Dopisovanje s šolsko ministrico

Tole pismo sem posredoval aktualni ministrici za šolstvo. Včasih se prileže ob jutranji ponedeljkovi kavici kaj bolj lahkotnega za branje, kot pa je črna kronika v Slovenskih novicah:

Od: Doktor Onyx <doktor.onyx@gmail.com>
Datum: 18. junij 2016 05:27
Zadeva: Slovensko visoko šolstvo!
Za: maja.brencic-makovec@gov.si, gp.mizs@gov.si
Kp: rektorat@uni-lj.si, rektorat@um.si, info@upr.si, info@sou-lj.si, um@soum.si, info@soup.si

Spoštovani,

dovolil si bom na kratko pokritizirati slovensko visoko šolstvo.

Kakor sem sam opazoval je ta država od osamosvojitve dalje vztrajno uničevala visoko šolstvo iz katerega so naredili dobesedno “otroški vrtec”, pri čemer so bili vodilo pri tem početju interesi posameznikov, ki so ustanavljali razne zasebne fakultete (začuda fakultete tehničnih strok skoraj nobene) in se je med drugim tudi prek tega obvoda pral proračunski denar – torej denar slovenskih davkoplačevalcev!

Tudi tiste fakultete, ki so nekoč v socializmu veljale za “elitne” (beri težke) so morale drastično spustiti kriterije in standarde zato, da so lahko konkurirale novo nastalim “otroškim vrtcem”, kjer študentom praktično ni bilo več potrebno niti hoditi na predavanja, ampak so lahko redno delali prek napotnic po 8 ur in več na dan, pa so kljub temu z odliko zaključevali študij. Tako obnašanje študentov pa je seveda razumljivo, saj če je diploma samo papir pač strmiš k temu, da do tega papirja prideš čim lažje! To je povsem v skladu s človeško logiko.

Financiranje fakultet po “glavi študenta” ali diplomanta je zame preprosti neumnost, skregana z zdravo pametjo in kaj takega lahko naredi samo nekdo, ki mu je ali cilj rušenje sistema visokega šolstva (!) ali pa je takšen diletant, da mu je za to čisto vseeno.

Tako kot marsikje drugje v naravi je tudi “človeška pamet” razdeljena nekako po “gaussovi krivulji” in povsem nerealno je za pričakovati, da je v Sloveniji 80% populacije sposobne končati študij na resni fakulteti, ker tega pač ni nikjer v svetu (!). Pa seveda tudi države na stopnji razvoja kot smo trenutno mi takega števila diplomantov ne potrebujejo, saj nenazadnje mora nekdo znati tudi narediti šolsko tablo ali odpeljati komunalne odpadke, če zadevo banaliziram in za to res ne potrebuješ diplomantov filozofije ali varstvoslovja.

Jaz sicer spoštujem željo številnih po znanju, za dušo, kot se temu reče, ampak tega pač ne more financirati država (davkoplačevalci) in si mora takšen študij “za dušo” vsak plačati sam, zaradi mene lahko tudi na zasebnih šolah poljubnega tipa (dopisne, prek interneta, Youtuba, Googla…). Take fakultete “za dušo” imajo lahko poljubno nizke standarde, saj bo pač znanje, pridobljeno na teh fakultetah uporabno za reševanje križank in ne kaj dosti drugega in to morajo takšni študentje vedeti in razumeti že ko se na take “fakultete” masovno vpisujejo!

Posebne problem predstavlja tako razsulo slovenskega visokega šolstva pa tudi za delodajalce, saj so včasih vedeli, kakšen kader prihaja iz posameznih fakultet, danes pa to, da je končal nekdo študij na fakulteti še ne pomeni nič in je za podjetja iskanje sposobnega kadra pravi mali podvig oziroma nekakšna slovenska igra na srečo, kjer si s “papirjem”, ki ga prinese iz fakultete kandidat za zaposlitev ne moreš pomagati praktično nič (ker gre res samo za papir).

Pa še nekaj zapisov o tej temi na mojem blogu (če se bo seveda to komu ljubilo prebrati – verjetno ne):

https://dronyx.wordpress.com/2008/05/21/onyx-ga-javno-pokaze/

https://dronyx.wordpress.com/2010/02/13/vsi-na-fakultete/

Srečno!

dr. Onyx

Naredili seveda ne bodo nič, saj dokler se fino baše denar davkoplačevalcev v svoje žepe in tega davkoplačevalci ne opazijo pač problema ni.

In ne, nisem zares “doktor”, oziroma še vedno bistveno bolj “doktor” kot številni “doktorji”, ki jih serijsko proizvajajo slovenske “fakultete” (in verjetno se od vsakega takega “doktorja” še kaj dodatno cekinov pobaše v žep)!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: