Obvezna uporaba registratorjev delovnega časa v javnem sektorju

Nov dan nov predlog na portalu predlagam.vladi.si. Zadnje čase imam sicer težavo že s tem, da moderatorji moje predloge sploh potrdijo in tako dajo ljudem možnost glasovanja. Ampak vsak se prej ko slej zlomi, če ga dovolj dolgo polivaš z vodo (ta tehnika se imenuje strokovno waterboarding).


Predlagam, da se z nekim predpisom predpiše, da je uporaba registratorjev delovnega časa obvezna za vse zaposlene v javnem sektorju in ne samo za zaposlene v ožji državni administraciji.

Kakor mi je znano, se za registracijo delovnega časa marsikje še vedno ne uporablja elektronskih registratorjev, ponekod pa so si izmislili celo tak sistem registracije, da ta velja zgolj za nižje zaposlene, ne pa tudi za razne funkcionarje in ostale privilegiranci tega sistema. Marsikje ti privilegiranci jemljejo registracijo delovnega časa kot nekaj ponižujočega, kar ne pritiče njihovemu statusu. Vendar vsi ti zaposleni so plačani iz našega denarja, torej denarja davkoplačevalcev in mi jih ne plačujemo za poziranje, ampak zato, da opravljajo svoje delo v splošno korist (tako kot nekateri zaporniki).

Zakaj ne bi imeli elektronske registracije delovnega časa za vse zaposlene tudi po bolnišnicah, na tožilstvu, sodiščih, v šolah? Kaj so ti zaposleni res kaj drugačni od delavke za šalterjem na upravni enoti, ki ne sme niti na toaleto brez dovoljenja nadrejenih!? Bodo sodniki sodili res kaj manj neodvisno, če bomo davkoplačevalci vedeli, kakšna je njihova dejanska prisotnost na delu?

Tako pa krožijo v javnosti razne zgodbice kako nekateri privilegirani javni uslužbenci tak sistem brez nadzora masovno zlorabljajo in hodijo med delovnim časom ven na fitnes, na masaže, po nakupih, sedijo ure in ure v gostilnah ali mimogrede naredijo še kakšno operacijo v zasebni kliniki, čeprav so v tistem trenutku dejansko fiktivno prisotni v javnem zavodu na strošek davkoplačevalcev (ja, dajmo si zatiskati oči).

opice
vir: thepeoplesview.net

Seveda je dejstvo, da sami registratorji delovnega časa še ne pomenijo, da zaposleni v tem času res delajo, ali da delajo strokovno in učinkovito. Je pa to bolje kot nič in vsaj preprečijo, da bi zaposleni med delovnim časom hodili na fitnese in posedali po bifejih, čemur je namenjen v razvitih družbah prosti čas. Razen seveda če ne želimo biti čisto navadna banana država?

Moram pa poudariti, da nisem lastnik, niti nimam deleža v podjetjih, ki se ukvarjajo s sistemi za obvladovanje delovnega časa, tako da tu je moj interes zgolj učinkoviti javni sektor v našo skupno korist. Zaradi mene se za te projekte lahko razpiše tudi javni razpis na nivoju EU in se nanj lahko prijavijo tudi tuja podjetja.


Pod to idejo pa bi lahko sodila sledeča misel:

RED IN UREJENOST POGOJUJETA
PREDVIDLJIVOST.
PREDVIDLJIVOST POGOJUJE
SVOBODO.

Pričakujem, da bodo vsi zaposleni dokazljivo delali šest ur in pol na dan. Da ne bodo le prisotni v službi, ampak bodo delali storitve.

Samo Fakin, minister za zdravje

2 komentarja to “Obvezna uporaba registratorjev delovnega časa v javnem sektorju”

 1. bc123a Says:

  To ni tako enostavno. Prvi bi bili res proti “privilegirani”, takoj za njimi pa marsikateri direktor javnega zavoda ali ravnatelj. Namrec, medtem ko sedaj delovne inspekcije kar lepo kontrolirajo zasebne delodajalce, je marsikje v javnem sektorju cisti teksas na skodo zaposlenih (ne samo v korist!). Recimo, ce mora vzgojiteljica, po tistem ko odda zadnjega otroka iz skupine, pocistiti sobo (ker nesposobno vodstvo ne zmore urediti ciscenja) in ji to vzame 20 minut, je to gladko 6-7 nadur na mesec. Za katere ni denarja, ker niso predvidene, ker pac vemo da v javnem sektorju vsi prej gredo domov, ane 🙂

  Tudi z profesorji in asistenti na univerzi se rutinsko sklepajo delovne pogodbe o delovnem casu med 8 in 16 uro, ceprav zaradi urnikov velikokrat trajajo vsaj vaje do poznega vecera, pa velikokrat tudi predavanja.In vcasih je zaradi tega potrebna prisotnost v sluzbi vec kot 8 ur na dan, to so pa (ker v pogodbah nic ne pise o deljenem delovniku) nadure. Ki so v obsegu vec kot 2 uri na dan celo prepovedane.

  Seveda ne pravim, da marsikje odsotnost stempljanja zaposlenim prav fino ustreza. Se posebej tam, kjer drugace nihce ne preverja njihovega dela in lahko naredijo poljubno malo in gredo domov.

  Po drugi strani pa odsotnost stempljanja marsikje skriva veliko stalo v ureditvi dela v javnosektorskih institucijah. Pametni ravnatelji samo grozijo z uvedbo stempljanja in ga ne bodo nikoli uvedli, ravno zaradi tega 🙂

 2. dronyx Says:

  Po moje sta obe skrajnosti slabe, tako ta, da zaposleni med delovnim časom hodijo na fitnes ali masažo, kot ta, ki si jo opisal, da zaposlene naženejo da delajo bistveno več kot pa je predvideno v pogodbi o zaposlitvi in za to sploh ne dobijo plačila. Potem imaš še zlorabe zaposlenih, ki delajo v izmenskem delu. Vem, da so ponekod zaradi takih praks že imeli težave z inšpekcijo za delo. Sploh klasika v javnem sektorju pa je, da namesto redno zaposlenega zaposlijo študenta in to s polnimi pooblastili, pri čemer lahko dela na napotnico mesece ali celo leta. To tudi inšpekcija za delo ne mara, ker je v takih primerih potrebno delavca pač zaposliti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: