Hush Hush (Kitajska gripa)

V Italiji (pokrajina Lombardija) je statistični podatek da je 10% vseh okužb s kitajsko gripo zdravstvenih delavcev. Torej je skrb naših zdravnikov povsem upravičena, saj so dejansko najbolj na udaru, hkrati pa cepiva za ta virus še ni, torej nanj tudi oni niso nič bolj odporni kot ostala populacija. Ob že tako velik pomanjkanju družinskih zdravnikov si ne predstavljam, da jih še 10% ostane na bolniški. Seveda enako velja za vse ostalo medicinsko osebje.

Umrljivost za to bolezen je kot kaže med 2 in 4% zbolelih. Samo to je statistika, ki je brez interpretacije zavajajoča. Ve se, da za to boleznijo umirajo zlasti tisti, ki imajo določene kronične bolezni in starejši. Za mlade in zdrave bolezen kot kaže res ne predstavlja hujše nevarnosti. Pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja ter pri starejših nad 80 let pa je umrljivost 15% ali še več. To pa niso majhni odstotki, pri čemer je potrebno upoštevati, da ima velik odstotek iz te skupine tudi težji potek bolezni.

Dostikrat se glede umrljivosti primerja podatke z navadno gripo, pri čemer pa se najraje vzame statistiko umrljivosti neposredno zaradi gripe, ki je manjša od 0,1%. Ampak če se pa upošteva tudi umrle zaradi zapletov pa je ta pri gripi 1%, kar pa ni več tako daleč od procentov pri kitajski gripi oziroma je pri tem novem virusu umrljivost nekajkrat višja, ne pa sto krat višja. In tudi pri navadni gripi je prek 80% vseh smrti pri starejših od 65 let in kroničnih bolnikih (vir).

Pa pri tem virusu niso problem samo mrtvi. Velik problem je tudi visoko število obolelih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici (20%) in pomoč aparatov pri dihanju (5%). Ob večji epidemiji kitajske gripe hitro zmanjka bolniških postelj in aparatur hkrati pa 10% okužba med medicinskim osebjem povzroči še pomanjkanje pri njih, ki ga ni enostavno nadomestiti. Kitajci so v Wuhan poslali na pomoč medicinske delavce iz drugih delov države, pri nas te možnosti ne bo.

Pomemben statistični podatek iz Italije je tudi ta, da 50% pozitivnih na ta virus ni kazalo nikakršnih znakov okužbe. Ljudje se okuženi tudi ko ne kažejo nikakršnih zunanjih znakov. Torej to, kar trdi direktorica NIJZ, da je smiselno testirati samo akutno bolne očitno še zdaleč ne odkrije vseh potencialnih prenašalcev virusa. Razumem, da ni možno testirati čisto vseh, ki so prišli iz okuženih območji, ampak neke vzorce bi pa lahko delali na tej populaciji, ki je potencialni pri(e)našalec virusa.

Zaenkrat edina učinkovita obramba je, da se okužene čim prej odkrije in se jih da v izolacijo, da okužbe ne širijo. Če se to ne počne učinkovito sledi scenarij, kot se je zgodil v severni Italiji in Iranu. Nenadzorovan izbruh bolezni, kjer število “potrjenih” primerov raste eksponentno, bolnišnice se hitro polnijo s težjimi primeri in zmanjkuje medicinskega osebja, ker še sami zbolijo. Izolacija pa ni več učinkovita, saj je okuženih primerov preprosto preveč in se jih ne da vseh odkriti. Je pa seveda vprašanje, ali se da na tak način izogniti izbruhu bolezni, kot je značilen vsako leto za klasično gripo, ali pa se sam proces širjenja samo upočasni.

Glede na zemljevid WHO, kje so se (potrjene) okužbe s kitajsko gripo že pojavile v naši neposredni soseščini smo mi očitno nekakšen “safe heaven”.

who_koronavirus
vir: WHO

To je po moje statistično malo verjetno. Če se je okužba iz severne Italije prenesla v oddaljeno Finsko in številne druge države po Evropi in celo na druge kontinente, je ta zelo verjetno tudi pri nas, torej na sosednjem dvorišču.

Po mojem mnenju je mnogo bolj verjetno, da okuženih ne odkrivamo, ker sistem odkrivanja ne deluje dovolj proaktivno ali pa jih celo odkrivamo in je na dopustu tisti, ki bi moral odkrite primere parafirat, da bodo “uradno potrjeni”. Možno je tudi, da gre pri nas za nek pravni trik pri definiciji “potrjenega primera”. Lahko da je ta definicija pri nas taka, da nihče odkrit na testih ne ustreza tej definiciji. Je pa direktorica NIJZ omenila, da lahko to definicijo tudi spremenijo. Očitno vedo, da v primeru epidemije širšega obsega ohlapna definicija “potrjenega primera” ne bo več zdržala saj virus ne povzroča slepote. V primeru kakšnega hush, hush večjega obsega (medijska karantena) pa zna priti tudi do kolektivnih tožb in bodo morali spet aktivirati pravnike.

Se bi pa po moje morali s tem počasi začeti tudi pri nas ukvarjati operativci, ki znajo zadeve organizirati, ne pa birokrati, ki dlje od letakov z navodili o pravilnem umivanju rok in promocijskih zgibank ne vidijo. Pa kakor jaz zadevo razumem bi si morali temeljito umiti roke vsakič, preden se dotaknemo ust, nosu ali oči, saj je virus lahko prisoten tudi na kljukah in številnih drugih površinah. To je po moje rahlo povsem nerealno. Poleg tega tak virus lahko preživi na sobni temperaturi tudi več dni izven človeškega telesa. Za deaktivacijo virusa pa je potrebno razkuževanje in to ne z vodo, ampak s posebnimi kemičnimi sredstvi.

Zmeda je tudi s poimenovanjem te bolezni, saj se sedaj uporabljajo različni izrazi kot so Koronavirus (poimenovanje skupine virusov, ki med drugim povzročajo tudi navaden prehlad), Covid-19 (ime za novo bolezen) in Sars-CoV-2 (ime za nov virus iz skupine koronavirusov). Jaz bolezni rečem kar Kitajska gripa. Lahko za zapomnit in ne zveni kot ponesrečeno ime za robotka iz Vojne zvezd. WHO sicer trdi, da se z imenom ne sme stigmatizirat povzročitelja oziroma države izvora. Samo zakaj pa se potem lahko reče Španska gripa, pa sploh ni izvirala iz Španije? In zakaj se z virusom Influenze A in B stigmatizira spletne Influencerje, kot je naš predsednik?

Bo pa izbruh okužb s tem virusom tudi test delovanja zdravstvenih sistemov po svetu. Recimo ZDA imajo verjetno res vrhunsko zdravstvo, ki pa je dostopno ožjemu krogu najbogatejših, ostali pa niso deležni takšne vrhunske storitve. Neka družina v ZDA je morala iz lastnega žepa plačati preko 3.000 USD stroškov ker so jih dali v karanteno. Potem so pa tu še milijoni revnih, ki si tako drage karantene sploh ne morejo privoščiti, lahko pa zelo učinkovito prenašajo virus kitajske gripe. Je pa FED ponovno znižal obrestne mere, da si bodo državljani ZDA lahko najeli visoke kredite za plačilo dragih karanten in morebitno zdravljenje okužb ter morda kupili še kakšno delnico, če bo ostalo še kaj sposojenega denarja.

Kapitalizem vedno najde načine za ustvarjanje profita.

Darwinovo nagrado za posebne evolucijske dosežke pa si zasluži mlajši par iz Črne gore, ki je novinarju CNN sredi Milana razlagal, da se ne boji okužbe s koronavirusom ker sta še mlada in bo potek bolezni blag, poleg tega pa so Črnogorci trpežen narod.  Upam da bosta to teorijo znala uspešno pojasnit sonarodnjakom, ko prineseta okužbo v Črno goro.

Prihajajo časi, ko bo nevarno v javnosti kašljati, ker boš hitro dobil batine. V primeru suhega kašlja pa pridejo pote v biohazard oranžnih zaščitnih oblekah.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: