Live Die Repeat

Zgrožen sem opazil, kako malo je na mojem blogu resne znanosti. Večinoma gre za nek šund in pa veliko kritike politikov, ki jim ni čisto nič mar za malega človeka, ampak jih zanima samo koliko všečkov bo dobil posnetek na Instagramu, kjer na stara leta bordajo na Krvavcu. Ampak s tem da bordajo na stara leta in to ponosno delijo z drugimi na Internetu ne bi bilo načeloma nič narobe, če bi tudi njihovi upokojenci lahko na Internetu delili posnetke kako lahko s težko prisluženo pokojnino dostojno preživijo in jih ne bo strah, kako bodo vsak mesec plačali položnice in privarčevali še za stroške ogrevanja, medtem ko politiki na Instagramu bordajo, igrajo golf, pečejo hobotnice na žaru, se vozijo s helikopterji in tako dalje.

Sedaj pa nazaj k resni znanosti.

Nekako splošno sprejeta teorija je, da je Vesolje nastalo v enem samem trenutku pred 13,7 milijardami let z Velikim pokom (Big Bang), nakar pa potem niso nastajali veliki pokovci temveč Zvezde, ki so si ustvarile svoje planete.  Zvezde so se združevale v večje skupine imenovane Galaksije, Galaksije pa v Jate. Tega je v tem Vesolju dobesedno ogromno, samo število pa je odvisno od tega, kdaj je postavljeno vprašanje. V bistvu so številke tako neverjetno gromozanske, da ob njih izpade celo inflacija v Zimbabveju nizka.

To teorijo nastanka Vesolja nekako potrjujejo tudi izračuni in meritve, je pa trenutno videti, kot da se Vesolje širi oziroma da se vsi oddaljujejo od vseh in je praznine čedalje več.

Sedaj pa pride zanimiv del in sicer ali Vesolje tudi kdaj umre?

Teoriji sta glede tega trenutno dve in sicer prva je ta, da Vesolje dejansko umre tako, da se v nekem trenutku v prihodnosti tako zelo razširi, ko lahko rečemo, da je masa (in seveda energija, kar je v bistvu isto oziroma gre zgolj za stvar percepcije) na kubični meter prostora sedaj pa čisto zares zanemarljiva oziroma ni ničesar več. Ampak še vedno nekaj nekje je, ker ni moglo vse to kar izginiti. Tu gre v bistvu za matematični problem zaokroževanja, pri čemer pa po moje še ni čisto jasno, kdaj se lahko to kar tako enostavno zaokroži na nič.

Do tu nekaj je, od tu naprej pa ni ničesar več?

Druga teorija pa je mnogo, mnogo bolj zanimiva in pravi, da se širjenje Vesolja v nekem trenutku ustavi in se začne obraten proces, ki se konča z novo singularnostjo prostora in časa, nakar sledi nov Veliki pok in ponovno širjenje. Torej gre za nekakšen ciklični pojav tako kot bitje srca.

Vprašanje, s katerim sem se resno ukvarjal že v srednji šoli pa se glasi:

Če se Vesolje res širi in krči, torej če drži druga teorija in se med tem procesom nikdar in nikjer ne spremenijo fizikalni zakoni, ki te procese urejajo in strogo določajo, potem v natančno istem času tega cikla širjenja Vesolja nastanemo zopet mi, povsem enaki, z enako življenjsko zgodbo in ob trenutku X na časovni premici nas piči natanko isti komar na natanko isto mesto kot nas je že prej N krat. In če se ta ciklični pojav ponavlja v neskončnost smo v bistvu večni tudi mi, kar bi lahko razložilo tudi učinek, ki mu pravimo deja vu (že videno). Lahko bi se reklo, da smo tako na nek način zapisani v sam DNK Vesolja.

Problem, oziroma izziv ki ga pa še vedno nisem uspel pametno rešiti pa se glasi, kako si pustiti tu in sedaj neko znamenje (Omen), da bi mi ko se naslednjič ta cikel ponovi morda uspelo najti dokaz, da sem tu že enkrat prej bil in me je pičil natanko isti komar?

Seveda resna znanost pa ne zastavlja samo vprašanj, ampak išče tudi odgovore nanje oziroma resna znanost se šele začne v trenutku, ko se pojavi pravo vprašanje.

Zgodovino Vesolja si lahko predstavljamo kot gledališko predstavo, v kateri igralci v obliki energije, materije, Zvezd in planetov plešejo na Kozmičnem odru po scenariju, ki ga določajo zakoni fizike. Izziv za kozmologe je, da dojamejo zgodbo predstave, čeprav so prišli v gledališko dvorano 14 milijard let prepozno, šele dolgo po odločilnih otvoritvenih prizorih.

Citat iz knjige Endless Universe: Beyond the Big Bang

Note to self: Skrivnost ni v tem kar vemo, skrivnost je v tem kar smo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: