Onyx gre drugič v opero (spoiler alert!)

Včeraj sem bil drugič v življenju v operi in sicer sem šel gledat opero Carmen. Nazadnje sem bil v operi enkrat v osnovni šoli (to se sliši kot pri spovedi), ko so nas peljali gledat neko predstavo v okviru pouka, pa še takrat ne vem ali je bila res opera, ali smo šli gledat balet.

Doma imam sicer nek CD z vrhunci iz raznih oper in ta je eden izmed mojih najljubših, saj na kvalitetnem ozvočenju in ob ustrezni jakosti trga gate, kot se temu reče. Vrhunec pa vsaj zame skladba oziroma simfonija (ne vem kaj je pravi izraz za pevski nastop na glasbo simfoničnega orkestra v operi, možno da se bo na koncu izkazalo, da so to dejansko arije) Va Pensiero iz Verdijeve opere Nabucco. So pa na tem CD-ju tudi trije komadi iz opere Carmen, tako da ta opera očitno sodi med najboljša dela tega področja človekovega umetniškega izražanja in kot taka se mi je zdela kar pravi izbor glede na trenutni repertoar v SNG Opera in balet Ljubljana.

Kot sem opazil je opera precej bolj zahtevna kot kakšna filmska predstava v Koloseju ali tribute band v Cvetličarni. Opera Carmen je odpeta v celoti v francoščini, ima štiri dejanja, z enim odmorom pa traja več kot tri ure. So pa nad odrom na srečo tudi podnapisi (to je sicer oxymoron, ker so zgoraj in ne pod) v slovenščini in angleščini, tako da se da razumeti, kaj trenutno pojejo, celoto pa nekoliko težje, ker je veliko nians na katere nisi pozoren, če prej ne prebereš za kaj sploh gre. Cene v bifeju med odmorom pa zasoljene in to ob zelo omejeni ponudbi.

Je pa na mestu vprašanje, ali sem v operi užival?

Če bi bil spočit, bi lahko rekel brez zadržkov da ja, tako pa sem bil proti koncu že tako utrujen, da sem komaj čakal, da se opera konča in da Carmen končno zabodejo do smrti (zato je že v naslovu spoiler alert!). Obstaja pa menda nekje v tujini tudi moderna priredba opere Carmen, kjer ona na koncu ustreli ljubimca, kar pa nekako bolj ustreza sodobnemu času, saj je znano, da so ženske krivci (morda se pravilno napiše krivke) za večino nasilja nad moškimi v sodobni družbi.

Naslednji projekt pa…balet. Samo prej si moraš še pajkice kupit in naredit sprejemne izpite na Konservatoriju za glasbo in balet.

Preberi še:
Drive-in opera

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: