Solo Ninja

Pred časom je pri nas veliko zanimanja zbudil posnetek na Facebooku, ki prikazuje samooklicano Štajersko vardo, nekakšno paravojaško strukturo v uniformah in zakritimi obrazi. Nakar se je izkazalo, da obstaja tudi na Gorenjskem podobna paravojaška formacija imenovana Gorenjska vahta in verjetno še kje, samo da tega še ne vemo, ker se niso sebkali na Facebooku.

V javnosti so glede tega krožile predvsem številne šale na račun ne ravno atletskih postav pripadnikov varde, marsikdo pa je bil tudi postrani (ali se napiše naravnost?) šokiran, kako je kaj takega sploh možno v državi, kjer se cedita med in mleko.

Posamezniki na posnetku prikazanih pripadnikov varde so imeli namreč precej izrazite pivske trebuhe. Sploh smešna pa je bila oborožitev nekaterih izmed njih, saj so se postrojili kar z navadnimi sekirami, s katerimi se seka drva in podira drevesa in se v boju že par stoletji niso več izkazale kot primerna oborožitev proti nasprotniku, ki si je med drugim kupil nov vodni top firme Rosenbauer za 1,16 MIO evrov.

So si pa nekateri s tem postrojem nakopali samo težave (in seveda kot ponavadi spet dodatne stroške za nas davkoplačevalce), saj so se hitro znašli v kazenskem postopku, ker kazenski zakonik kriminalizira takšno združevanje in težko je prepričati preiskovalnega sodnika da greš v maskirni uniformi, z zakritim obrazom, sekiro in doma sešito zastavo samo nabirat gobe.

Neko nepisano pravilo pravi, da če se že greš revolucijo, se moraš pred tem oborožiti z dobrim odvetnikom, ki bo preštudiral kaj v skladu z ustavno ureditvijo in zakonodajo.

Recimo če se ne smeš združevati, potem moraš revolucijo pač izpeljati solo. Če ti ne dovolijo uporabo klasičnega strelnega orožja, si moraš pomagati z Zakonom o orožju in najti v njem kakšno luknjo. Recimo kot berem naš tovrstni zakon se samostrel šteje med orožja s tetivo, za katero ni potrebno nikakršno dovoljenje. Edino če si mladoleten moraš priti z mamico po nekaj takega:

barnett_revolution
vir: Barnett

Ni potrebno posebej razlagati, da če te zadane izstrelek iz takega orožja, te gibalna količina (masa puščice krat hitrost ob zadetku) izstrelka zabriše nazaj in če je zadet kakšen vitalni organ, kar s pomočjo optične merilne naprave na razumni razdalji ni tako težko, je možnost preživetja majhna.

Nisem šel posebej študirat zakonodaje, samo sem skoraj prepričan, da ni nikakršnih zadržkov, da si kupiš tudi military grade nightvision, torej očala, ki s pomočjo infrardeče svetlobe omogočajo gledanje tudi ponoči, v trdni temi, ko ostali ne vidijo skoraj čisto nič.

night_vision_goggles
vir: proizvajalec

Seveda taka oprema stane nekaj tisočakov, ampak za marsikoga danes to ni nikakršen problem, da si česa takega ne bi mogel privoščiti, sploh če ne živiš ravno od socialne pomoči.

K temu se potem lahko doda še kakšen neprobojni jopič in izvidniški dron ter že imaš skoraj opremo, ki jo pri nas premorejo morda samo nekatere najelitnejše enote ali pa še te ne.

Jasno, s tako opremo se genocida ne da narediti. Mi je pa kljub vsemu čudno, da se da do česa takega tako enostavno in zakoniti priti.

Je pa vprašanje, ali ni morda javnost Štajersko vardo napačno ocenila in zasmehovanje ni na mestu?

Morda je šlo v primeru tega postroja zgolj za oficirsko strukturo varde, torej tiste, ki delajo operativne načrte za operacije in taktično preigravajo možne scenarije, niso pa to boots on the ground, tako da si lahko pustijo tudi malo večje pivske trebuščke? V takem primeru ostane sicer vprašanje, čemu sekire, ampak tu gre morda lahko tudi samo za taktično potezo s katero zmedeš nasprotnika.

Če ta teorija drži pa si ne upam niti pomisliti, kako so videti pripadniki posebnih enot Štajerske varde (in vahte)!

Note to self: Zamenjati čez noč prometni režim je vedno nevarno! Še najbolj za tiste, ki starega dobro poznajo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: