Brunch Webinar

Tole je elektronska spletna verzija predavanja (webinar), ki sem ga imel sicer za eno mojo sodelavko. Njej sem jasno predaval v živo, ker se z dobrim profesorjem osebno pozna, ostali pa si lahko pogledate pričujoči posnetek predavanja v živo prek interneta (menda gre celotni internet ves čas v živo v internet!).

Predavanje se začne s prosojnico številka ena takole (kdor želi rogljiček ali kavico si jo lahko sam kadarkoli vzame):

webinar_1
Prosojnica številka 1

Imamo človečka (recimo mene, tebe, njega, njo), torej nekega slehernika ali slehernico, ki ima okrog sebe ograjico. Ta ograjica predstavlja naloge, s katerimi se ukvarja, področje za katerega je zadolžen in plačan ali kaj podobnega. Skratka tipična situacija The Man and The Box.

Potem se pa zgodi tole:

webinar_2
Prosojnica številka 2

Torej pride nekdo z nekim problemom, nalogo ali idejo, ki pa je krepko izven ograjice iz prve slike. Marsikdo tu naredi začetniško napako in poskuša biti ustrežljiv, ter se loti problema, naloge ali ideje ki je zanj out of the box, ampak potem se zelo hitro zgodi, da slika z ograjico izgleda pa takole:

webinar_3
Prosojnica številka 3

Kot vidimo se je sedaj ograja samodejno pomaknila navzven in je že kar konkretna kvadratura, tista notranja ograjica pa je bila izbrisana v postprodukciji. Vsi namreč sedaj vedo, da se naš človeček z aktovko iz prosojnice ukvarja tudi s tem.

(če še kdo želi rogljiček ali kavico si jo lahko kot rečeno sam kadarkoli vzame)

Samo tu se ponavadi zadeva ne konča, ampak pridejo ljudje z novimi idejami, nalogami in problemi, ki so tudi izven teh novih okvirjev.

webinar_4
Prosojnica številka 4

In seveda če naš človeček iz prosojnice ni pazljiv se ograja še bolj razširi. To so sedaj hektari površine, ki mu pripada. Pravo veleposestvo, ki mu ni videti ne konca ne kraja.

webinar_5
Prosojnica številka 5

Tu sem potem izvajanje končal, ker se mi ni ljubilo več risat in se mi zdi da sem poanto mojega izvajanja ustrezno utemeljil. Pa tudi ona mi je dala vedeti, da je razumela, kaj hočem povedat.

(ostalo je še nekaj rogljičkov, če je še kdo morda lačen)

Skratka paziti je potrebno, da ograjica ostane ograjica! To je za ta denar vse, ponavadi rečemo ambicioznemu šefu, ki sam sicer ne zna drugega kot prepošiljati naprej elektronsko pošto in delegirati naloge, od podrejenih pa pričakuje nemogoče.

Je pa zanimivo ob tem kako se praktično povsod najde cel kup ljudi, ki tega sicer blazno enostavnega principa niso sposobni razumeti in ponavadi so prav ti tiste mravljice, ki delajo vse živo, so pa v najnižjih plačnih razredih. Ironično, mar ne! Evolucija naivnosti ne šteje kot konkurenčno prednost.

Ko te ljudje prvič vidijo, da popravljaš pipo, si vodovodar. Tudi če nisi.


Ker nam je ostalo še nekaj bytov pa še par (dobesedno) Q&A:

(v tem delu niso več predvideni rogljički in kava, če koga morda lulat je sedaj pravi čas za to)

“Sem že na prosojnici številka pet. Kako naj pridem nazaj na prosojnico številka ena?”
“Spoštovani, hvala za dobro vprašanje. Nemogočih poti ni. Je pa pot nazaj res izjemno težka. Potrebna so mučna pregovarjanja, loputanje z vrati, včasih tudi kakšna grožnja. Pot iz prosojnice pet na ena je primerljiva s solo zimskim vzponom na osemtisočaka K2. Podvig skratka, ki ga bo okolica občudovala še dolgo, vpisali pa se boste med legende.”

“Jaz ne verjamem v ograje. Te so samo v naših glavah”
“Spoštovani, kakšno je vaše vprašanje? Veliko sreče z odgovorom.”

Hvala vsem za pozornost!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: