Migranti so biznis

Stanje z migranti me malo spominja na leto 2007. Takrat se je nekaj podobnega dogajalo na vrhu nepremičninskega balona. Številni so pustili službe in se lotili gradbenega posla. Tudi taki, ki niso imeli nikakršnih izkušenj z gradbeništvom. Ideja je bila ta, da kupiš neko gradbeno parcelo, na njen sezidaš stanovanjsko hišo, dvojčka ali trojčka, to prodaš in s profitom sezidaš dvakrat toliko novih nepremičnin. Ko ta cikel nekajkrat ponoviš si že milijonar.

Danes pa se zdi, da bi vsi radi služili na račun migrantov.

Lojze, ali imaš čas popoldan za eno pivo?
Oprosti, stari, danes res ne morem. Imam še dve furi migrantov v Italijo za naredit. Že vse zmenjeno in dogovorjeno. Potem grem pa spat. Že cel mesec jih vozim čez mejo in sem zbit kot klada.

Prodajaš avto. Vsak najprej vpraša, za koliko ljudi je v njem prostora… če se maksimalno stisnejo in če ima avto zatemnjena stekla. Ko se zmeniš za ogled te potencialni kupec prosi, če se lahko uležeš v prtljažnik in sicer da preveri, kako prostoren je prtljažnik. Čemu bi moral to preverjat, če ne zaradi švercanja migrantov? Halo!?

Avtodomi gredo menda za med. Sedaj najemajo avtodome celo ljudje, ki niso bili še nikdar na počitnicah. Baje jih gre v kakšen bolj prostoren avtodom tudi do 15. Ne bi se začudil, če bo kdo začel uporabljati za prevoz migrantov kar avtobuse. Lepo jih oblečeš v poslovne obleke s kravato, daš vsakemu po en poslovni kovček v roke, mobilni telefon višjega cenovnega razreda in če te že kdo vpraša rečeš, da prevažaš investitorje v tretji tir Divača –  Koper.

Policija po moje glede na obseg tega posla niti slučajno ne more poloviti vseh, ki se s tem ukvarjajo. Če se s tem ukvarjajo celo politiki je jasno, da gre za velik in predvsem zelo donosen posel. Lahki zaslužki pa so od nekdaj privlačili cel kup ljudi.

Nepremičninska evforija leta 2007 se je hitro končala s finančno krizo v 2008, številni projekti pa so potem ostali za naslednjih vrsto let nedokončani ali pa so ostale samo gradbene jame. Tudi tale (toti, če je kdo iz Štajerskega govornega področja) migrantski biznis ne bo trajal večno. Lahko se kaj kmalu zgodi, da bodo meje bolj nepredušno zaprte, kot so bile pred EU in Schengenskim območjem.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: