Oderuštvo

Tole je lep dokaz, kako znajo razni lobiji v tej državi še vedno izvrstno poskrbeti zase.

Na nepremičnini je imel oče vpisano dosmrtno osebno služnost. Sam temu nisem posvečal veliko pozornosti, saj sem nekako pričakoval, da se po smrti ta služnost “po uradni dolžnosti” iz zemljiške knjige izbriše, vendar temu ni tako. Potem sem pa preveril na okrajnem sodišču, kako lahko kot lastnik nepremičnine to “dosmrtno služnost” formalno izbrišem in me je najprej vrglo na rit, potem pa mi je postalo še slabo.

Do leta 2011 je bilo menda dovolj, da si se oglasil na najbližji zemljiški knjigi (okrajnem sodišču), izpolnil obrazec in priložil kopijo izpisa iz matičnega registra o smrti. Cena? Brezplačno!

Kaj pa sedaj, ko smo davkoplačevalci plačali veliko denarja za informatizacijo zemljiške knjige in bi človek nekako pričakoval, da je postopek še toliko lažji, sploh v tako enostavnem primeru, ko gre dejansko samo za uskladitev podatkov z dejanskim stanjem?

Sedaj pa moraš za to iti do notarja, ki vloži elektronski predlog za vpis v zemljiško knjigo (kot omenjeno gre v tem primeru samo za ažuriranje podatkov) ter poskenira izpisek iz matičnega registra o smrti. Cena? 60 evrov!

60 evrov za nekaj, kar ne more trajati več kot 5 do 10 minut, saj se vse naredi elektronsko prek spleta in kar je dejansko omogočila informatizacija, ki smo jo drago plačali davkoplačevalci! To ni samo “striženje ovac”, to je brazilska depilacija, kjer žrtev tuli od bolečin.

Je sicer res, da po zakonu lahko predlog vložiš tudi sam, če imaš sigen-ca digitalno potrdilo in odprt varen poštni predal, vendar tudi v tem primeru ažuriranje podatkov ni brezplačno, saj moraš še vedno poskenirati izpisek iz matičnega registra pri notarju, ki je kot edina oseba vredna “javnega zaupanja” za to pooblaščen. Cena za to storitev skeniranja? 30 evrov!

In jaz močno dvomim, da gre notar pred skeniranjem preveriti v matični register, ali je morda izpisek ponarejen. Spusti dokument čez skener in izstavi račun za 30 €.

Kakšna je ob taki tarifi skeniranja dodana vrednost zaposlenih v vložiščih upravnih enot ali ministrstev si vsak lahko izračuna sam, delajo pa ponavadi ti uslužbenci za plačo, ki je samo malo višja od minimalne oziroma zajamčene!

To zame ni nič drugega kot državno podprto oderuštvo. In ob tem je zanimivo, da se vsi vpleteni tega celo zavedajo in se ti skoraj opravičujejo, ko ti povedo, koliko ta storitev stane!

Da pa bi zaposlenim v vložiščih okrajnih sodišč omogočili, da take enostavne postopke sami počno in glede na to, da je sedaj postopek informatizirn oziroma elektronsko podprt za to stranki zaračunali 10 € (prej so počeli brezplačno), pa seveda ne pride v poštev. Verjetno bi skočili pokonci, da za minimalno plačo še tega pa res ne bodo počeli in nekako jih razumem. Samo kaj pa če…ne, ne, to pa ne pride v poštev, ker potem se pa poruši cel plačni sistem.

In z izbrisom osebne služnosti iz zemljiške knjige zna imeti težave še kdo ob uvedbi nepremičninskega davka, saj je zavezanec za davek v primeru vpisa osebne služnosti na celotni nepremičnini imetnik služnosti, ne pa lastnik nepremičnine! V primeru umrlih se zna zgoditi, da bodo odločbe o davku pošiljali njim, čez kakšnih deset let pa naložili plačilo davka skupaj z zamudnimi obrestmi lastniku nepremičnine.

Mimogrede, kakšne so kaj cene privezov za jahte letos na Hrvaškem? Baje so šle nekoliko gor in bo treba spet popraviti tarife!

Bonus brezplačno pravno mnenje:
Moje mnenje v zvezi s tem primerom je, da sodišče napačno interpretira 40. in 43. člen Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1), saj se sklep o dedovanju kot izvršljiva sodna odločba po uradni dolžnosti vpiše v zemljiško knjigo in ni za to potrebno vlagati nobenega dodatnega zahtevka. Na tem sklepu o dedovanju jim jasno piše, da gre za dosmrtno služnost, ki preneha s smrtjo imetnika, torej če želijo to sodno odločbo do konca izvršiti, morajo po smrti zaznamek o služnosti tudi izbrisati, brez da jaz za to plačujem komerkoli še 60 evrov!

Je pa res, da če bi tudi za njih veljal ZUP, bi si morali izpisek iz matičnega registra pridobiti sami po uradni dožnosti, tako pa jim ga lahko jaz dostavim brezplačno. Kaj bodo pa z njim naprej počeli, me pa v bistvu niti ne briga.

One Response to “Oderuštvo”

  1. LeBon Says:

    Če se prav spomnim, je to notarjem zrihtal minister Aleš Zalar v času Pahorjeve vlade. Pred tem so notarjem znižali cene in da ne bi bili preveč osiromašeni, so tako pridobili nove storitve, s katerimi, kot ugotavljaš, nimajo praktično nič dela, lepo pa služijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: