Orgazem je postal odveč

Z ženskami polemizirati o moškem orgazmu bo sicer težka, a bom kljub vsemu tvegal.

Včeraj sem na POP TV gledal nek prispevek o tem, kako je biologinja Mihaela Pavličev raziskovala razvojne korenine ženskega orgazma in med drugim odkrila, da pri razmnoževanju ženski orgazem ne igra nobene vloge več, tako da ga večina žensk med spolnim odnosom ne doživi (očitno so te tekom evolucije razvile vrhunske igralske talente oziroma se njihovi moški ne trudijo dovolj), medtem ko naj bi bil za razmnoževanje moški orgazem nujno potreben!?

Po mojem mnenju takšna teza ne drži, resda pa formalno nisem biolog, razen kolikor se s tem področjem ljubiteljsko ukvarjam (tu seveda ne mislim samo ozko ženskega orgazma).

Vzemimo hipotetično, da se da moški in ženski orgazem s stikalom enostavno izklopiti. Kaj konkretno glede razmnoževanja pri človeku v tem primeru ne bi več funkcioniralo? Se brez moškega orgazma zarodku ne bi razvila hrbtenjača, možgani, srce? Saj so vendar sposobni ustvariti novo življenje v laboratoriju brez enega samega orgazma kogarkoli od tam prisotnih. Plod vstavijo v maternico in se rodi zdrav otrok! Čista biotehnologija. Kadar gre za spolni odnos v funkciji reprodukcije, je orgazem zgolj prijeten občutek v možganih pri spočetju po naravni poti, torej nekakšna nagrada in nič drugega. Sama ejakulacija pa tehnično sodi na področje fizike tekočin in za delovanje te funkcionalnosti moški orgazem po mojem mnenju ni potreben (tu seveda zanemarjam psihološke učinke).

Včasih, ko ljudje niso vedeli kako točno deluje razmnoževanje, je bil orgazem del nagona, torej so seksali iz želje po užitku, sproti pa slučajno še, če so bili pogoji pravi, dobili novega dojenčka. Petnajstega, morda že šestnajstega…tako vse do konca plodnega obdobja ženske. Nenazadnje, dodatna roka vedno prav pride pri delu na njivi in spravilu pridelka jeseni…so si mislili v tolažbo, ko je bila bajta že prepolna otrok.

Danes v razvitem svetu že otroci, ki hodijo v šolo vedo, kako deluje razmnoževanje pri človeku in kakšne so možne oblike zaščite, da pri spolnem odnosu ne pride do zanositve. Leta 2016 je lahko v razvitem svetu praktično vsak otrok spočet izključno načrtno, torej zato, ker si par zavestno želi otroka in ne zato, ker seksa “nagonsko” zaradi želje po užitku in orgazmu (romantiki bi temu rekli zaradi želje po “poglabljanju partnerskega odnosa”) ter ne razume, kako nastanejo otroci. Seveda je pa še vedno tudi veliko takih primerov nenačrtovane zanositve, ampak to zaradi kavbojskega odnosa do seksa, ne ker ne bi razumeli, kako sistem razmnoževanja deluje ali še ne bi odkrili različnih oblik kontracepcije.

Ampak sedaj pride na vrsto pa tisti zaskrbljujoči del, vsaj kar se tiče usode orgazma.

Vzemimo hipotetično da spolni odnos ni več nikakršen užitek, ampak nekaj bolečega, podobno kot ruvanje zob ali porod. Torej nekaj, kar bi recimo počeli samo enkrat na leto, pa še to res če je nuja in z namenom. Bi se pari kljub temu odločali za spolne odnose da pridejo do otroka? Po moje da. Torej ni več potreben nek motiv v obliki užitka ali orgazma za reprodukcijo, temveč je povsem dovolj velik motiv že sam rezultat – novo živo bitje, dojenček! Razmnoževanje pri človeku tako postaja večinoma posledica zavestne odločitve in ne nagonov kot pri živalih. In to je po svoje morda celo pozitivno, saj se bodo na tak način rojevali zgolj zaželeni otroci.

S stališča evolucije postane tako moški, kot tudi ženski orgazem pri vrsti na stopnji razvoja, kot smo sedaj mi, povsem odveč in nepotreben, zato izkoristite, dokler to sploh še deluje v taki obliki in še ni prišlo do popravkov v možganih!

Tu sta pa po moje dve možni poti kar se tiče usode samega orgazma v prihodnosti.

Če imajo prav zagovorniki Darwinove teorije evolucije vrst, potem vse kar je nepotrebno in odveč evolucija s pomočjo naključnih genskih mutacij in naravne selekcije zavrže. V tem primeru orgazem pri vrsti človek po moje nima dolgoročne možnosti za preživetje, saj potem služi samo še užitku, kar pa ni nek cilj, ki bi bil visoko na prioritetni listi narave.

Če pa imajo prav zagovorniki teorije “inteligentnega designa“, kjer razvoj vrst ni posledica (samo) nekih naključnih mutacij in naravne selekcije ampak razvoja “višje inteligence” (Boga), potem ima ženski in moški orgazem še nekaj malega možnosti za preživetje, če se nas Bog seveda usmili in nam pusti vsaj tistega nekaj malega užitkov, medtem ko nas priganja da se ženemo za denarjem in naseljujemo druge planete. Nenazadnje, v primeru da drži ta teorija, mora Bog na nek način poskrbeti, da je življenje na tem planetu vedno bližje nebesom kot peklu, ker sicer se bodo ljudje zavestno nehali razmnoževati in kdo mu bo pa potem obdeloval ta planet? Šimpanzi?

Pa ne želim častnega doktorata za tole. Samo polemiziram.

Značke:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: