Stanovanje brez spalnice

Ne vem sicer kje je Hilda Tovšak iz propadlega Vegrada dobila arhitekte, ki so ji risali tlorise stanovanj v Celovških dvorih, ampak glede na nekatere videne primere se mi zdi, da bi jaz mrtvo pijan bistveno bolje opravil delo. Ob tem, da naj bi leta 2009 za take, po mojem mnenju povsem nefunkcionalne rešitve, zahtevali od 2.500 do 3.000 € po kvadratu, medtem ko danes potencialni kupci NLB-ju, ki je zaplenila te nepremičnine, ponujajo po 500 €.

Prvi primer:

Če dobro pogledaš ta tloris ugotoviš, da stanovanje sploh nima spalnice in je očitno arhitekt predvidel, da boš spal ali kje pri sosedi, ali pa na balkonu. Dopuščam pa seveda možnost, da stanovanje ni mišljeno kot bivalni prostor, ampak gre za nekakšen “safe house”, kamor se zatečeš, če te doma vržejo iz stanovanja. Tu pa bi se potem dalo najti kakšen kompromis in fotelj v dnevni sobi spremeniti v posteljo, ali pa iz lože zabrisati ven stola iz ratana in vanj vgraditi neko zložljivo posteljo. Ali pa celo položiš na tla kar spalno vrečo. Kakšna stara zakonca pa bi verjetno lahko v ložo montirala pograd v dveh nadstropjih in imela tako vsaj izgovor, da jutranja erekcija ne pripelje do kakšnih nepredvidenih zapletov.

Drugi primer:

Ta stanovanje očitno sodi med najbolj razkošne možnosti, ki so na voljo, saj ima serijsko vgrajeno celo zakonsko posteljo. Je pa pri njem zanimiva terasa, oziroma balkon, ki je praktično večji od samega stanovanja, verjetno kvadratni meter balkona pa ni dosti cenejši od kvadrata stanovanjskega dela. Tako stanovanje se mi zdi idealno za družino, kjer sine trenera nogomet, ker se da na balkonu postaviti prenosni gol in umetno travo, seveda pa je opcija tudi manjše golf igrišče z umetnimi luknami.

Kot pa je nekdo zapisal na forumu lahko vse skupaj z ogromno teraso izpade v primeru resne ekonomske krize naravnost vizionarsko, saj se bo dalo teraso preurediti v obdelovalno površino (tu moram poudariti, da marihuana zaenkrat pri nas še ni legalizirana!) ali pa na njej gojiti perutnino in druge domače živali.

Ob vsem tem verjamem, da imajo banke dejansko težave prodati taka stanovanja po kakršnikoli ceni, saj mora kupec takoj vložiti dodatnih 20.000 € da podre vse predelne stene in zadevo postavi praktično na novo.

Poleg tega pa ta stanovanja predstavljajo za banko čisto računovodsko – frizerski problem. Banka verjetno stanovanja v svoji bilanci knjiži vsaj po kakšnih 3.000 € za kvadrat, če pa bi jih prodala po nekje realnih 1.000 € za kvadrat, pade iz omare takoj okostnjak velikostnega ranga par sto milijonov evrov izgube iz tekočega poslovanja, torej ranga zadnje dokapitalizacije NLB. Namreč v takem primeru je potem potrebno prevrednotiti po realni tržni ceni vse nepremičnine, ki jih imajo naše banke v lasti in so jih zaplenile propadlim gradbincem.

Očitno je pri nas nekdo (namerno) pozabil razpočiti nepremičninski balon, kar nas še čaka v bližni prihodnosti in to je naslednji šok za naše sistemske banke, ker bodo zaradi zagotavljanja kapitalske ustreznosti potrebne nove, več sto milijonske dokapitalizacije praktično takoj.

Napačno vrednotenje zaseženih nepremičnin je trenutno očitno v našem nacionalnem interesu!

4 komentarji to “Stanovanje brez spalnice”

 1. dronyx Says:

  Sem se na hitro odločil, da bom šel na naslednjo dražbo za stanovanja v Celovških dvorih in oddal ponudbo za 1000 do maksimalno 1200 € po kvadratu. Če sprejmejo, bom pa potem v to stanovanje študente naselil. Montiram notri minimalno pet dvonadstropnih pogradov (če se še da odkupim za 1€ po komadu kakšno staro zalogo iz JLA) in bom imel še občutek, de delam družbeno koristno delo (podpiram bodoče brezposelne intelektualce).

  Zadnji moj tak velik biznis je bil v študentskih časih, ko je propadla Iskra Delta in smo odkupili na razprodaji fotokopirni stroj, na katerem smo potem še za vse sošolce kopirali zapiske.

 2. cija Says:

  Prvemu stanovanju se reče enosobno stanovanje. Ergo ne more imeti posebej spalnice.rrazen če hočeš kupit enosobno stanovanje z dodatno spalnico. Temu se potem reče dvosobno stanovanje.

 3. dronyx Says:

  @cija: Imaš prav. Nikdar nisem živel v bloku in teh pojmov nimam čisto razjasnjenih. Namreč pri enosobnih stanovanjih bi mislil, da vsaj ne spiš v kuhinji, zraven kante za organske odpadke, oziroma da je kuhinja ločena od bivalno-spalnega prostora. Če bi bil jaz nepremičninski agent, tole tržim potem kot 1,5 sobno luksuzno stanovanje, saj je loža vredna vsaj tiste polovičke. Če pa bi se arhitekt odpovedal banji in vgradil navadno tuš kabino, kuhinjo pa naredil multifunkcionalno tako, da bi nad pomivalno korito vgradil še ogledalo (vem, izpadlo bi smešno, ampak vseeno), potem je pa tole vsaj dvosobno luksuzno stanovanje.

  Nekateri menijo, da gre v prvem primeru celo za garsoniero, ki naj bi bila namenjena samski osebi, ampak potem pa ne razumem, zakaj jedilna miza s štirimi stoli. Na tako majhnem prostoru verjetno nihče ne bo prirejal fešte in pojedine. To je meni smešno, pa kakorkoli obračam.

  Sicer je moje skromno mnenje, da nima smisla graditi stanovanja, ki imajo manj kot 40 kvadratov in so brez kopalnice ali spalnice.

  Sem pa nekaj let nazaj v Slovenskih novicah prebral, da je nekdo v Mariboru živel v taki revščini, da je imel WC školjko montirano v enem in edinem prostoru, ki je bil hkrati tudi kuhinja, spalnica…Temu se pa verjetno potem reče luksuzna garsonjera?

  Če koga zadeva s sobami in pripadajočimi definicijami bolj podrobno zanima, vse piše v pravilnikih.

 4. seamus Says:

  Seveda je nekdo pozabil, ker potem se razsuje država po vzoru Španije s tem, da imamo mi eno pomankljivost, ker nismo skoraj nič dolžni nikomur, ker je bilo to v nacionalnem interesu. Zj pa vse propada samo vase, tujci se pa ne sekirajo, ker to ni njihov denar. Mi pa lastne obveznice odkopujemo z denarjem državnih bank (ker drugi niso pripravljeni kupovati SLO sranja). Nato pa državne banke dokapitaliziramo z državnim denarjem. Šuš v koleno. Zanima me samo kdaj bomo izdali nove obveznice, če sploh še kdaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: