Sodstvo za dol past

Tole je dokaz, kako zelo še vedno pri nas drži spodnja misel iz zb(i)rke:

MALE TATOVE SO ZAPRLI VSE.
ZARADI STATISTIKE.
VELIKEGA LOPOVA NOBENEGA.
ZARADI POLITIČNE KOREKTNOSTI.

In to 28 let od začetka tranzicije, če je kdo pozabil pogledati na uro!

3 leta zaporne kazni za 200 € protipravne premoženjske koristi se zdi astronomska kazen, sploh če upoštevamo, da je v tej državi očitno še vedno cel kup nedotakljivih (!), ki so pokradli milijone, uničili podjetja in s tem številne družine zaposlenih, ki so v njih delali, ampak za to niso dobili niti dneva vikend zapora na odprtem oddelku (!). Če pri teh nedotakljivih slučajno pride do kazenskega pregona in procesa na sodišču se zažene dobro naoljeno kolesje privilegirancev, zvonijo mobilni telefoni, izvaja se takšne in drugačne pritiske na vpletene akterje, ki lahko vplivajo na sam proces, tako da na koncu vse skupaj običajno pade kot se temu reče strokovno zaradi procesnih napak. Če pa že slučajno kdaj pride do obsodilne sodbe pa sistem (ali bi moral napisati pravilneje Sistem!?) poskrbi, da se tak posameznih hitro znajde v najmilejšemu zapornem režimu, čemur pa se težko sploh še reče zapor, saj imaš v bistvu več pravic, kot nekateri zaposleni, ki v tem zaporskem sistemu delajo in skrbijo, da podkupljivi bivši delavec AMZS slučajno ne bi ušel.

Ampak vendarle moramo razumeti tudi sodnika, ki je za 200 € dosodil 3 leta zapora v imenu ljudstva – torej v imenu nas vseh.

Naredimo preprost in lahko razumljiv miselni poskus.

Predstavljajmo si Onyxa, ki se mu na njegov stari športni Kiji Stinger ne ljubi popraviti zavor, ampak raje podmaže uslužbenca na AMZS z 200 € da gre tak tehnično nepopoln avto čez, kot se temu reče v žargonu šoferjev. In Onyx je ljubitelj hitre vožnje z avtomobili.

Nekega sončnega dopoldneva se Onyx tako odpravi na morje in drvi s hitrostjo prek 250 km/h proti viaduktu Črni Kal na avtocesti A1, imenovani tudi slovenka. Ko je že mimo odseka ceste, kjer je odcep za tovorna vozila s pokvarjenimi zavorami zgrožen opazi, da zavore na avtu ne primejo, tako kot je prijela podkupnina na tehničnem pregledu na AMZS. Ker se ne domisli ničesar uporabnega, kako hitrost zmanjšati ob vožnji po klancu navzdol izgubi na viaduktu (kot se temu lepo reče) oblast nad vozilom oziroma oblast prevzame fizika, avto se obrne in poleti čez zaščitno ograjo, ki loči vozna pasova. Čas se za 1,2 sekunde ustavi in zdi se, kot bi gledali počasen posnetek. Kamera se počasi pomika po notranjosti vozila. Iz zvočnikov se sliši mučna tišina. Nakar sledi silovit pok, tako da se kinodvorana zatrese. Nekateri gledalci osupnejo, nekateri raztresejo kokice in polijejo Coca Colo. Onyxov avto silovito trešči v avtobus poln predšolskih otrok, ki se vračajo iz počitnic. Voznik avtobusa v šoku odvije ostro v desno, nakar avtobus prebije ograjo in zgrmi čez viadukt ter pade v globino 87,5 metra. Avtobus s hitrostjo 149 km/h silovito trešči na vozilo štiričlanske družine, ki ravno tedaj pripelje mimo po cesti pod viaduktom. V avtobusu vlada 3,8 sekunde breztežnostno stanje. Čez 18 minut na mesto nesreče pridrvijo prva reševalna vozila, ki pa nimajo veliko dela, saj ni kaj za reševat. Edinega preživelega ponesrečenca vojaški helikopter odpelje v Izolsko bolnišnico, kjer nekaj ur po nesreči zaradi prehudih poškodb umre (scena je iz filma Final Destination 6 – You Can’t Escape The Death in je bila posneta v celoti s pomočjo CGI).

Ali se nam po vsem tem zdi za tistih 200 € podkupnine na tehničnem pregledu 3 leta zapora še vedno astronomsko veliko?

Evo, pa sem rešil nesrečnega sodnika pred popolno blamažo. 200 € za 3 leta se tako zdi še malo za to, kar je naredil podkupljivi bivši uslužbenec AMZS! Za tak zločin se zdi še 30 let zapora malo malo.

Moram pa reči, da mi je ob vsem tem zanimivo, kako se mnogim še vedno smilijo razni pomembneži, ko se znajdejo v preiskavah zaradi kriminalnih dejanj in jih vlačijo po TV, pri čemer se vnaprej ve, da se večini ne bo zgodilo nič in gre samo za predstavo za javnost. Mujo, ki v trgovini ukrade pašteto, ker ne more več preživeti družine zaradi pomembneža, ki mu ni plačal opravljenega dela pa se ne smili nikomur, ko ga za več let pošljejo na prestajanje zaporne kazni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: