Taktika boja s Covid-19

Pri nas je očitno taktika boja proti Covid-19 ta, da najprej preboli okužbo čim prej vso zdravstveno osebje, da bodo potem lahko pomagali ostalim. Očitno pa tudi v statistiki obolelih štejejo zaenkrat predvsem zdravstveno osebje, saj so v večini med uradno priznanimi in potrjenimi obolelimi.

Zadnje dni se tudi teste na virus Sars-cov-2 večinoma dela po moje na zdravstvenih delavcih, ker je praktično že na začetku epidemije ogroženo delovanje zdravstvenega sistema. In ker test ni povsem zanesljiv, sploh pa ne na začetku inkubacijske dobe, sigurno na nekaterih test delajo večkrat, torej je število dejansko testiranih oseb manjše od uradne številke testiranj.

Ostale pa testirajo le če težijo in večina okuženih z virusom Sarsa-cov-2 po moje doma preboleva “prehlad”. Dokler se ne zakomplicira…

…potem je pa to pljučnica.

Kot kaže je povsem možno, da so super prenašalci virusa Sars-cov-2 tisti okuženi, ki ne kažejo zunanjih bolezenskih znakov, nimajo vročine in se ne zavedajo, da so že zboleli. Tisti, ki dobi vročino in kaže osnovne simptome, kot so kašljanje in kihanje bo verjetno ostal doma v postelji za nekaj časa in okužil samo bližnje stike. Ti super prenašalci pa lahko okužijo zelo veliko ljudi, saj jih lahko odkrijejo samo testi, čeprav ne širijo virusa tako agresivno, kot nekdo, ki kiha in kašlja.

Bolezen ima od 4 do 14 dnevno inkubacijsko dobo. To, kar vidimo sedaj v Italiji je rušilni val, ki se bliža in nas bo dosegel v naslednjih 10 dneh. Sorazmerni ukrepi, ki jih naši odgovorni ves čas omenjajo so prepozni ravno zaradi inkubacijske dobe, saj se dejansko stanje vidi s časovnim zamikom.

Če država reče, da smo trenutno v prvi fazi širjenja bolezni, ko se poskuša odkriti vsakega obolelega in njegove stike to pomeni, da smo dejansko že v drugi fazi, ko gre za epidemijo in se bolezen nenadzorovano širi po populaciji. Zato bi morali po mojem laičnem mnenju obvezno že zapreti vrtce in šole, saj so ti prostori pravi inkubatorji za najrazličnejše viruse. Razen če ne obstajajo kakšni resni dokazi, da se otroci tega virusa sploh ne nalezejo. Tega vsaj jaz nisem zasledil.

Je pa skrajno zaskrbljujoče in prek meja zame še sprejemljivega črnega humorja (ta meja je pri meni zelo visoko) da na brezplačno linijo o koronavirusu, ki je bila odprta za državljane in na njej dajejo nasvete študentje, kličejo tudi zdravniki!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: