Kamnite krogle v Zavidovićih (1)

Konec junija sem šel gledat “piramide” v Bosno, med potjo pa sem se ustavil še pri kamnitih kroglah v Zavidovićih. Samo nahajališče teh krogel je kakšnih 10 km od glavne ceste nekje med Dobojem in Zenico. V kraju Žepče se zavije dol iz glavne ceste proti kraju Zavidovići kjer sta dve lokaciji, kjer so našli kamnite krogle.

Fenomen kamnitih krogel je kot kaže podobno kot piramide globalen, saj so jih našli že na različnih koncih planeta (Kostarika, Rusija, Balkan itd.), pri čemer naj bi bile nekatere od najdenih kamnitih krogel naraven pojav. Za te krogle v Zavidovićih težko rečem ali so naravne ali delo človeških rok. Vsaj na nekaterih so vidni sledovi obdelave, pa tu ne mislim vklesane podpise tipa “Nedžad bio ovde” in ljubezenska sporočilca, ki so novejšega datuma. So pa menda prve takšne kamnite krogle našli v Srednji Ameriki, natančneje v Kostariki leta 1930, ko so sekali gozd za nasad banan.

Te kamnite krogle v vasi Zavidovići naj bi odkrili že v 60 letih prejšnjega stoletja, vendar do “odkritja piramid” v kraju Visoku to ni bilo za njih nič posebnega. Pač krogle v neki soteski oziroma strugi manjšega potoka. Ko so “odkrili piramide” pa so kot kaže še prebivalci kraja Zavidovići skočili pokonci in se pohvalili, da pri njih ležijo pa neke kamnite krogle, če bi lahko še to kdo prišel pogledat in jim po možnosti postavil turistični park, kjer bi turisti puščali denar. Je pa ta del še zelo v povojih, saj so kot je videti v hudi dilemi v kakšno smer vse skupaj zapeljati. Samo upam, da jim preden se oni odločijo kaj s tem kdo teh krogel ne odpelje izpred nosu.

Prvo nahajališče krogel v Zavidovićih se nahaja na desni strani reke Bosne v neki soteski.

slika_1

slika_2

slika_3

slika_4

slika_5

slika_6

slika_7

slika_20

slika_8

slika_9

slika_10

slika_11

slika_12

slika_13

slika_14

slika_15

slika_16

slika_17

slika_18

Vse kamnite krogle na tej lokaciji niso v najboljšem stanju. Kot kaže se je tudi v Bosni ponovila zgodba iz Kostarike, kjer so ljudje razbijali krogle ker so mislili, da se v njih nahajajo zakladi. Teh krogel je bilo očitno tudi bistveno več. Nekatere, sploh tiste lažje so dobile noge. Okoliški prebivalci so jih verjetno vozili domov za okras na vrtu ali kaj podobnega.

Na poti nazaj od tu do avta smo srečali domačina, ki je v avtu prevažal mešalec za beton in je dejal, da gre “polirat kugle”… Mene je kar srh spreletel, saj sem mislil, da polira te prave kamnite krogle, v bistvu pa on doma dela majhne kamnite kroglice, ki jih prodaja kot spominke. Menda Kitajci to z veseljem vse pokupijo. Verjetno pa mu še ni prišlo na misel, da bi izdelavo spominkov outsourcal na Kitajsko, kjer bi mu te spominske krogle delali za polovico njihove cene (že ta je vsaj za tretjino ali polovico nižja kot pri nas) in zabavno bi bilo videti, ko bi Kitajski turisti v Zavidovićih kupovali Kitajske kamnite krogle za spomin.

Vsak domačin pa seveda tudi z veseljem razloži, da te kamnite krogle oddajajo “pozitivno energijo” in da “zdravijo” (ali to velja tudi za tiste, ki so bolj jajčaste oblike mi ni uspelo izvedeti).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: