Razmnoževanje Lipicancev

Sam se spomnim, da sem bil nazadnje v Kobilarni Lipica v osnovni šoli in od takrat sem si edino zapomnil, da je imel en žrebec erekcijo, pri čemer smo se fantje hihitali, puncam je pa postalo nerodno. Razen seveda tistim, ki so bile doma iz kmetije in so bile navajene takih prizorov.

Tokrat sem bil presenečen kako ogromno in lepo vzdrževano posestvo je kobilarna. Sem pa opazil nekatere precej žalostne in mrke obrazce zaposlenih, ki v kobilarni skrbijo za konje. Očitno so tudi to državni uradniki v kakšnem 13 plačnem razredu in bodo morali napredovati vsaj še 5 plačnih razredov, da bodo sploh uradno na minimalni plači.

Sem se pa naučil tokrat tudi nekaj novega.

Vodička po kobilarni je razložila, da gre pri beli barvi Lipicancev za enak proces oziroma genetsko lastnost kot pri človeku ko posivimo. Samo da oni posivijo tako ekstremno, da so na koncu nekateri čisto beli. Torej očitno ne drži, da posiviš zato, ker se preveč sekiraš. Ti konji se mi ne zdi da bi imeli ravno stresno življenje, sploh pa ne tisti, ki jih dajo v kraljevski hlev, kjer so tudi boksi bistveno večji.

lipicanci
vir: Kobilarna Lipica

Je pa ravno ko smo stali pri ogradi s kobilami in žrebički šel mimo žrebec črne barve, menda eden najboljših, kar jih imajo v Kobilarni Lipica in je začel rezgetat. Vodička je razložila, da je zavohal kobile in ga je to vznemirilo. Tu sem pa jaz skoraj začel rezgetat. Namreč pri človeku sistem deluje podobno, le da si danes (upajmo) ženske vsak dan menjajo spodnje hlačke, tako da se jih težko zavoha po naravnem vonju (parfume tu seveda ne štejem). Zanesti se je tako potrebno bolj na vizualne dražljaje (velike riti), namesto rezgetanja pa bolj primitivni primerki uporabljajo žvižganje.

Sem bil pa presenečen kako poteka v Lipici razmnoževanje konjev. Namreč Lipicance kot kaže ne razmnožujejo po naravni poti, žrebec Maestozo na kobilo Gidrano, ampak žrebcu najprej predstavijo pravo kobilo, da se vzburi, potem pa pravo kobilo zamenjajo za leseno kozo, nakar pride veterinarka, ki žrebcu vzame seme (kako je to videti v praksi si ne upam niti predstavljat). Potem pa s tem semenom umetno oplodijo kobilo.

Razlog za tako prakso?

Menda gre za velike živali, ki bi se lahko med delanjem žrebičkov po naravni poti poškodovale!?  Tu sem pa tudi jaz malo debelo pogledal! Konji se namreč pasejo po tem planetu že na sto tisoče let in nekako si predstavljam da bi že zdavnaj izumrli, če bi bilo naravno razmnoževanje za njih res tako nevarno. Po moje je razlog za tako prakso drugje. Če bi namreč žrebcem pustili, da si sami izberejo svojo kobilo verjetno ne bi dobili takih žrebičkov, kot si želi kobilarna.

So imeli pa včeraj v kobilarni tudi  neko prvenstvo v preskakovanju ovir, samo tu pa menda Lipicanci ne nastopajo, ker imajo bolj baročne postave in krajše noge. Sem pa skoraj prepričan, da te žrebce, ki so preskakovali ovire, po končani tekmi niso peljali na “after party” k Lipicankam, ker bi lahko dobili še kakšnega mešančka in potem ne bi vedeli kaj bi z njim.

Oziroma verjetno bi. Šel bi za žrebičkove zrezke.

Moram pa reči da je vsaj meni prek skrajne meje slabega črnega humorja, da najbolj inteligentna vrsta na tem planetu še vedno žre otroke in celo tudi dojenčke ostalih živali in to kljub temu da ima večina populacije v teh krajih ostale hrane dobesedno v izobilju! Pa verjamem da marsikdo na to niti ne pomisli, ko naroči žrebičkov zrezek v posteljici iz rukole, telečja jetrca za 11 €/kg, ali sočnega odojka s trdo zapečeno kožico.

Note to self: Ko nimaš več plenilcev, ti še vedno ostane odgovornost do plena.

Sem si pa pogledal tudi skoraj uro dolgo predstavo, kjer je prikazana zgodovina Lipice in kjer konji kažejo med drugim tudi razne spretnosti, ki so jih naučili v kobilarni (dresura). Vendar pa nad tem nisem bil preveč navdušen, saj gre zame tu bolj za demonstracijo moči človeka nad živaljo. Po moje je mnogo lepše gledati lipicance spuščene na travnikih kobilarne, v svojem naravnem okolju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: