Električni avtomobili pri nas letijo po zraku

Čisto slučajno sem nekje zasledil podatek, da pri nas električni avtomobili sploh ne plačujejo letno dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu oziroma cestnino, ki jo moramo vsi ostali šoferji plačati ob registraciji vozila.

In naslednji moj predlog vladi je, da se s to neumnostjo preneha.

Zakaj nekomu, ki je pripravljen odšteti skoraj 100.000 € za Teslo S in dobi verjetno ob tem od države še cel kup subvencij, ki mu jih plačamo seveda vsi davkoplačevalci, ni potrebno plačevati niti cestnine, kot da tak avto ne vozi po cestah, ampak leti po zraku!?

 

tesla_S
Tesla S

To je zame norčevanje iz ostalih voznikov in skregano z zdravo pametjo!

Zakaj ne bi potem voznikom električnih avtomobilov ukinili še plačilo RTV prispevka?

Dodajmo v Kazenski zakonik še člen, da kdor pokaže vozniku električnega avtomobila sredinca (fakiča, kot temu rečejo otroci) je za to zagrožena kazen do deset let zapora ali doživljenjsko delo v splošno korist v šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj! V sektorju za logistiko – oddelku za prekladanje premoga.

Kaj pa če bi uvedli posebne izkaznice za voznike električnih avtomobilov, s pomočjo katerih lahko preskakujejo razne čakalne vrste, vključno s tistimi za operacije?

Jaz sicer razumem, da je država zavezana k zmanjševanju izpustov CO2 in mora zato sprejemati neke ukrepe, med katerimi so tudi razne subvencije za električne avtomobile, solarne panele in podobno. Ampak neka logika mora biti pa tudi pri tem, da se ostali ne počutimo preveč neumne.

Sam se tudi absolutno ne strinjam s tem, da država daje subvencije tudi za električna vozila, ki stanejo 100.000 evrov ali celo še več. Te subvencije plačujemo davkoplačevalci in tu torej nekomu vzamejo, da potem nekomu lahko dajo. Po mojem mnenju bi morala biti neka omejitev, predvsem pa subvencije samo za manjša vozila, ki okolje najmanj obremenjujejo. Kaj potem dobi subvencije tudi nekdo, ki kupi električni športni hibrid Ferrari SF90, ki stane pri nas več kot 700.000 evrov? To je Neumnost, napisano z veliko začetnico!

Nenazadnje se jaz sprašujem, zakaj smo dali 1.412.655.460,35 evrov (1,4 milijarde evrov) za izgradnjo šestega bloka TEŠ, v katerem kurijo za pridobivanje elektrike premog (!), sedaj pa so že ideje da gradimo drugi blok Nuklearne elektrarne Krško in bomo TEŠ verjetno potem zaprli? Ali ne bi bilo bolj racionalno zgraditi za ta denar drugi blok nuklearke? Lahko se je tako igrat z napačnimi odločitvami če nihče nikoli za nič ne odgovarja, račun pa se izstavi davkoplačevalcem in to z nasmeškom na obrazu!

Dostikrat se tudi pozablja, da je cena bencina samo 50 centov, nakar se temu doda potem še vse davke, prispevke in trošarine da pridemo do končne cene 1,3 evra. Torej več kot polovica cene, ki jo plačamo šoferji na bencinski črpalki gre v proračun! Ko bodo električni avtomobili številčnejši bodo to sigurno nadomestili in sicer najlažje s podražitvijo elektrike (seveda za vse).

Sem pa šel preverit, kdo vse je še oproščen cestnine pri nas in poleg avtomobilov, ki imajo vgrajen samo električni motor (hibridi torej odpadejo) je navedenih še nekaj drugih izjem kot so traktorji, vozila za obrambo, policijska in gasilska vozila, vozila nujne medicinske pomoči, starodobna vozila, vozila diplomatskih predstavništev…

Ko gledam ta seznam se zdi, da so tisti, ki so pripravljali te predpise uvrstili električna vozila med “vozila posebnega družbenega pomena”. Morda bi lahko k temu seznamu dodali še vozila, ki jih vozijo predsedniki parlamentarnih političnih strank. Ti so po moje tudi “posebnega družbenega pomena”.

Če želi država res vzpodbujati uporabo električnih avtomobilov in so prepričani, da je to prihodnost, naj potem najprej začne pri sebi in postopoma zamenja svoj vozni park službenih vozil z električnimi avtomobili.

Tesla S za ministre, Tesla X za inšpektorje in Tesla 3 za vse ostale.

Preden se vlada zopet zaleti pa moram opozoriti, da je lahko popravilo Tesle prava nočna mora! Na YT so objavljeni primeri, ko je nekdo samo malo zadel Teslo 3 od zadaj. Poškodovan odbijač in luč. Popravilo je trajalo več mesecev, cena pa več kot 10.000,00 USD, kar je ena petina cene novega vozila.

Hvala vsem, ki so moj predlog na portalu Predlagam Vladi podprli!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: