Skrbni pregled bank

Za časa Marije Terezije bi bil skrbni pregled bank zelo enostaven. Kancler, cesar oziroma kdorkoli od vladajočih bi poklical šefa banke in mu naročil, da še isti dan priskrbi vse podatke, komu je banka dala posojila, ki so višja od določenega zneska in kako so ta zavarovana. Šef banke bi potem nateral podrejene, da pregledajo skrbno zložene in sortirane papirje in ti bi potem na pisalni stroj pretipkali podatke. Tak skrben pregled v banki, ki ima urejeno dokumentacijo, ne more trajati več kot par ur, če se seveda omeji na neko razumno visoko vrednost danih kreditov.

Danes, ko se vsi ti podatki vodijo računalniško in se plačuje težke milijone za razno sofisticirano programsko opremo, ki je sposobna ne samo delati preproste poizvedbe in izpiske, ampak iskati tudi korelacije med podatki, pa skrben pregled traja tedne, mesece, ali celo leta, pri čemer je na koncu lahko še računska napaka velikostnega ranga milijarde evrov.

Kakšne buče se to pri nas kotalijo!

3 komentarji to “Skrbni pregled bank”

  1. zigak Says:

    Sam res 🙂

  2. looser Says:

    sj JJ je te podatke dobil v eni uri samo potem je pa cel teden razmisljal kako bi rezultate prikril/prikrojil. verjetno je bilo najvec kreditov brez kritja podeljenih ravno njegovim ljudem….

  3. dronyx Says:

    Naša “sistemska banka” je bila ves čas v rokah države – torej praktično direktno v lasti politike, zato ni nobenemu politiku v interesu, da bi se resno lotil iskanja krivcev za to stanje, ker bi se slej ko prej zadeva končala pri njih. Malo resnejši problem je sicer nastal, ker jih stiskajo sedaj EU regulatorji in ni možno več direktno lagat, ampak to bodo že uspešno sanirali. Jaz verjamem v naše politike.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: