Avtomobilsko zavarovanje za androide

Zavarovalnica Tilija na svoji spletni strani oglašuje možnost plačila zavarovanja avtomobila glede na prevožene kilometre in to trži pod imenom MojAvto.  To zavarovanje naj bi bilo predvsem namenjeno vsem tistim, ki prevozijo malo kilometrov na leto, kot so upokojenci, “nedeljski vozniki”, drugi avtomobili v družini in podobno.

Ko sem bral to ponudbo nisem bil pozoren na drobni tisk in sem opazil samo formulo za izračun avtomobilske odgovornosti 66 eur + 0,6 centa/km, kar je bilo pri mojih  15.000 prevoženih kilometrih videti kot 50 € takojšnjega prihranka, vendar pa v opombah potem piše, da to velja samo če ne prevoziš več kot 1000 km na leto, sicer je formula nekoliko drugačna (izračun prihranka tule). Kdor pa prevozi manj kot 1000 km na leto pa po mojem mnenju avtomobila in s tem povezanih stroškov zavarovanja sploh ne potrebuje, ker je vsak prevoženi kilometer tako drag, kot če bi se vozil s taksijem oziroma zna biti taksi celo cenejši.

Jaz sem letos plačal obvezno zavarovanje AO v višini okrog 200 € (plus seveda uporaba cest itd), pri čemer sem od delavke na šalterju eksplicitno zahteval, da naj ven zmeče čisto vse, kar ni absolutno nujno (divjad, stekla, vrtni palčki itd).

Ima pa ta Tilijin sistem plačila avtomobilskega zavarovanja po sistemu prevoženih kilometrov še eno posebnost, kjer je šlo pa meni skoraj na smeh, kako si lahko nekdo spomni takšno traparijo.

Namreč v primeru sklenitve take vrste zavarovanja moraš podatke o prevoženih kilometrih sporočati na vsake dva meseca (toliko znaša obračunski interval) preko android aplikacije iTilija, pri čemer z aplikacijo na telefonu slikaš števec prevoženih kilometrov v avtomobilu in še ročno vpišeš kilometre, da njim ni potrebno delati OCR. Vendar kot kaže aplikacija deluje samo na pametnih telefonih z androidom. Smešno pa izpade ko pomislim, da naj bi bilo zavarovanje prvenstveno namenjeno upokojencem in “nedeljskim voznikom”, ki so nasploh znani kot strastni uporabniki pametnih telefonov z android OS in niti slučajno za telefoniranje ne uporabljajo deset let starih Nokia telefonov, ki razen telefoniranja in morda pošiljanja SMS ne znajo nič drugega.

Se mi pa ob tem postavlja vprašanje, ali bi bilo res tako hudo drugače, če bi oni za izračun cene zavarovanja vzeli za obračun število prevoženih kilometrov v preteklem letu, potem pa čez eno leto naredijo poračun, glede na dejansko prevožene kilometre? To z android aplikacijo kot edinim načinom komunikacije z zavarovalnico se mi zdi pa res milo rečeno nenavadno, razen če ni Google glavni sponzor projekta ali pa si na tak način želijo ustvariti mail listo za pošiljanje reklam in teženje na daljavo!

Vse skupaj meni deluje tudi sicer precej naivno, saj se bodo hitro znašli ljudje, ki bodo vrteli števce nazaj, ali pa slikali števce z digitalnim fotoaparatom, sliko obdelali potem na računalniku in obdelano sliko s popravljenim stanjem števca poslali na Tilijo prek telefona.  Videti je, kot bi nekdo najprej bolj za šalo razvil eno preprosto aplikacijo v Androidu tipa “Hello world”, ki pa so jo potem zavarovalničarji pograbili, preimenovali v iTilijo ter okrog tega naštrikali še celo zgodbo z avtomobilskim zavarovanjem in spremljajočo oglaševalsko kampanijo.

Glede na to, kako je ta svet postal popolnoma nor se pa ne bi čisto nič čudil, če bi se za idejo stepli ameriški skladi tveganega kapitala in bodo vanjo vložili še vsaj sto milijonov USD, avtorja aplikacije pa preselili v Silicijevo dolino.

Plačilo zavarovanja glede na prevožene kilometre se mi pa zdi vprašljivo tudi iz čisto zavarovalniškega vidika. Recimo da nekdo naredi letno po 50.000 ali celo 100.000 km in v zadnjih desetih letih ni imel nobene nesreče. Zame je tak voznik bistveno manj rizičen kot pa nekdo pri 80 letih, ki naredi letno samo par kilometrov, pa še to običajno za 1. november, ko gre obiskati vse grobove znancev, potem pa je avto do naslednjega 1. novembra garažiran. Samo tak človek nima izkušenj in je tisti dan v letu, ko je na cesti, čista loterija za zavarovalnico, z zelo veliko možnostjo zadetka (karambola). Poznam pa tudi primere starejših ljudi, ki hoditi skoraj ne morejo več, še vedno pa vozijo avto, da se pripeljejo do gostilne.

Bi pa zavarovalnici Tilija predlagal, če so se že lotili takšnega projekta, da nakupijo par tisoč najcenejših pametnih telefonov z androidom za 100 USD, nalepijo gor svoje nalepke (Tilia Smart Connect recimo), prednaložijo iTilija aplikacijo, namestijo ohranjevalnik zaslona s svojim logotipom (telefon v smislu propadlega Mobitelovega Itak founa) in to brezplačno deliljo potem kot nagrado za svoje nove stranke. Lahko pa jim grem konec koncev tudi jaz na Kitajsko iskat te telefone, prevzamejo pa jih potem v Koprski luki na tovornem terminalu.

Če bi podeljeval gnilo bučo poletja za najbolj trapast zavarovalniški produkt, potem MojAvto zaradi same izbire načina komuniciranja z zavarovalnico, ki je omejen na pametne telefone z andorid operacijskim sistemom in povsem nepotrebnim kompliciranjem, kateri iz uporabnika produkta naredi bedaka, ki mora vsake dva mesece slikati števec v avtu (kot je nekdo zapisal na forumu oni tako poskrbijo, da vsaj telefon uporabljaš, če že avta ne rabiš pogosto), praktično nima konkurence.

Opomba:
Če želite na vsak način uporabljati iTilijo in si niti pod razno ne želite v času gospodarske recesije kupiti pametnega telefona za 400 € samo zato, da boste pošiljali zavarovalnici slike števca vsake dva meseca, potem lahko na domačem računalniku instalirate virtualizator (Oracle VirtualBox bo čisto v redu) in namestite Android kot virtualni OS (sama namestitev tule, step by step navodila pa tule).

Kar je v bistvu potem potrebno rešit je samo še vprašanje, kje dobiti iTilijo in kako aplikacijo prepričati, da ne želimo slikati števca s fotoaparatom, ki ga seveda virtualni android nima, ampak jim želimo samo poslati sliko.

Mogoče bi lahko dobil kje tistih par vrstic izvorne kode iTilije in to zadevo ročno popravim?

3 komentarji to “Avtomobilsko zavarovanje za androide”

 1. smoger Says:

  ‘Namreč v primeru sklenitve take vrste zavarovanja moraš podatke o prevoženih kilometrih sporočati na vsake dva meseca preko android aplikacije iTilija, pri čemer z aplikacijo na telefonu slikaš števec prevoženih kilometrov v avtomobilu in še ročno vpišeš kilometre, da njim ni potrebno delati OCR. Vendar kot kaže aplikacija deluje samo na pametnih telefonih z androidom in se jo lahko prenese iz Google play (to niti ne vem kaj je).’

  Baje se je nek znan slovenski novinar pritožil, ker ni aplikacija razvita za iphone in ni možna uporaba Instagrama za fotkanje.

 2. dronyx Says:

  @smoger: Tudi če podprejo s to aplikacijo še iPhone je meni smešno, da mora nekdo, ki na leto naredi par tisoč kilometrov vsake dva meseca s telefonom slikati števec v avtu.

  Kolega je ugotovil pri Ergo zavarovalnici (neka podružnica nemške zavarovalnice), da pri njih ni potrebno pošiljati nobenih fotografij vsake dva meseca, ampak če prevoziš do 8000 km plačaš toliko manjšo premijo (Tilija je sicer nekoliko cenejša, če prevoziš res samo par tisoč km letno), pri čemer dobiš pri njih še dodatne popuste, če avta ne voziš pozimi (januarja in februarja). V primeru da kljub sklenitvi takega zavarovanja narediš več kot 8000 pa v slučaju prometne nesreče nosiš sam sorazmerni delež, kar pa je potem tvoj riziko. Števce pa jasno odčitajo enkrat na leto ob sklenitvi zavarovanja.

 3. Mars Says:

  Takšni zavarovanj bo v prihodnosti še več, saj vse zavarovalnice iščejo neko tržno nišo. Prvo se pojavijo ene z neko ponudbo in jo druge malo izboljšajo, da s tem pritegnejo še koga. V dveh do treh letih lahko tako ponudbo pričakujemo pri vseh zavarovalnicah.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: