Zvezda je rojena

V petek sem si v Cineplexxu v Kranju ogledal film Zvezda je rojena (A star is born). Kino dvorana je bila praktično polna, ker je film očitno šele začel s predvajanjem v kinematografih, niso pa vžgali klime, tako da je bilo proti koncu filma v dvorani tako zelo vroče, da je manjkal samo še kakšen Zyklon B in bi bila groza popolna. Samo čudežu se imamo zahvaliti da ni v tisti gorenjski kinodvorani, ejga, nihče izgubil zavesti zaradi takih nevzdržnih razmer.

Sam film sicer zame sodi v kategorijo tistih, ki bi jih bilo potrebno dati ponovno na montažno mizo, en ključni prizor dramaturško popraviti, predvsem pa film skrajšati za vsaj kakšnih 20 minut (če bi delovala klima bi imel morda glede dolžine filma drugačno mnenje, je pa kljub vsemu za tak žanr predolg, saj to ni neka epska zgodba v slogu Gospodarja prstanov). Ampak za igralca Bradleya Cooperja je bil to režiserski prvenec in kot tak spoštovanja vreden filmski izdelek.

Lady Gaga se odlično znajde tudi v filmski vlogi, pri čemer meni deluje precej bolj privlačna brez vse tiste maškarade, ki je sicer značilna zanjo kot glasbenico. Sem se pa med filmom večkrat spomnil na Amy Winehouse, ki je imela podobne težave kot glavni junak v filmu in morda bi bila prav Lady Gaga prava za njeno vlogo, če se bodo seveda kdaj odločili posneti film o tej prezgodaj umrli odlični britanski pevki.

Ampak da o tem filmu sploh pišem so pa posledice, ki jih je pustil na meni!

Namreč ko cel film gledaš nekega dobro odigranega pijančka, kako se opoteka in se naliva z alkoholom je še meni naslednji dan zjutraj zapasal alkohol, tako da sem moral že navsezgodaj zjutraj pod nujno iskat neko žgano pijačo v najbližjo Tuševo franšizo.

Sam žganih pijač skoraj ne pijem oziroma je moja statistika na tem področju verjetno krepko pod slovenskim povprečjem. Večina industrijskih žganih pijač je vsaj zame zanič oziroma krepko pod nivojem, kot sem bil ga jaz (pravilno jaz ga bil…očitno se že kažejo prvi učinki alkohola…) nekoč vajen. Ampak kot rečeno mi je po tem filmu tako obupno zapasal alkohol, da sem moral nekaj naredit glede tega.

Če sem že kdaj kupil žgano pijačo je bila to vodka Absolut, tokrat pa sem se odločil za vodko Scandal, ker se mi je zdelo zanimivo, da mi tudi steklenica z žgano pijačo skuša nekaj ne preveč na skrivaj sporočiti.

scandal

Sva pa v otroštvu z mojim “dedkom” (kot enkrat omenjeno mi je bil ta izraz takrat povsem tuj, ker sem mu vedno rekel “stari ata”) nakuhala ogromno šnopca…slivovka, hruškovec, sadjevec…skuhali smo praktično vse, kar se je dalo spremeniti v alkohol! Po moje letno več kot 100 litrov alkohola saj so bili flaškoni tako težki, da sta jih morala dva nesti v klet. In žganjekuha je bil pravi ritual, ki je trajal pozno v noč, jaz sem pa imel to čast da sem lahko na skrivaj poskusil ko so pritekle prve kapljice iz “inverznega uparjalnika” (v vodi speljana spiralna cev v kateri se je para z alkoholom utekočinila). Pri tej domači destilarni si lahko tudi enostavno določil procente alkohola. Čim večkrat si ga prekuhal, bolj so šli procenti gor. Priti čez 50% je bilo tako čisto enostavno. Edino če nisi pazil oziroma si s procenti pretiraval si lahko na koncu dobil špirit.

Pa nihče doma ni bil nek pijanec, ki bi se opotekal in valjal pod mizami. Kaj točno smo z vsem tem alkoholom počeli se ne spomnim več, samo mislim da so ga razdali raznim znancem in sorodnikom. Vsak, ki je k nam prišel na obisk je šel domov z vsaj litrom vrhunske žgane pijače, ki jo danes v trgovini praktično ne moreš dobiti, saj je ta industrijski alkohol čista tretja liga v primerjavi z domačim šnopcem.

Kakor sem jaz vse skupaj razumel pa je bil osnovni “problem” v tem, da smo imeli dvorišče polno raznih sadnih dreves, poleg tega si je pa stari ata kupil še dve parceli, kjer je zasadil sadna drevesa (retorično vprašanje seveda je, kdo pa je sadil vsa ta sadna drevesa, da je sploh nastal problem?). In tako je bilo zaradi tega jeseni ogromno sadja in edini način, da se to spremeni v kaj uporabnega je bilo preprosto to, da se ga spremeni v šnopc. Sploh obupna pa so bila leta po kakšni hujši pozebi spomladi, ko je narava naslednje leto poskušala izpad nadoknaditi in so se veje lomile zaradi vsega sadja, ki je gor raslo.

Kasneje je moj oče ugotovil, da se da tudi ostanke brinovih jagod, ki so jih uporabljali za izdelavo nekega olja v Logatcu spremeniti enostavno v brinjevec (verjetno bolj trendovsko ime danes za to je gin), tako da smo potem kuhali še to v naši domači destilarni. Brinovec pa naj bi bil dober za “ženske težave”, čeprav ženske sitnobe kakor vem ne zna pozdraviti oziroma simptome samo začasno zazadravi, osnovni problem pa ostane (moški, ki niso ustvarjeni po njihovih predstavah).

Tole pa eden redkih ohranjenih posnetkov mene s frizuro, ki so jo kopirali med drugim tudi Beatlesi in dedka iz leta 1975. Fotografija je nastala v enem od njegovih sadovnjakov, ki so se danes žal zarasli, saj sem se sam ukvarjam z drugimi problemi in nimam časa krotiti divjo naravo, ki sadi kar njej paše in temu se potem reče goščava.

valentin
vir: osebni foto arhiv

Mimogrede, Scandal pa nič posebnega, sicer prijetna aroma, ampak alkohola piše pa samo 14,9%, tako da to očitno sploh ni prava žgana pijača. Moram drugič še drobni tisk na steklenici pogledat. Da bi se ga s tem lahko zadel pa bi bil potreben vsaj six pack.

Pri žganih pijačah jaz pričakujem, da imajo kick in oziroma po naše da zadenejo, brez da moraš spiti cel liter. In ko enkrat zadenejo, da si potem sposoben objemati drevesa, nagovarjati znane gledališke igralke ter jim razlagati, da smo v bistvu kolegi, saj smo vsi neke vrste igralci in nenazadnje si sposoben pisati tajni službi (ki bojda še stavka) da imaš opravka z vohuni.

Oh, čisto me je zaneslo! V bistvu sem želel napisati recenzijo filma Zvezda je rojena.

OCENA FILMA: ****

Preberi še:
– Abstiniram skupaj s Karitas

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: