Prilika o Onyxovi ograji

Tole je poučna zgodba in morda moja izkušnja z obrtniki in sosedi pride še komu prav.

Tudi zaradi zanič lesa je moja lesena ograja začela razpadati. Gre sicer za šest elementov dolžine 2,5 m in višine 1,1 m. Ograje so sicer včasih imeli na podeželju zato, da kure niso skakale po sosedovem dvorišču, danes pa so bolj za okras in dodaten strošek pri hiši. Ampak ker meni ograja ni bila neka prioriteta sem samo odžagal posamezni element ko je razpadel tako zelo, da bi se lahko vse skupaj podrlo na cesto.

ograja1.jpg

ograja2

Potem pa enkrat opazim na dvorišču zložen nek manjši kup nekih tlakovcev, ki so očitno nekomu ostali in se je odločil, da jih bo deponiral kar na mojem dvorišču, do katerega je bil dostop enostaven, saj v enem delu ni bilo več ograje. Še enkrat pa poudarjam, da govorimo o podeželju s svojevrstno folkloro in favno, kjer te nič ne sme presenetiti.

To me je nekoliko razjezilo in sem se odločil, da ograje ne popravim ampak zanalašč pustim da razpada naprej. Enkrat mi je nekdo celo brcnil z nogo v en razpadajoč element, tako da sem moral spet po žago in ga odstranit. Nakar opazim, da mi je začel nekdo na dvorišče prinašati kar smeti v plastičnih vrečkah kot bi bilo moje dvorišče komunalna deponija!?

Potem sem imel tega dovolj in sem se odločil, da dam narediti novo ograjo in upam, da se to vaško pobalinstvo s tem konča. Nenazadnje, če je koga motila moja ograja mi bi lahko to povedal.

Ker sam poskušam najti obrtnike čim bližje meni oziroma po možnosti v moji vasi sem vzel v roke imenik zasebnikov in poklical prvega, kjer je pisalo, da se ukvarja tudi z lesarstvom. Prijazno se je odzval, prišel pomerit ograjo in mi poslal predračun. Skupna vrednost ponudbe za šest elementov zgoraj opisanih mer je bila 2.495 €. Ponudba je obsegala izdelavo in montažo ograje iz masivnega, globinsko impregniranega smrekovega lesa, pri čemer je bila na vrhu predvidena kapa iz pocinkane pločevine v znesku 324 €. Torej samo leseni del je bil ocenjen z montažo in barvanjem na prek 2000 €!

To se mi je zdelo odločno previsoko, zato sem ponudbo dal za eno leto v predal.

Potem pa sem šel z metrom in izračuni v Obija in preveril, koliko mene stane smrekov les za tako ograjo če bi ga sam kupil v trgovini. Pa ni rečeno da tudi obrtnik ne gre kar v Obija ali Bauhaus po les za ograjo.

Najprej potrebujem torej 12 malo močnejših horizontalnih nosilnih letev (6 x 2).

Primerna bi bila letev iz smrekovega lesa dimenzij 250 cm x 8 cm x 4 cm katere cena za kos je 8,89 €. Skupaj me stanejo te horizontalne letve torej 106,68 €.

Potem sem naračunal da potrebujem za vsak element ograje cca. 20 vertikalnih letvic kar pride skupaj 120. Primerna letvica iz smrekovega lesa bi bila dimenzij 130 cm x 9 cm x 1,9 cm katere cena za kos je 2,69 €. Skupaj torej za vertikalne letvice 322,8 €.

ograja_1

Vse skupaj za leseni del pa 429,48 €.

Torej sam material za ograjo dobim za manj kot 500 €! Seveda do ograje je še nekaj dela, saj je potrebno deske ustrezno skrajšat oziroma odžagat, ograjo privijačiti (bistveno bolje kot pribiti z žeblji), pobarvati in montirati. Če nimaš ustreznega orodja in to delaš prvič je pasti še kar nekaj, mimogrede pa lahko pozabiš še na kapo na vrhu ograje, saj se s tem prepreči, da lesena ograja prehitro začne gniti, ker voda in les nista najbolj za skupaj, sploh če ni les ustrezno zaščiten.

Ker se mi s tem ni ljubilo ukvarjati sem našel nekega drugega obrtnika, ki mi je ograjo ocenil skupaj z DDV na 900 € (davka državi je v tej števili 200 €), pri čemer sem se odločil, da jo pobarvam pa sam, saj tu pa nisem videl nekih hujših pasti. Je pa sama montaža ograje bila delo za dva in več kot tri ure. Tako me je delo stalo nekje 250 €, kar se mi zdi ugodno, sploh pa če primerjam s prvo ponudbo.

Ograjo sem potem barval poleti, sredi najhujše vročine, tako da tudi barvanje ni bilo čisto preprosto opravilo, sploh ker sem to delal na montirani ograji in s čopiči.

Ima pa ta zgodba vsaj dva nauka.

Tisti, ki mi je privlekel tlakovce na moje dvorišče ne ve, da jaz lahko brez da grem po ulici s pomočjo Google Street View ugotovim, kdo ima take tlakovce pred hišo v moji okolici in krog osumljencev praktično zožim na enega samega. Torej ne preveč pametno, razen seveda če mi ni želel poslati kakšnega sporočila in niti ni skrival kdo je pošiljatelj. Ampak ker se poznamo že praktično iz otroštva bi mi kot rečeno to lahko povedal v obraz. Jaz vem, da se česa takega ne bi upal, ker nikdar ne veš s kom imaš opravka in na kakšen način se ti lahko maščuje. Mrtve ribe in odrezane konjske glave poslane po pošti so samo ena možnost.

Drugi nauk pa je, da je z obrtniki v Sloveniji en velik križ. Kot vemo je nateg v teh krajih meglica, ki je vseprisotna in praktično moraš vsakič, ko imaš opravka z obrtniki delati tako imenovani cross checking oziroma po slovensko navzkrižno preverjanje. Pa še v tem primeru se lahko zelo hitro ustreliš v koleno in izbereš napačnega, ker si spregledal neko malenkost.

S tega vidika bi bilo smiselno, da nekdo postavi spletni portal, kjer bi lahko opisali takšne “projekte” in pridobljene izkušnje. Na tak način bi čez čas morda slabi obrtniki in prevaranti propadli, oziroma bili prisiljeni odpirati podjetja pod drugimi imeni, dobri pa razširili svoje dejavnost.

Druga možnost pa je, da se vsega lotiš sam in namesto da plačaš nekomu delo greš nakupovat orodje v Obija ali Bauhaus. Na Youtube pa gledaš posnetke z navodili tipa how-to. Ampak to je pa v bistvu amaterstvo, ki skriva čuda pasti in prinaša cel kup zgrešenih projektov, ki praktično takoj potrebujejo sanacijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: