Ideja za samoizolacijo

Tole spodaj moje razmišljanje o tem, zakaj “samoizolacija” v naši verziji ne deluje in predlog za rešitev tega enega izmed uporabnikov na forumu Slo-tech. Sem pa poslal vse skupaj na MZ in URSZRS da proučijo, ker se mi zdi ideja dobra.

Jaz sem zelo skeptičen do teh samoizolacij. Opcije so po moje samo dve. Ali okuženega posebej ločeno izolirajo, ali pa gre cela družina oziroma vsi, ki so v istem gospodinjstvu kolektivno v izolacijo in nimajo več stikov z okolico za čas trajanja izolacije!

Če se dela to, kar se dela sedaj pri nas, se okužba zlahka prenese na ostale člane družine, ti pa jo potem širijo naprej. S tem se ne naredi nič oziroma to je ukrep, ki ni učinkovit.

Zakaj ne verjamem v samoizolacijo?

Ko sem gledal posnetek, kako se je v Kitajskih bolnišnicah preoblačilo osebje in čez kakšne faze so šli, preden so slekli zaščitno obleko, mi je postalo jasno, da tega ne moreš amatersko početi v stanovanju, kjer je okužen družinski član. Lahko si samo nekdo okužen obriše nos, to odvrže nekam, nekdo drug se tega slučajno dotakne in se okuži še sam prek sluznice. Zadeva je po svoje hujša kot radiacija v smislu, da imaš pri radiaciji inštrumente, ki ti natančno povedo, kako velika je nevarnost, tu pa nimaš ničesar (razen seveda testov). Skupna gospodinjstva so tako predvsem zelo učinkoviti virusni inkubatorji.

Po moje bi bil celo za pravo samoizolacijo, ko si sam v zaprtem prostoru in ne smeš ven pravi ukrep ta, da dobiš elektronsko zapestnico! Če se oddaljiš od mesta izolacije mora nekdo prileteti in te odpeljat. Pa še ti morajo priti pote v popolni biohazard zaščitni opremi, sicer se lahko še sami pri tem okužijo.

Je pa zame zelo zaskrbljujoče tudi to, ker se teste izvaja zelo selektivno in samo na omejeni populaciji (prioriteta zdravstveni delavci in še nekaj skupin). Poznam primer sodelavke, ko je cela družina zbolela in kaže znake bolezni Covid-19, samo jih ne testirajo, ker niso bili v Italiji in ker niso bili tesni stik pozitivnega! Torej so “prehlajeni”!? Tu po moje delajo odgovorni napako. Številni tako sploh ne vemo, da smo lahko okuženi in še vedno hodimo okrog, namesto da smo v izolaciji!

Predlog za rešitev tega:

Za samoizolacijo bi lahko uporabili sobe v hotelih, ki so itak ostali brez gostov, maš pa not posteljo, kopalnico, tv, wifi, računalnik si pa vzameš svoj, hrano, pijačo, zdravila, alkohol (da ni dolgčas) bi ti pustili pred vrati.

Pri nas bi po moje morali nujno in to čim prej usposobiti prazne hotele, študentske domove in kar je še podobnih nastanitvenih kapacitet ter vanje evakuirati in izolirati pod nadzorom vse obolele za tem virusom. To, da so oboleli doma in brez nadzora lahko skočijo v trgovino ali po “nujnih” opravkih je po moje nespametno. Že samo en izlet do trgovine okuženega z virusom sars-cov-2 je lahko čisto dovolj, da se sproži nova verižna reakcija okužb, ki ima za posledico več deset novih okuženih! Ta virus se žal izjemno učinkovito širi.

Nespametno je tudi to, da ostanejo oboleli v družinskem krogu ter okužijo lahko še vse v skupnem gospodinjstvu ter potem ti virus širijo dalje, če se lahko prosto gibljejo. Na tak način se po moje verige širjenja ne bo dalo uspešno zaustaviti. Virus pač širijo oboleli oziroma tisti, ki so se že z njim okužili in virusa še niso premagali oziroma so še vedno kužni.

Proti virusu sars-cov-2 se lahko bori samo z znanjem! Nevednost in ignoranca bo pomenila zmago za virus in precej mrtvih! Edini senzor, ki ga imamo za ta virus pa so zaenkrat samo testi!

Največja napaka, ki jo kot vojskovodja narediš je ta, da podcenjuješ nasprotnika ali lastno nesposobnost. Ne vem ali je to razložil Sun Tzu v svojem delu Umetnost vojne? Sodi pa to v učbenik vojskovanja.

Poglej še:
Simulacija širjenja virusa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: