Ruska gravitacija

Rusija je ogromna država, največja na tem planetu, saj njena površina obsega kar 11% vsega kopna na Zemlji. Rusija je tudi država z veliko naravnimi bogastvi ter pestro in pogosto krvavo zgodovino, z veliko žrtvami. Je pa hkrati po mojem mnenju tudi država, kjer je šla tranzicija iz političnega sistema komunizma v hudo napačno smer, saj je današnja Rusija žal zelo daleč od kakšne resne, moderne demokracije. Ampak besedo žal sem napisal iskreno, ker gre pretežno za nam  blizu slovanski narod, ki bi jim po vseh teh zgodovinskih eksperimentih privoščil, da bi jim ta prehod uspel.

Dolgo časa je veljalo, da so ZDA edina ekonomska in vojaška velesila brez konkurence. V zadnjem času pa se na globalni sceni želita uveljaviti kot velesili še Kitajska in Rusija, pri čemer se Rusija trenutno obnaša kot kakšen najstnik, ki želi s svojim nasilnim in pobalinskim vedenjem vzbuditi pozornost, da bo opažen pri dekletih oziroma v smislu…”poglejte nas, tudi mi smo velesila“. Temu se sicer v žargonu mednarodne diplomacije menda sedaj reče “odpadniška država”, ne pa velesila.

Rusija je tako sedaj država, ki zastruplja svoje nasprotnike in izdajalce z radioaktivnim polonijem, prepovedanimi živčnimi strupi kot je novičok, socialna omrežja izrablja za masovno manipulacijo, zatira opozicijo, piše izsiljevalske računalniške viruse in napada razne mednarodne organizacije s svojim omrežjem kibernetskih vojščakov, ki so ali državni uslužbenci ali pa pogodbeniki na plačilni listi države. Skratka tipičen “bully“, ki pa ima to smolo, da se marsičesa loti “po rusko”, torej povsem amatersko in jih hitro razkrijejo. Polovili in izgnali so njihove vohune iz ZDA, posneli kot v kakšni amaterski skriti kameri dva odlikovana operativca vojaške obveščevalne službe na misiji “novičok” v Veliki Britaniji, kjer sta si šla pogledati znamenito stolnico v Salisburyju, katere zvonik sodi v ozek krog sto tisoč najvišjih sakralnih objektov na svetu, razkrinkali vdore v razna računalniška omrežja mednarodnih organizacij in jim zaplenili opremo itd.

Problem, ki ga jaz vidim je pa v tem, da tudi nas čedalje bolj privlači močna Ruska gravitacijska sila, pa ne zgolj uradno zunanjo politiko. Tudi številni posamezniki so postali nekakšni ruski oboževalci, ki so te sposobni ure in ure prepričevati, kako so vse te obtožbe na račun Rusije zgolj plod domišljije ali pa celo da jim zlobni zahod to kar podtika in sam režira napade z živčnimi bojnimi strupi da bi v javnosti očrnili Rusijo. Ampak zagrabijo pa čisto vsako, še tako bizarno rusko dezinformacijo, ki jo najdejo na neki obskurni spletni strani, kot kakšni fanatični zagovorniki teorije ploščate zemlje.

Kakor jaz razumem situacijo je tak odnos številnih pri nas do Rusije posledica tega, da jim gredo v bistvu na živce ZDA! Ampak če ti gre nekdo na živce ni potrebno, da zato poveličuješ nekoga, ki je podoben kaliber, torej samo še eden bully na mednarodni politični sceni!

Zame ni dvoma, da so ZDA netile revolucije po svetu, napadale države, katerih politični sistem ni bil po njihovi volji ali jim ni uspelo na druge načine uveljaviti svojih interesov in nenazadnje same pomagale ustvariti svoje sovražnike, kot je bil pokojni Bin Laden. To se pač na področju mednarodnih odnosov prodaja kot (agresivno) “branjenje” svojih strateških interesov, ki pa zame ni kompatibilno s pojmom demokracije in gladko sodi v kategorijo pobalinstva na mednarodni politični sceni.

Sam bi mnogo raje videl, če bi ta državica ohranila nevtralno držo, tako kot še nekatere druge na svetu in potem bi lahko brez kakršnekoli samocenzure in zardevanja obsodili vsako dejanje, ki je v nasprotju z uveljavljenim pojmovanjem demokracije in korektnih mednarodnih odnosov.

Tako pa smo sedaj članica EU, razpeta med ZDA in Rusijo, prehranjujemo se pa v Kitajskih restavracijah.

S tem zapisom sicer tvegam, da mi Ruska vojaška obveščevalna služba (GRU) vdre v tale blog ali pridejo odlikovani operativci te službe kar na dom podret češnjo ter si hkrati ogledajo še znameniti zvonik lokalne župnijske cerkve, samo računam na to, da imajo veliko mnogo hujših problemov trenutno v svojem koledarčku oziroma programu dela za naslednjo petletko in druge “high profile” tarče. Pri ZDA se ti pa lahko zgodi, da te zadržijo na letališču in eno uro sprašujejo traparije samo zato, ker imaš zvezdico v neki njihovi podatkovni bazi, ker si nekoč na nekem forumu napisal preveč skupaj besedi ZDA in imperializem. Ampak pri njih pa ni skrbi, da bi ti prišli na dom podirati češnje, oni ti češnjo zrušijo kar s pomočjo drona in vodene rakete.

Say no to bullying!
Скажите не запугивание!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: