Brioni

Leta 2009 sem napisal reportažo o Golem otoku, ki so ga v komunističnem sistemu uporabljali kot zapor za nekompatibilne. Kot se da iz posnetkov ugotoviti praktično vse na tem otoku propada in Hrvatje očitno niso bili pripravljeni vložiti niti ene kune ali vsaj lipe, da bi otok ohranili za spomin in opomin našim zanamcem. Namreč ta otoček je bil v takratnem sistemu prispodoba za pekel na Zemlji, saj so na njem vladale nevzdržne razmere. Poleg psihološkega in fizičnega trpinčenja stražarjev je otoku vladala še neizprosna klima. Poleti huda vročina in pripeka, pozimi pa mraz in močna burja iz Velebita.

Ampak poenostavljena splošna teorija kozmične dualnosti uči, da če obstaja nekje Goli otok, prispodoba pekla na Zemlji, mora nekje blizu obstajati tudi prispodoba raja. In dejansko zgolj par ur vožnje s čolnom stran leži otočje Brioni, kjer si je dosmrtni šef glavnih Jugoslovanskih mislecev postavil kar svoj privatni mali raj na Zemlji.

Ampak ta raj pa ne propada, tako kot Goli otok! Hrvatje so ga razglasili za Nacionalni park in je lahko rečem lepo vzdrževan in tako otočje z vso raznoliko floro in favno vzdrževati sigurno ni poceni.

Do Velikega Briona, največjega otoka tega otočja štirinajstih otokov in otočkov, se pride z ladjo iz Fažane, nakar pa je možen ali voden ogled po tem otoku z vlakcem, lahko se pripelje na otok z ladjo lastna kolesa in si otok ogledaš sam brez vodenja, verjetno pa je na otoku možna tudi izposoja koles ali manjših električnih avtomobilov.

brion_1

Na samem otoku se nahaja golf igrišče, nekakšen safari park z bolj ali manj eksotičnimi živalmi in tudi spominski muzej posvečen dosmrtnem predsedniku propadle Jugoslavije Titu, ki je dolgo časa vodil gibanje neuvrščenih in na Brionih gostil tudi svetovno znane osebnosti tistega časa, med drugim tudi številne filmske zvezdnike.

brion_2

Imaš pa vsaj v safari parku občutek, kot bi bil kje v Afriki in ne na majhnem Jadranskem otoku.

brion_3

brion_4

brion_5

In če sem na Golem otoku v fotoaparat ujel tudi poginulo kozo, ki je razpadala na žgočem soncu, so tu koze ter številne druge živali, pripeljane sem iz vseh vetrov, videti še kar žive.

brion_6

brion_7

brion_8

brion_9

brion_10

brion_11

brion_12

brion_13

brion_14

brion_15

brion_16

brion_17

brion_18

brion_19

brion_20

Ko se danes ozrem nazaj me pri političnem sistemu komunizma preseneča tudi to, kako je imel ta sistem eno od vodilnih misli oziroma ideologij uravnilovko, torej enakost vseh, samo sposoben je bil pa početi take ekstremne skrajnosti da ti vzame sapo.

V čem imajo Hrvatje problem, da tudi Golega otoka niso uredili v spominski park ne vem. Glede na to, da najdejo denar za najrazličnejše neumnosti, bi lahko uhljebi (mislim da Hrvati tako sedaj pravijo njihovi vladajoči eliti) našli denar tudi za to zgodovinsko sramoto in lekcijo. Goli otok in Brioni sta nenazadnje dva konca iste palice.

Note to self: Zgodovina je najboljša učiteljica, vendar pa ne more biti talka njenih učencev!

Preberi še:
Kako sem preživel komunizem
Goli otok

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: