Osmi dan epidemije virusa Sars-cov-2

Izmerjena jutranja temperatura je bila danes 35,6 stopinje. Trenutno stanje v državi se mi zdi če uporabim milo besedo nenavadno!

Na eni strani je veliko ljudi ostalo doma, pri čemer številni od teh “delajo od doma” za polno plačo, čeprav za to nimajo niti osnovnih pogojev. Mnogi so vse skupaj vzeli kot nekakšne pomladanske počitnice in se z otroci veselo sprehajajo, kolesarijo, hodijo v hribe, celo v visokogorje, se srečujejo na cestah in klepetajo, pečejo čevapčiče na žaru, urejajo vrtove, čistijo stanovanja ter tako dalje.  Kot poznam so številne službe vzele epidemijo kot da bi prišlo do hude jedrske nesreče in so zaposlene takoj poslale domov v “bunkerje”. Torej taktika zdravje zaposlenih na prvem mestu namesto taktike “business first”. Nekateri celo nadirajo zaposlene v prodajalnah, ker je slučajno zmanjkalo začimbe za njihovo najljubšo jed, ker je sedaj časa veliko in so si zadali za cilj izpopolniti kuharske veščine.

Na drugi strani so zaposleni v zdravstvu, domovih za starejše, zaporih, policiji, trgovini in še mnogi drugi, ki delajo dostikrat izmene po 12 ur ali še več, nekateri celo prespijo v službi, da ne izgubljajo časa na poti ali ogrožajo svojih družinskih članov. Ti so tako imenovana prva bojna vrsta v vojni proti nevidnemu sovražniku. Številni med njimi tudi tvegajo okužbo z virusom, saj so v neprestanem stiku z okuženimi. V prvi vrsti je seveda to zdravstveno osebje, sploh pa zaposleni na infekcijskih oddelkih.

Kot rečeno, taka situacija je zame milo rečeno nenavadna, če že ne kar absurdna!

Ne vem, kaj omogoča zakonodaja v primeru izrednih razmer, ampak v takih okoliščinah bi jaz vse tiste, ki ne morejo delat od doma in trenutno niso nujno potrebni poslal domov na čakanje, pri čemer bi prejemke v tem času omejil navzgor na neko razumno mejo, ne kar avtomatično 80% plače. Recimo največ 1000 €. Saj v teh časih tudi priložnosti za trošenje ne bo prav veliko, razen za najnujnejše življenjske potrebščine. Prav tko bi morali po moje za časa epidemije oziroma trajanja izrednih razmer omejiti najvišje izplačane pokojnine na največ 1000€.

Prihranke iz tega naslova bi preusmeril k tistim javnim uslužbencem, ki v danih okoliščinah opravljajo povečan obseg dela in so mnogi tudi izpostavljeni povečani nevarnosti okužbe z virusom Sars-cov-2. Tu mislim zlasti zaposlene v zdravstvu, domovih za ostarele, zaporih, policiji in še kje. Gospodarstvu pa je tudi potrebno na nek način omogočiti, da ustrezno nagradijo tiste, ki so sedaj najbolj izpostavljeni in skrbijo za to, da se življenje ni povsem ustavilo in imamo še vedno odprte nekatere trgovine, imamo elektriko in vodo, delajo telekomunikacije.

Svet, v katerega smo se zbudili se je praktično čez noč povsem spremenil. Kdor tega danes še ne razume, bo razumel čez mesec ali dva.

One Response to “Osmi dan epidemije virusa Sars-cov-2”

  1. Mojca Says:

    Bolj se ne bi mogla strinjati!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: