Poenotenje dodeljevanja priimkov ob sklenitvi zakonske zveze

Moj nov predlog na portalu predlagam.vladi.si:


Kot sam opažam se danes zelo veliko parov ali sploh ne poroči, če pa se že poročijo pa se potem hitro tudi ločijo oziroma ne zdržijo prav dolgo skupaj. Po mojem mnenju je temu tako zato, ker si velika večina sploh ne zna poiskati ustreznega partnerja oziroma jih pri iskanju partnerjev vodi zgolj strast in vizualna privlačnost, kar pa ponavadi prej ko slej (slej ko prej) mine in če ni skupno ničesar drugega, potem seveda tak zakon ne more stati inu obstati.

Predlagam Vladi RS, da se predpiše z nekim predpisom, kako se ob poroki določajo priimki zakoncev in da to ni več prepuščeno prosti izbiri, tako kot sedaj. Moja osnovna ideja je, da moški po poroki priimek obdrži, ženska pa možev priimek doda k dekliškemu.

Primer:

Poročita se Janez Novak in Ančka Špec. Po poroki Janez Novak ostane Janez Novak, Ančka pa je Ančka Špec Novak. Genialnost te moje ideje je pa v tem, da ko se par loči in si ženska išče novega moškega že iz priimka veš, kateri po vrsti si. Torej če ima ženska že deset priimkov zelo verjetno pomeni, da se z enajstim ta niz ne bo končal in da za tabo pride tudi dvanajsti.

Odprto vprašanje je, kakšen priimek naj imajo otroci, ki se rodijo v taki zakonski skupnosti. Verjetno je najbolj smiselno da ohranijo samo priimek očeta, ker sicer bodo potem imeli že takoj v štartu dva priimka oziroma se zmeda s priimki samo še množi.


Da bo moralo pristojno ministrstvo pripraviti odgovor, zakaj je moj predlog čista bedarija nujno potrebujem vsaj 10 glasov podpore. Ne želim zabresti na močvirnato področje korupcije, ampak koga pa bi bil pripravljen peljati tudi na pijačo ali sirov burek, če moj predlog podpre (to seveda ostane med nama!).

Moram pa reči, da sem s to idejo med sodelavkami doživel precej oster odziv; ena me je celo označila za šovinista, češ, zakaj se potem tudi ženske priimke ne bi dodajalo moškim ko se ti poročijo. Samo moram v svoj zagovor povedati, da sem večkrat preigral tudi ta scenarij, vendar se mi je vedno zataknilo pri otrocih; torej kakšen priimek pa naj imajo v takem primeru otroci? To, da ima nekdo po petih generacijah od uvedbe mojega predloga več kot deset priimkov se mi ne zdi ravno smiselno. Pa še MNZ bi imel velike težave z centralnim registrom prebivalstva, ker bi moralo biti v bazi polje za Priimek definirano kot:

char myPriimekArray[100 MB];

Kot pa opažam na portalu sem že prvi dan po objavi predloga dobil 9 glasov proti in niti enega za. Sploh pa zmaga komentar neke Štefke (Stefanije), kateri se je zapisalo med drugim tudi tole:

Zna bit res problem, če si 12 zakonski mož po vrsti, čeravno menim, da je pri genialcih* problem ravno obratne narave – težko je postati mož št. 1.

* pod genialce očitno šteje tudi mene?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: