Razbijanje mitov – Zadnje tri sekunde Pekla

Verjetno se večina od nas strinja, da je internet čudovit izum, ki pa je hkrati civilizaciji nastavil ogledalo in prinesel s seboj neke nove težave. In ena od teh težav je po moje tudi poplava raznih pol resnic ali čistih dezinformacij in laži, ki se pojavljajo na internetu, saj lahko praktično kdorkoli objavi kar želi, je pa marsikdaj marsikomu težko ugotavljati, kaj je res, kaj je približno res in kaj navadna laž. Dodatne problem pa predstavlja dejstvo, da marsikdaj tudi klasični mediji povzamejo te informacije iz interneta, tako da gre tu za nekakšen začaran krog, kjer iz dveh polresnic, najdenih na internetu, nastane lahko čista laž ali popolna traparija.

So v Bosni res našli piramide? Po moje ne in gre za čisti Bosanski nateg.

Je Zemlja morda res ploščata, v kar nas hočejo nekateri prepričati in ustvarjajo najrazličnejše dokumentarne video posnetke na to temo in jih objavljajo na Youtube? Od tu, iz navidez ploščate Zemlje je morda res videti tako, samo potem je skoraj vsa fizika, ki smo se je učili v šoli in govori o gravitaciji čisti nateg (hoax), kar pa je težko verjetno, saj bi moralo iti v takem primeru za zaroto res velikih razsežnosti.

Potem so pa še najrazličnejše teze, kot recimo ta ali pol litra piva na dan res odžene zdravnika stran, ali pa morda povzroči čez čas cirozo jeter? Ali res konjsko meso zdravi raka in ima še cel kup drugih zdravilnih učinkov? Se da res preživeti samo z uživanjem soje in vode?

Tudi sam občasno delam poskuse, ali držijo posamezne teze, ki jih zasledim na internetu. Gre pa v bistvu za razbijanje mitov oziroma s tujko myth busting. Tako sem preveril, ali res Coca-Cola odstrani vodni kamen v WC školjki. Rezultat poskusa je bil, da se dejansko solidno obnese za ta namen, vendar je še boljša citronska kislina, ki se je lahko kupi v obliki praška v trgovini in vrela voda. Nisem šel sicer podrobno zadeve naprej raziskovat, ampak verjetno se bi tu izkazalo, da Coca-Cola pač vsebuje neko sestavino, ki razžira vodni kamen. Ali je to lahko nevarno za organizem pa težko rečem. Kakšnega kamna, razen v ledvicah in na zobeh, v človeškem telesu kakor vem doslej še niso odkrili.

Naslednji poskus razbijanja mitov je bil, ali ti Red Bull res da krila. Rezultat je bil, da kril ni od nikoder, edino kar lahko pridobiš je par kil če s tem napitkom močno pretiravaš. Test sem razširil še na ostale energijske napitke, ampak po mojih opažanjih so to pijače, ki ti ne dajo neke posebne energije in gre za čisti placebo učinek. So pa ponavadi nekoliko dražje od klasičnih sladkanih brezalkoholnih pijač. Res pa je, da nisem del teh testov v stanju, ko je telo povsem izčrpano.

V naslednjem primeru pa gre za mojo osebno izkušnjo, ki lahko rečem vsaj v neki meri potrjuje tezam, da obstajajo tako imenovane “near death experience” oziroma izkušnje bližine smrti.

Zadeva s mi je zgodila v otroštvu. Točne starosti ne vem, verjetno pa smo bili takrat stari okrog 10 let ali še kakšno leto manj.

S fantovsko družbo smo se odpravili raziskovat slapove Pekel pri Borovnici.

Po dokaj strmi lestvi smo se povzpeli do tretjega slapu, ki je če se ne motim tudi največjih od petih, ki so v Peklu.

pekel_1

pekel_2

Od tretjega slapu smo se zopet po strmi lestvi povzpeli še višje.

pekel_3

Nakar pa smo se odločili, da ne gremo nazaj po isti poti, ampak se spustimo navzdol po strmini, ki je prikazana na spodnji sliki levo od tretjega slapu.

pekel_4

Ko sem v nedeljo naredil te posnetke me je spreletel srh, saj je v živo to videti še bolj strmo in nevarno kot pa na sliki. Ampak kot otrok še nimaš veliko neprijetnih življenjskih izkušenj in si upaš veliko več, kot pa ko si nekoliko starejši in se ti ob takih idejah vklopijo razni alarmi ali na podlagi lastnih izkušenj, ali na podlagi tega, kar prebereš ali vidiš kje drugje oziroma so izkušnje koga drugega.

Spust po tej strmini se mi je grdo zapletel na nekem manjšem previsu, ker nisem našel poti naprej navzdol. Potem pa sem zagledal v bližini nek grm in porodila se mi je ideja, ki sem jo verjetno videl v risankah. Skočim čez previs in se ujamem za vejo potem pa nadaljujem spust.

pekel_5

Vendar veja je bila suha, tako da se je odlomila in začel sem drseti navzdol po strmini. V tistem trenutku se mi je v zgolj par sekundah odvrtel tako imenovani film življenja, ko se je čas zelo upočasnil, pred očmi pa so mi zelo hitro leteli najrazličnejši prizori iz otroštva oziroma spomini iz preteklosti. Ali so bili v kronološkem vrstnem redu sem pa pozabil. V tistem trenutku je delovala samo še podzavest in nekako mi je uspelo po par sekundah drsenja zagrabiti neko skalo da sem se ustavil, sicer bi verjetno padel navzdol v prepad drugega slapu. V tem primeru pa seveda tega bloga ne bi bilo.

Torej ta pojav vsaj po moji izkušnji iz otroštva dejansko obstaja in torej ne gre za nateg (hoax), vprašanje pa v kakšnih vse oblikah se lahko pojavi. Pišejo o tem, da lahko klinično mrtev človek lebdi nad lastnim negibnim telesom, dostikrat se omenja nekakšen predor in na koncu svetloba ter še kaj bi se našlo v zbirki posebnih učinkov zaradi občutka bližine smrti.

V primeru srčnega zastoja (cardiac arrest) so možgani menda povsem neaktivni, se pa lahko pojavljajo tudi v takem primeru opisani posebni učinki občutka bližine smrti. Za kakšno naslednji eksperiment myth bustinga pa je vprašanje, kdo nam potem ustvarja slike v takšnem stanju, ko so možgani neaktivni?

Sem pa po tem, ko sem tole že napisal, z iskanjem po blogu ugotovil, da sem o tej dogodivščini že pisal pred desetimi leti v nekem drugem kontekstu, samo sem na to do danes pozabil. Veseli pa me, da sem jo sedaj opisal zelo podobno kot takrat in mi torej dolgoročni spomin vsaj še za silo služi.

Preberi še:
Digitalna detoksikacija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: