Zastarela navodila zdravnikom

Moji zdravnici sem poslal sledeče vprašanje:

Spoštovani,

prosim za informacijo, ali obstajajo kakšna navodila ali usmeritve s strani zdravstva kaj v primeru, če se pojavijo blažji simptomi prehladnega obolenja (kihanje, nahod, kašljanje), brez povišane temperature (pod 37,5)?

Sedaj je namreč še vedno veliko navadnih prehladnih obolenj, se pa bo pojavljalo tudi čedalje več okužb z virusom Sars-cov-2, ki bodo posledica sekundarne okužbe, torej prenosa okužbe od nekoga, ki se je vrnil iz počitnic v Italiji ali kaj podobnega. Verjetno marsikdo pozna enega ali več takih primerov, ki so prišli iz okuženih območji v Italiji ali pripotovali prek letališča Marco Polo v Benetkah, ki je očitno tudi žarišče izbruha tega virusa.

Problem je, da se pri tej okužbi ne pojavijo nujno vsi simptomi tako da ne veš ali gre samo za blag navaden prehlad, ali pa okužbo z virusom sars-cov-2.

Odgovorila mi je tole:

Spoštovani!

Dobili smo navodila z dne 04. 03. 2020, kjer je navedena klinična pot bolnika s sumom na okužbo s Covid-19. Pacient kliče IOZ ali zdravnika NMP in če navede povišano temperaturo nad 38 st. C in znake okužbe dihal in je bil v stiku z bolnimi osebami na področjih, kjer je dokazan Covid-19, potem IOZ ali zdravnik NMP pokliče epidemiologa in če ta odredi bris, ga IOZ ali zdravnik NMP obvesti mesto za odvzem brisa, ki bo za pacienta organiziral odvzem brisa.

 

Torej splošni zdravniki imajo očitno še vedno samo navodila, ki so jih prejeli ob potrjenem primeru prve okužbe z virusom sars-cov-2. Od takrat je preteklo samo 7 dni in danes že imamo uradno potrjenih 57 primerov in se očitno okužba hitro širi med populacijo. Področje, kjer je bil dokazan Covid-19, bo kmalu celotna država. Samo v Ljubljani je uradno potrjenih 30 primerov okužbe. Uvoz iz Italije sedaj niti ni več glavni vir okužbe.

Ta navodila so po mojem mnenju zastarela! Potrjena okužena iz Izole je dejala, da sploh ni imela vročine. Vročina čez 38 stopinj ni nujno pokazatelj okužbe. Neka zdravnica iz Italije je celo predlagala, da bi se v takih okoliščinah morali umakniti vsi, ki kašljajo ali kihajo, tudi če nimajo vročine. Torej tudi taki, ki sedaj veselo hodijo naokrog, saj kamor prideš nekdo kašlja in kiha.

Včeraj na Čopovi nek japonski turist dobi hud napad kašlja, potem zajame slino in pljune direktno na tla. V primeru, da gre za okužbo, se da tudi na tak način virus lahko uspešno širiti naprej.

Glede na to, da očitno nekateri okuženi s tem virusom lahko prebolevajo bolezen brez da bi se razvili značilni simptomi je praktično nemogoče odkriti vse, ki so okuženi. Resda ti virusa ne širijo tako intenzivno, kot ostali, ga pa lahko kljub vsemu širijo prek sline in dotikanja predmetov.

Italijani so dejali, da jih je zadel tsunami. Mi rušilni val že vidimo na obzorju in nas bo zadel v naslednjih desetih dneh. Edino logična poteza v dani situaciji je, da se na obrambo zelo hitro in čim bolje pripravimo. Kot v vsaki vojni je sovražnika potrebno zelo dobro poznati in ga nikakor ne podcenjevati. Ime virusa je SARS kar je kratica za Severe Acute Respiratory Syndrome. Že besedici Severe in Acute jasno nakazujeta, da to ni blažji prehlad, ki povzroča kihanje in kašljanje v rokav, ne glede na to, če so pri nekaterih znaki bolezni podobni temu. Nateg tega virusa je v tem, da svojo zlobno naravo in sposobnosti učinkovito maskira v blažje statistično povprečje. Virus sars-cov-2 ni živo bitje, a kljub vsemu izjemno spretno izkorišča vse naše slabosti, vključno z neverjetno ignoranco tudi tistih, ki bi morali najbolj poznati delovanje virusov in epidemij.

Država bi morala po moje že sedaj močno okrepiti klicni center in zagotoviti tudi njegovo neprestano 24 urno delovanje vse dni v tednu. Odziv na telefonu moraš dobiti takoj, ne pa da si stoti v čakalni vrsti in nekaj ur poslušaš pomirjevalno glasbo iz dvigala. Če ljudje ne bodo uspeli priklicati nikogar, bodo v še večjem številu vdirali v ambulante in urgence (!), sploh ko se bo število okuženih in zlasti tistih, ki potrebujejo medicinsko pomoč hitro povečevalo.

Jaz samo upam, da nismo praktično že na začetku izgubili celotne sanitete! Potem bo možnost preživetja posameznika zelo odvisna od sposobnosti njegovega imunskega sistema, da se okužbe obrani. Evolucija v svoji najbolj prvobitni obliki. Survival of the fittest.

Preberi še:

Koronavirus: Simptomi okužbe in zdravljenje
Znaki po katerih prepoznate koronavirus

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: