Molk Banke Slovenije

Ker je trenutno precej govora o vpisu tako imenovanega zlatega pravila o omejevanju zadolževanja v ustavo naj povem, da sem že pol leta nazaj na Banko Slovenije naslovil vprašanje, kaj takšno pravilo v ustavi pomeni za garancijo depozitov na bankah v višini do 100.000 €, saj to očitno nekako ne gre skupaj.

Kopija vprašanja:

Slovenske banke vse po vrsti v zadnjem času konstantno izgubljajo bonitetne ocene in s takim tempom bodo v letu dni pristale na dnu, karkoli potem že to pomeni v praksi za njihovo poslovanje.

Zaradi vsega tega sem se pozanimal, kako naj bi delovala jamstvena shema za bančne vloge, kjer jamči država do vrednosti 100.000 €. Kot vse kaže tu dejansko ne obstaja nek sklad, kjer bi bil naložen denar in bi lahko v primeru stečaja posamezne banke začeli takoj izplačevati zajamčene vloge varčevalcev.

Glede na informacije na spletni strani BS je ta shema oblikovana po “ex-post sistemu”, kar pomeni, da imajo banke za ta namen rezervirana sredstva pri sebi v obliki visoko likvidnih vrednostnih papirjev, ki bi jih morala prodati, če bi se shema aktivirala.

Vprašanje, ki se mi tu zastavlja je, kako se knjižijo ta sredstva v bilanci banke in ali ne bi taka shema lahko povzročila domino efekta, če bi šla v stečaj ali likvidacijo kakšna večja banka?

Ob vsem skupaj pa je zanimivo naslednje, kar baje piše v Zakonu o bančništvu (ZBAN-1):

V primeru, da banke v določenem primeru ne bi uspele pravočasno zagotoviti zadostnih sredstev za izplačilo zajamčenih vlog, je z zakonom predvideno, da sredstva začasno zagotovi Republika Slovenija. Konkretno gre za sledečo dikcijo:

(3) V primeru iz prvega in drugega odstavka 313. člena ZBan-1 Banka Slovenije pozove Ministrstvo za finance, da Republika Slovenija zagotovi potrebna sredstva za izplačilo zajamčenih vlog in določi rok za njihovo vplačilo.

Vendar RS v proračunu skoraj sigurno nima nikjer teh sredstev rezerviranih, zato bi se morala država za to zadolžit. Vendar brž ko v Ustavo RS zapišemo zgornjo mejo zadolževanja, postane ta člen zakona o bankah takoj neustaven, saj država svojih obveznosti do varčevalcev v takem primeru ne bi mogla več izpolniti, ker nadaljnje zadolževanje ne bi bilo mogoče.

Ko je govora o bančnem sistemu in bankah je s stališča mene kot varčevalca bistveno zaupanje. Glede na stanje v našem bančnem sistemu moje zaupanje naglo kopni in bankam pri nas se očitno ne zdi potrebno, da bi to zaupanje povrnile.

Samo zlato fiskalno pravilo v ustavi sicer dejansko ne pomeni nič konkretnega oziroma otipljivega, saj to je nekaj takega, kot če imaš 120 kg in si na hladilnik nalepiš listek z napisom: “NE SE NAŽIRAT!” in še za to, da si nalepil ta mali, rumeni listek na hladilnik, si pol leta zbiral psihične moči in vodil hude notranje boje.

Ko bi se izkazalo, da bančna jamstvena shema ne deluje, ker so težave bank prevelike, potem bi morala seveda v skladu z zakonom država zagotoviti sredstva za izplačilo zajamčenih bančnih vlog in tu gredo cifre verjetno takoj v desetine milijard evrov (popravek: fizične osebe imajo kot kaže za 14 MRD EUR depozitov). Vendar problem nastane, ker je ustava nad zakoni in zlato fiskalno pravilo praktično onemogoča državi, da bi se za to zadolžila, kar bi bila po mojem mnenju tudi edina realna možnost, da izpolni svojo zakonsko zavezo do varčevalcev.

Moram reči, da se mi do sedaj praktično še ni zgodilo, da mi neka javna inštitucija ne bi odgovorila čisto nič, pa sem že pisal marsikomu. Informacijska pooblaščenka mi je recimo na moje kratko vprašanje odgovorila z dopisom na več straneh, kjer se je moral nekdo v uradu zelo potruditi, da je napisal tako obsežen in argumentiran odgovor.

Banka Slovenije pa nič!

In jih razumem. Na moje vprašanje lahko dogovorijo samo z “no comment“, na nas varčevalcih pa je potem, ali so tako zapisane garancije v zakonu še dovolj, da našemu bančnemu sistemu brezpogojno zaupamo, ne glede na vse težave.  Te pa so očitno zelo velike in smola ob tem je, da je hkrati tudi država sama kot večinska lastnica nekaterih bank v zelo velikih težavah in jim težko karkoli pomaga, brez da še sebe potopi.

Preberi še:
Skrben pregled bank

9 komentarjev to “Molk Banke Slovenije”

 1. zigak Says:

  “Na srečo” so tudi varčevalci v istem zosu kot banke in država, večina ima na banki velik minus v obliki kredita za stanovanje, avto, nekateri za dopust. Vsaj v mojem krogu znancev ne poznam nikogar ki ne bi imel kredita. Tudi če so stanovanje podedovali, je bilo treba vzeti kredit za obnovo ali kaj podobnega.
  Tako da dvomim da gre količina varčevanega denarja v desetine miljard €. To bi pomenilo da ima vsak odrasel slovenec na banki nekaj 10k€, kar je seveda nonsens.
  Lahko pa se seveda motim in imam popolnoma zgrešen pogled na finančno situacijo.

 2. dronyx Says:

  @zigak: Da ne govorim na pamet in ker so finance dokaj eksaktna veda, kjer se številke zaokrožuje na dve decimalki, imaš na strani Banke Slovenije objavljena poročila. V dokumentu Poslovanje bank v tekočem letu, gibanja na kapitalskem trgu in obrestne mere, junij 2012 piše v Tabeli 1 pod pasiva – obveznosti do gospodinjstev (to so domnevam mišljene fizične osebe) številka 14.661 za maj 2012 (14 MRD in drobiž). Očitno res ni več deset milijard, je pa kar konkretna številka kljub vsemu.

  Če bo šlo vse skupaj k vragu je najbolje, da imaš na naših sistemskih bankah čim več kreditov (vsaj 400.000 € in navzgor) in po možnosti nikakršnega depozita, vse premoženje pa moraš obvezno imeti prepisano na sorodnike, če slučajno pridejo kakšni rubežniki potrkat na vrata.

 3. zigak Says:

  U matr, potem pa še nismo tako v **** kot sem mislil.
  Tvojega nasveta se kar držim, edino premoženja nimam nič da bi ga prepisoval 🙂
  Kaj pa če pridejo sorodnikom rubit?

 4. seamus Says:

  Sj eni to vemo, ker ne bi bilo prvič, da bi ostali brez prihrankov (tole na srečo ni mišljeno osebno). Rešitev (delna) je da imaš depozit na banki, ki omogoča, da ga lahko dvigneš/prekineš še isti dan, ne glede ma dobo vezave. Seveda ne greš potem denarja ročno dvigovat, temveč ga elektronsko (najhitreje pa še poslovalnica nima izgovorov, da nima gotovine) prenakažeš na račun v Avstrijo/Nemčijo.

 5. dronyx Says:

  @seamus: Jaz upam, da bodo še preden izgubimo vse prihranke najprej zaprosili EU za finančno pomoč.

  @zigak: Če ti pridejo sorodniki rubit, jih odpelješ na par pirov, da se glave ohladijo. Potem pa pozabijo, po kaj so sploh prišli. 🙂

 6. Bimbo Says:

  Gospod doktor, morda je odgovor treba poiskati v predvolilnih obljubah in pojasnilih. Neke javno izražene misli Janeza Janše sem (morda zelo površno in čisto po svoje) povzel v točki 7 tega dolgoveznega zapisa:
  http://bimbo.blog.siol.net/2011/11/21/predlagam-da-se-mi-odvzame-volilna-pravica/

 7. dronyx Says:

  Glede na prosti pad bonitetnih ocen so naše sistemske banke kot vse kaže finančno potopile tudi državo, je pa ob tem zanimivo, da v bančnem sektorju (razen blitzkriga Hypotovih varnostnikov) praktično ni bilo opravljene nobene resne kriminalistične preiskave ali da bi kdo za takšno stanje celo odgovovarjal. Tu so očitno levi in desni politiki zelo hitro našli stične točke in skupni interes! 🙂

 8. So pomembne stvari res le strogo zaupne? « Bimbovo blogokletstvo Says:

  […] Seveda (oziroma na žalost) je bolj jalovo pričakovati, da bi na tako državotvorno porojena vprašanja od koga lahko dobili koncizne odgovore, kar je na primeru Banke Slovenije spoznal tudi dr. Onyx. […]

 9. kekez Says:

  Tako seveda ne gre. Saj že imamo izkušnje…
  Če bi država morala izplačati hranilne vloge, bi ustanovila SOD2, izdala varčevalcem obveznice z dospetjem 15+ let. In to je to.
  Bi že rok tako določili, da bi to šlo skozi (v zakonu ni določen).

  Sicer ne vem, kako je z banko Slovenije, ampak po zakonodaji državni organ (je to tudi BS?) mora dati odgovor v predpisanem roku. Molk organa je prekršek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: