S Sončkom gledati nateg

Lansko poletje sem pisal o fenomenu “Bosanskih piramid” oziroma bolje rečeno fenomenu kako je možno, da se nek tak nateg lahko ohrani pri življenju dolgih deset let. In Slovenci smo eni glavnih sostorilcev pri tej Bosanski prevari. Me pa moti, da natego še vedno promovirajo tudi razni mediji in podjetja kot so turistične agencije.

Recimo znana turistična agencija Sonček oziroma Sonchek ima v svoji ponudbi izletov v letu 2017 razpisanih kar osemnajst terminov za izlet z naslovom “Bosanske piramide in Sarajevo”!

izlet_piramide

vir: Sonchek

V program izleta so (pravno) zelo spretno napisali za prvi dan …

V zgodnjih nočnih urah odhod iz Slovenije proti BiH. V dopoldanskih urah bomo prispeli v Visoko, mestece pribl. 30 km od Sarajeva. Kraj je v zadnjih letih deležen velike pozornosti, saj se tu nahaja zanimiv kompleks hribov, ki jih imenujejo bosanske piramide.

Torej poleg Sarajeva, ki je lepo mesto in vsekakor vredno ogleda je v ta izlet vključen tudi ogled zanimivega kompleksa hribov v kraju Visoko.

Mi je pa ob tem bolj kot ta kompleks hribov zanimivo to, kako smo do takšnih nateg postali ljudje tolerantni. Namreč če nam recimo nekdo v trgovini proda izdelek, ki ni to, za kar se deklarira ali gre recimo za pokvarjeno hrano po izteku roka, zaženemo vik in krik, vmeša se tržna inšpekcija itd. V takih primerih pa nič. Avtobusi polni izletnikov tudi po desetih letih od velikega “arheološkega odkritja” še vedno hodijo v Bosno gledati hribe…(ki jih nekateri imenujejo piramide).

Je pa seveda vse skupaj nekoliko bolj komplicirano. Namreč vprašanje je, kdo je sploh pristojen, da dokončno potrdi ali ovrže tezo, da so ti hribi piramide in delo človeških rok? Avtorji te prevare so spretno izkoristili medije in ustvarili vtis, kot da je “strokovna javnost” glede tega razdeljena. In kot “stroka” lahko tu nastopa čisto vsak šarlatan, ki raziskuje tako imenovane nadnaravne pojave ter naivnežem prek spleta prodaja kristale za hujšanje. Če karikiram…recimo da jaz trdim, da je moj pes dejansko ovca, ki izgleda kot pes in trume ljudi začno hoditi k meni gledati to čudo in kupovati spominke. Kdo bi bil v takem primeru pristojen da to traparijo ovrže, če pa nekateri željo v mojem psu videti ovco?

V letu 2017 jaz pričakujem, da se bo na hribu Visočica pastirčkom prikazal še kakšen prerok. To bi turizmu v kraju Visoko dalo nov zagon in napolnilo turistične kapacitete, ker tole z zanimivim kompleksom hribov po moje dolgoročno gledano nima neke velike perspektive.

Seveda pa vedno obstaja tudi nevarnost, da se komu na glavo poruši kateri izmed tunelov, ki jih kopljejo Bosanski “arheologi” pod piramidami in oblasti zadevo zaprejo.

2 komentarja to “S Sončkom gledati nateg”

  1. Skop Says:

    Avtor zanika piramide, izogne se zanikanju vseh dokazov, ki so dokazovani na različne načine.

    Tudi to je svojevrsten način avtorja. Negacija brez argumentov, proti argumentov ne navaja točko po točko na strokovno sprejemljiv način.

  2. Tanja Says:

    Ste obiskali na poti tudi Mostar, pa slap Kravice? 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: