Covid-19 zaščitna maska

Ker je za preprečevanje širjenja okužbe z virusom Sars-cov-2 ključnega pomena tudi to, da se z neumitimi ali nezadostno umitimi rokami ne dotikamo ust, nosu in oči (!) in ker smo klasične zaščitne maske (te menda pri nas ne pomagajo, pravi laična stroka) poslali na Kitajsko, predlagam obvezno nošenje hokejskih zaščitnih mask.

hokej_maske
Candidate fot Patent Nr. 34523954: Covid-19 protection mask

Ta verzija potrebuje pri odprtini za oči še neko zaščito, da ni možen dotik z roko. Lahko kakšna plavalna očala, dodatna mrežica ali kaj podobnega.

Predsodki v zvezi s filmi kot so Halloween ali Petek 13 so v tej situaciji neupravičeni in niso na mestu. Na prvem mestu je osebna zaščita!

Je pa potrebna obvezna dezinfekcija maske po vsaki uporabi! Poskušal sem testirati, ali bi za dezinfekcijo zadostovalo 10 minut v mikrovalovni pečici, samo mi pristojni ne želijo dati vzorca virusa Sars-cov-2. Veliko obeta tudi raziskava možnosti dezinfekcije maske pod UV svetlobo, ki virus upam deaktivira.

Tehnična razlaga predloga za patent:

Čeprav naš NIJZ vztrajno ponavlja, da se virus Sars-cov-2 širi kapljično s kihanjem in kašljanjem s človeka na človeka pa to ne drži povsem oziroma je samo del resnice. Morda je res tako na začetku, ko sta okužena eden ali dva to glavni vir prenosa, vendar potem, ko gre število dnevno odkritih na testiranjih v desetine in gre število dejansko okuženih v stotine ali celo v tisoče pa se virus prenaša tudi (ali celo zlasti!?) prek površin in potem vnosom v usta, nos ali oči. Torej okužiš se v bistvu sam, brez da ti kdorkoli kihne direktno v obraz. Dovolj je, da prej nekdo kihne v roko in se prime neke površine.

Kot kažejo testi virus Sars-cov-2 ostane aktiven na površinah zunaj našega telesa lahko tudi do dolgih 9 dni. Površina je pa lahko karkoli. Kljuka, obleka, ročaj od pipe, računalniška tipkovnica, miza, mobilni telefon, držalo v avtobusu ali na vlaku…Menda mu še najbolj ne ustrezajo aluminijaste površine, kjer ostane aktiven (namerno nisem napisal preživi, ker virus ni živo bitje) samo nekaj ur. Kako dolgo virus ostane na teh površinah pa je odvisno od številnih dejavnikov kot so vrsta površine, temperatura, vlažnost.

Da se viruse, ki so na površinah deaktivira, pa je potrebno razkuževanje s kemičnimi sredstvi in ni dovolj samo brisanje, kar običajno počno snažilke. Snažilka ali hišnik (ta dva poklica tu omenjam zato, ker se bosta verjetno pri nas največ ukvarjala s strokovno dezinfekcijo) virusa tudi ne moreta videti, ker ima premer zgolj 120 nm!

To masko bi potem v produkcijski verziji lahko nekoliko dodelali, da ne bi delovala tako strašljivo. Ključno je, da maska prepreči instinktivno dotikanje, ki smo ga sicer običajno navajeni in je v tej situaciji nevarno za okužbo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: