Problem vozil na nujni vožnji

Zadnjič je številne pretresla huda nesreča voznika reševalca na motorju, ki je bil na nujni vožnji in je zapeljal v križišče skozi rdečo luč, nakar se je zaletel v vozilo, ki ni upoštevalo prednosti oziroma ga je očitno voznik spregledal.

Tudi sam sem nekajkrat že doživel,  da mi je zaledenela kri v žilah, ko je mimo mene švignilo vozilo z vklopljeno sireno in lučmi na nujni vožnji, sam pa sem ga opazil šele v zadnjem trenutku ali pa celo ko me je že prehitelo. Ampak v praktično vseh teh primerih je bil glavni krivec radio, ki sem ga poslušal v avtu preveč naglas in nisem slišal sirene. V nekaterih skladbah, ki se vrtijo po radiju, pa je celo zvok, ki je podoben sireni, tako da na to lahko čez čas sploh nisi več pozoren.

Pri motoristih na nujni vožnji pa je ta problem še toliko večji, saj so praviloma v prometu bistveno bolj okretni, hitreje pospešujejo in švignejo mimo kolone, njihov profil v ogledalih pa je bistveno manjši kot ostalih vozil. Skratka prednosti motorja v takem primeru se lahko izkažejo tudi kot slabost in velika nevarnost za voznika.

Iz teh izkušenj sem se naučil, da je potrebo imeti radio v avto samo toliko naglas, da lahko slišiš zunanje zvoke kot so sirene vozil na nujni vožnji, kar pa v praksi pomeni potiho.

V prihodnosti nekoliko računam, da bodo iznašli rešitev tudi za ta problem.

Verjetno bodo vozila prihodnosti serijsko opremljena s komunikacijo v realnem času prek brezžičnega mobilnega omrežja, ki bo sposobna vozilom posredovati ne samo lokacijo vozil na nujni vožnji v neposredni okolici, ampak tudi morebitno traso, če bo ta znana, da se lahko pravočasno umaknejo. Še prej pa jim avtomatično utišajo radijski sprejemnik. To se mi ne zdi velik problem za razviti, glede na to, kaj vse imajo že serijsko vgrajeni današnji avtomobili. Dodatni bonus pa bi bila v takem primeru seveda pametna signalizacija, ki se je sposobna prilagoditi situaciji ter sprostiti pot vozilom na nujni vožnji, da ni potrebna vožnja v rdečo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: