Birokratski nepotizem

V enem izmed zadnjih prispevkov sem omenil, kako je Rusija postala nekakšna odpadniška država, ki s svojimi izpadi vzbuja nelagodje in kot taka nikakor ni država, ki bi jo bilo vredno posnemati! V časniku Finance so v enem izmed člankov uporabili v zvezi z Rusijo izraz nepotistični kapitalizem, ki mislim da zelo lepo opiše stanje v tej državi, saj gre za sistem, kjer sta tesno povezana politika in gospodarstvo in tak sistem je v bistvu na dolgi rok za državljane te države še slabši, kot pa je bil ponesrečen eksperiment s komunizmom.

Kakor sam opažam se tudi pri nas mnogim kolca po takšnem sistemu, saj se vidijo ali na strani oligarhov, ali pa na strani politične elite, ki omogoča sistem “kapitalističnih” oligarhov  in je seveda za to bogato nagrajena!

Vprašanje pa je ali si tak sistem pri nas res želimo in ali ni vredno storiti vse, čisto vse kar je v naši moči, da to preprečimo?

V tem prispevku bom direktno in brez kakšnega olepševanja dejanske situacije opisal kako deluje birokratski nepotizem pri nas.

Jaz kot davkoplačevalec si želim, da državna administracija in širši javni sektor zaposluje najboljše ljudi, ki jih je moč dobiti na trgu za denar in pogoje zaposlitve, ki jih ponuja država, torej Republika Slovenija kot delodajalec! Na tak način vem, da bom dobil najboljše možne zakone in storitve, ki bodo v mojem interesu in ne v interesu peščice politične elite.

Vendar sistem kadrovanja v javnem sektorju ne deluje tako!

Tisti, ki odločajo o tem, koga bodo zaposlili in pišejo pogoje za zasedbo delovnega mesta, ponavadi v javnem sektorju niso ravno ljudje z visoko integriteto, saj jih je tja nastavila politika, ki želi imeti nadzor nad tem koga se zaposli. V ozadju pa seveda čuda raznih interesov. Poleg vsega ostalega pa imajo ti, ki odločajo v postopkih zaposlitve hčere ali sinove, ki poznajo brezposelne prijateljice ali prijatelje in radi pokažejo, kako imajo oni moč, da zrihtajo službo komur želijo ne glede na predpise (bolje rečeno v posmeh vsem zakonom in predpisom)! To je zame čisti nepotizem, ne glede na to, da ne gre za sorodstvene vezi. Kot pa kažejo primeri, ki jih je obravnavala slovenska policija, pa gre v nekaterih izmed teh primerov za kazniva dejanja, ki se jih razišče in dokumentacijo preda tožilstvu. Nenazadnje ni tako težko ugotoviti, kako so povezani tisti, ki so jih zaposlili in tisti, ki so o teh zaposlitvah odločali.

Res je sicer, da si ponavadi tisti, ki imajo dejansko moč odločanja (ker jih je nastavila politika) s tem ne mažejo rok direktno, ampak imajo za to podrejene, ki jim naročijo kaj je potrebno narediti in koga točno izbrati na razpisu za delovno mesto, ki se financira iz proračuna, torej z denarjem davkoplačevalcev (!) in ne iz proračuna posamezne politične stranke(!). Za nagrado pa se ponavadi tem zaposlenim da “povečan obseg dela” (22e člen) ali kakšen podoben bonbonček, pri čemer pa ti zaposleni niti ne vedo, da morda sodelujejo ne samo pri birokratskem nepotizmu, ampak pri kaznivem dejanju, ki bi se moral preganjati po uradni dolžnosti (ker ne želimo postati mala Rusija!).

Jaz sem že davnega 20.02.2012 na portalu Predlagam vladi podal predlog z naslovom Sprememba načina kadrovanja v javni upravi.

Moja ideja pa je bila otročje preprosta.

Vemo, da je večina kadrovskih razpisov za bolje plačana delovna mesta v javnem sektorju fingiranih (pisana na kožo vnaprej izbranem posamezniku) in da gre tu za klasičen birokratski nepotizem. To ni samo stvar gostilniških debat, to je preprosto dejstvo, ki ga lahko potrdi vsak, ki pozna stanje od blizu in zna sešteti ena plus ena.

Fingirani pa večinoma niso kadrovski razpisi za najslabše plačana delovna mesta v javnem sektorju, kjer pa zelo težko dobijo kader, ki bi bil pripravljen s srednjo šolo opravljati dela medicinskih sester, paznikov v zaporih, policistov, gasilcev, hišnikov, dokumentalistov in podobno za skoraj minimalno plačo. Seveda tu fingiranje nima nikakršnega smisla, saj danes, ko je recesija vsaj začasno pozabljena in gospodarstvo potrebuje delavce komaj dobijo par prijav na razpise za prosta delovna mesta ali pa še to ne!

Moja ideja takrat (davnega leta 2012!) pa je bila, da bi se člane komisije, ki odločajo o izboru kandidata za posamezno delovno mesto, preprosto izžrebalo (seveda iz nekega nabora strokovno usposobljenih kandidatov za članstvo v taki komisiji). Tu sem nekako predpostavil, da bi bilo v takem primeru fingiranje mnogo težje, saj bi bilo potrebno okužiti naključno izbrano komisijo, kjer bi se lahko slučajno znašel tudi kdo iz Policije, ki bi v primeru zaznane kršitve predpisov lahko preprosto predal primer svojim kolegom v sosedni pisarni ali nadstropje višje in bi komu, ki lahko “zlahka zrihta dobro plačano službo v državni birokraciji” na vrata potrkali pripadniki kriminalistične policije v modrih vetrovkah z napisom Policija na hrbtu.

In kakšen je bil odgovor pristojnega organa Ministrstva za pravosodje in javno upravo?

Na kratko…Onyx, ti si tepec, ki nimaš pojma (bla, bla, bla…lahko se pritožite, kar pa bomo zavrgli, ker je vse v skladu z veljavnimi predpisi in postopki so primerljivimi z ostalimi državami EU…bla, bla, bla). Noro!

Kaj vsi mi potem haluciniramo!? 

Note to self: Imeti čisto vse ljudi za tepca je vsaj za ena napačno. Sam si vendar tudi človek.

Poglej še:
Prizor iz filma Black Hawk Down ko pristanejo pripadniki ameriških posebnih enot v Mogadišu (Bakara market je zame prispodoba za Slovenijo, kje je junak, ki bi počistil ta avgijev hlev pa ne vem, morda uspe tokrat stand up komiku…)

Vem da je marsikoga pri nas strah, da bi se kakšna resna akcija čiščenja avgijevega hleva tudi pri nas končala podobno neuspešno kot ameriška operacija v Mogadišu, ampak z ustreznim pristopom in načrtovanjem se jaz za uspeh ne bojim.

NO FEAR!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: