialnih korektivov, bi verjetno se, ker nekateri starši enostavno ne bi imeli več denarja za plačilo storitve). Prav tako zaradi recesije čakalnice v zdravstvenih domovih in bolnišnicah ne samevajo, nasilja in kriminala pa je tudi čedalje več, nikakor pa ne manj in ta trend se bo z nadaljevanjem ter morebitnim poglabljanjem gospodarske krize samo še stopnjeval.

To, da se mora sedaj žrtvovati javni sektor, prevedeno v drugačen besednjak samo pomeni “del gospodarstva je šel k vragu, število brezposelnih je naraslo za prek 50.000, vendar hočemo ohraniti enak nivo storitev socialne države! Delajte več, za manj denarja, javnosektaški paraziti!”

Samo javni sektor (tu imam v mislih predvsem storitveni del javnega sektorja, za državno birokracijo mi je vseeno) ni enako javna dela. Tudi v javnem sektorju se upam zaposlene plačuje za opravljeno delo in njihova plača ni samo še eden izmed številnih socialnih transferjev. Nenazadnje v limiti, ko bo pri nas čez nekaj let 300.000 nezaposlenih in 800.000 upokojencev, tudi če bi izplačali vsem zaposlenim v javnem sektorju samo minimalno plačo ta še vedno bistveno previsoka, da bi se lahko ohranil enak nivo socialne države ob tako shiranem gospodarstvu.

Po svoje mi je tudi zanimivo, kako je marsikdo pripravljen plačati recimo 50 € za malo bolj modno striženje pri lokalni frizerki (pol ure dela), 60 € za čiščenje dimnika (pol ure dela), ali 85 € za menjavo vodovodne pipe (20 minut dela), če pa bi mu iz vrtca poslali račun za 500 € (skrb za otroka 8 ur na dan, 20 dni na mesec z vključeno prehrano in animacijo), je pa takoj ogenj v strehi in konec socialne države. Kaj šele, da bi fakultete zaračunavale par tisoč evrov šolnine na letnik, kot je to marsikje v tujini?

Nenazadnje, zakaj ne bi bile tudi frizerke (dimnikarji, vodovodni inštalaterji) in podobni poklici del javnega sektorja?

Razvrstili bi jih lepo v 20 plačni razred (952,45 € bruto), država pa predpiše z dekretom ceno moškega striženja na 5 €, žensko striženje pa stane recimo še znosnih 10 €. Fino, ne?

One Response to “Odločen boj proti parazitom”

  1. zigak Says:

    No glede na zadnji odstavek pa itak ne bo veliko problemov, javni uslužbenci se bodo pač preselili na primerljiva delovna mesta v zasebnem sektorju.
    🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: