Vodni tobogan velikan

Načeloma se o dolžini vodnih toboganov ne razpravlja, ampak če pa nekdo pretirava, je temu preprosto potrebno reči PRETIRAVANJE.

V soboto in nedeljo so na Kongresnem trgu v Ljubljani postavili 150 metrov dolg napihljivi vodni tobogan. Za vse nas ljubitelje vodnih toboganov je bila to fantastična novica, saj mora biti spust po tako dolgem toboganu in še sredi Ljubljane nekaj posebnega.

Sam sicer tega tobogana nisem videl ali celo preizkusil v živo, po slikah sodeč pa se temu nikakor ne more reči 150 metrov velik tobogan, čeprav je tudi res, da verjetno pri nas še ne obstaja uredba ali odlok ministrstva za promet (ali morda okolje in prostor – odvisno kdo je pristojen za vodne tobogane), ki bi natančno predpisoval, kako se pravilno meri dolžina tobogana.

toboganFoto: Siol

Ta tobogan je bil po moje v najboljšem primeru dolg 10 metrov, brez enega samega zavoja in z iztekom, ki je pa morda res dolg 100 metrov po ravnem. Je bilo pa verjetno prvotno mišljeno, da bi trasa tobogana potekala iz Ljubljanskega gradu, nakar so se iz meni nerazumljivega razloga premislili in tobogan postavili na ravnem, kar je sicer klasična napaka pri načrtovanju atraktivnega vodnega tobogana. Ampak glede na to, da je napravo menda projektiral Vodovod-Kanalizacija je končni rezultat presenetljivo dober, saj ima tobogan kljub vsemu 10 metrov naravnega umetnega padca.

Glede na to, da smo Slovenci znani po raznih dolžinskih rekordih v smislu najdaljša mortadela, baklava, kranjska klobasa in podobno je pa teh 10 metrov naklona po moje ena velika izgubljena priložnost, saj bi bil brez tega naklona tole zanesljivo najdaljši povsem ravni vodni tobogan na svetu za v Guinnessovo knjigo rekordov.

Sam sem šel v nedeljo tako raje na kopališče Kodeljevo, ki ima če se ne motim v Ljubljani največji vodni tobogan s tremi zavoji in to ne po ravnem. Sem pa vedno znova presenečen kako nekateri, zlasti pa starejše ženske še vedno ne razumejo, da to niso samo “otroški” tobogani in da ni nikjer napisane starostne omejitve (ali teže), do katere se še lahko spuščaš po toboganu ter da je pljusk vode premo sorazmeren teži telesa, ki prileti vanjo.

KOPALISSCCE - PANORAMAFoto: Aleš Černivec/Delo

Meni se kar pogosto na teh vodnih toboganih dogaja, da moj udarni vodni val zmoči novo frizuro ali pa celo kar potopi kakšno gospo ko čaka v vodi da prileti po toboganu njen sine ali vnuček. Ena gospa v nedeljo sploh ni mogla zapreti ust od začudenja, kako je kaj takega sploh možno.

Tako čudno te gledajo po moje če greš s konjem na avtocesto.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: