PAYGO je NO GO

Čeprav je Slovenija verjetno edina na svetu, ki ima v parlamentu tudi stranko upokojencev (bolje rečeno interesno združenje Karla Erjavca) gre slovenskim upokojencem iz leta v leto slabše in čedalje več jih živi na robu ali pa že pod pragom revščine. Zelo slabo pa kaže generacijam, ki se bodo upokojevale v prihodnje.

Pri nas imamo sicer še vedno pokojninski sistem zasnovan na načelu PAYGO (kar pride v pokojninsko blagajno se takoj deli naprej za pokojnine). Ker ni nikjer ničesar privarčevanega pa tak sistem tudi nima nobenih blažilcev in predstavlja visoko tveganje za stabilnost javnih financ, ker mora razliko za izplačilo tekočih pokojnin pokriti državni proračun. To je sploh velik šok v primeru morebitne recesije.

Kot smo ugotovili tudi pri nas gospodarska rast prinese s seboj poleg višjega standarda tudi negativni demografski trend, staranje prebivalstva in podaljševanje življenjske dobe. PAYGO pokojninski sistem tako postane klasična piramidna shema, kjer si tisti, ki so prej pristopili v to shemo želijo izplačati vse “zaslužene” dobitke v polnem znesku, medtem ko mlajši nad tem niso navdušeni, saj vedo, da njim dobitka ne bo imel kdo za plačat oziroma bo ta mizeren. Torej v takih okoliščinah je PAYGO sistem NO GO in vprašanje je samo, kako se tak sistem zruši.

Po moje je prav, da država organizira nek pokojninski sistem, ki omogoča upokojencem minimalno socialno varnost, za vse ostalo pa morajo prebivalci poskrbeti sami. Nenazadnje si marsikdo tekom delovne aktivne dobe ustvari neko premoženje v raznih oblikah od nepremičnin do prihrankov. Starost pač prinaša tveganja. Če nisi v stanju živeti v 300 m2 stanovanju sredi Ljubljane, ali potrebuješ neko nadstandardno zahtevno operacijo je pač potrebno to prodat in greš kupit stanovanje v Postojni ali pa se odseliš na Kanarske otoke. Ne moreš imeti kapitalizma z bonitetami, ki jih je poznal socializem.

Obstoječi pokojninski sistem je tudi čedalje bolj nepravičen in v nekaterih primerih naravnost absurden. Včasih so plačevali precej manj v ta pokojninski sistem, ker je bilo razmerje delavci/upokojenci bolj ugodno, a imajo danes kljub temu precej višjo pokojnino od tistih, ki se upokojujejo sedaj in to je pravica, ki se nekaterim zdi, da je ni moč vzeti, pa naj stane kar hoče. In to ne glede na povsem drugačne okoliščine, kot pa so bile pred desetletji!

Če bi šli raziskovat številke bi sigurno našli v našem pokojninskem sistemu primere, kjer so upokojenci “zaslužili” s pokojninami bistveno več, kot pa s plačami, ko so še delali in so v pokoju dlje časa, kot so bili v službi, da niti ne govorim o tem, da so se številni upokojili pred 50 letom, danes pa zlahka dočakajo tudi 90 let ali še več! Naš pokojninski sistem tudi nima neke “kapice”, da bi se recimo ko prekoračiš neko obdobje pokojnina ustrezno znižala na nek socialni minimum. Tako imamo situacije, ko upokojeni starši dobivajo precej višje prejemke kot mladi, ki delajo in čeprav so bolj izobraženi in delajo zahtevnejša dela kot njihovi starši. Nedvomno je dejstvo, da so pokojnine v povprečju slabe in veliko upokojencev živi na pragu revščine, samo ta sistem ima pa tudi cel kup anomalij, ki jih ni nihče niti poskušal odpraviti!

Po mojem mnenju pa se tega pokojninskega sistema do sedaj nihče ni upal spremeniti tudi zato, ker so med dobitniki te državne pokojninske loterije tudi številni “zaslužni” še iz nekih drugih časov, verjamem pa, da bi se med njimi tudi danes našel še vedno kakšen prvoborec in revolucionar.

Je pa tak sistem in v takih okoliščinah po mojem mnenju preprosto kraja, ki jo podpira država in posamezniku niti ne omogoča, da se rešuje sam, saj se mora obvezno vključiti v državno pokojninsko piramidno shemo!

Čudi pa me, da se mlajše generacije temu ne uprejo. Očitno precej apatična populacija. Take ima oblast rada, ker so lahki za vladat (in obvladovat). Ampak prihodnost bi morala država zasnovati na mladih, ne na privilegijh starejših iz nekih drugih časov.

Mladi se nenazadnje lahko uprejo tudi tako, da od tu odidejo, tako da bo razmerje med delovno aktivnimi in upokojenci samo še bistveno slabše. Država bo sicer potem masovno uvažala tujce (to sicer trenutno že aktivno počne, saj se letno priseli k nam legalno skoraj 30.000 tujcev!) in tako se bo čez čas izkazalo, da so Slovenci dejansko ustvarili lastno državo, v kateri so sami postali manjšina!

Na portalu Predlagam vladi sem dal predlog, da se tak pokojninski sistem, ki ni več vzdržen in je tudi krivičen do mladih spremeni, ampak se zavedam, da predlog nima nikakršne možnosti. Spremembe se bodo zgodile verjetno šele ob naslednji večji finančni krizi ko pride na vrsto “grški scenarij” in bodo drugi postavili pogoje za zadolževanje. Če bi se sami lotili problema prej, bi morda lahko prišli do boljše rešitve. Verjamem pa, da se marsikomu danes zdi tak scenarij neverjeten, ampak kaj vse se nam je zdelo v preteklosti neverjetno, pa se je kljub vsemu zgodilo!

Bo pa verjetno za predsednika stranke upokojencev šokantna naslednja grafika:

pokojnine

vir: weforum.org

Če podatek OECD na tej grafiki drži, je povprečna pokojnina na Hrvaškem več kot  120% povprečne plače, pri nas pa smo že krepko pod 60% povprečne plače! Kako je to na Hrvaškem sploh možno, mi ni jasno, edina logična razlaga bi bila, da so posredovali napačne podatke, kar pa dvomim. Če je ta podatek res pravi pa to potem tudi pomaga pojasniti, zakaj se je toliko mladih  iz Hrvaške izselilo, saj tam očitno “uhljebi” niso poskrbeli samo za svoje, ampak kar za vse upokojence. Predlagam, da uvozijo Karla Erjavca. Bodo v parih letih takoj pod povprečjem OECD.

Preberi še:
Državna piramidna igra
Pokojninska reforma? Dajte no!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: