Prefinjen okus Ksenije Horvat

Poleg bivše ministrice za šolstvo in še nekaj malenkosti (znanost…) Maje Makovec Brenčič je novinarka RTV SLO Ksenija Horvat ena bolj prepoznanih Borovničank, sta pa obe moja generacija danes 50 letnikov. Maja isti letnik, drug razred (A), Ksenija pa leto mlajša. Nekako predvidevam pa, da sta si obe prve politične izkušnje nabrali v ZSMS (Zveza Socialistične Mladine Slovenije), ki je bila v komunizmu nekakšen inkubator perspektivnih družbeno političnih delavcev.

Ko sem pred dnevi gledal spored RTV SLO nisem mogel verjeti svojim očem, ko sem prebral, da bo v nedeljo, dne 23.3.2020 na sporedu prvega programa ob 21:00 uri intervju z dr. Janezom Kocijančičem, “pravnikom, politikom in gospodarstvenikom”, ki ga bo vodila Ksenija Horvat.

Najprej sem mislil, da bodo vrteli kakšen intervju iz arhiva, iz 90 let prejšnjega stoletja, ker so zmanjšali obseg programa zaradi epidemije koronavirusa, ampak potem se je izkazalo, da temu ni tako.

ksenija_janez
vir: arhiv RTVSLO.si

V času, ko se Slovenija in cel svet bori z epidemijo in praktično najhujšo krizo naše generacije, RTV SLO najde za gosta dr. Janeza Kocjančiča!? Resno? Naslednji teden potem lahko za gosta pričakujemo Janeza Zemljariča?

Čeprav sam zelo poredko pišem kakšna pisma javnim osebnostim me je to tako šokiralo, da sem Kseniji napisal po elektronski pošti sledeče:

Spoštovana sokrajanka,

presenečen sem opazil, da je danes na sporedu RTV SLO intervju z Janezom Kocjančičem. Res prefinjen izbor gosta v teh časih!

Ker mi je odgovorila s sporočilom v katerem je poduk, da je namenjeno samo naslovniku, odgovora ne bom objavil. Sem pa ji potem napisal še tole:

Spoštovana Ksenija,

kdo sem je nepomembno. Pač sem mnenja, da v razmerah, ko se vsi skupaj soočamo s krizo naše generacije (imeli smo srečo, da nismo doživeli svetovne vojne) Janez Kocjančič ni primerna izbira gosta za oddajo Intervju. Če bi razlagal, zakaj on ni primeren gost, bi podcenjeval Vaš intelektualni potencial, kar pa ne želim.

Kot berem na spletni strani Požareport naj bi s tem infantilno (to ne vem točno kaj pomeni) nagajali Janši.

Ali to res drži ne vem. Dvomim pa, da bi imela Ksenija Horvat zares tako zelo slab občutek za izbiro gosta oddaje Intervju! Povsem možno je, da so dr. Janeza Kocjančiča preprosto zlorabili za nagajanje in pošiljanje nekih skritih sporočil. Samo če to drži je vse skupaj bizarno!

Če bomo pri nas kdaj imeli referendum za ukinitev RTV SLO, bom to z veseljem podprl. RTV SLO je bila poleg časopisov kot sta Delo in Dnevnik propagandni stroj bivšega komunističnega režima, ki se ni nikdar zares reformiral in prilagodil novim časom in očitno tega RTV SLO tudi ni sposobna izvesti. Pa s tem jaz ne bi imel nikakršnega problema, če bi šlo za zasebno podjetje. Z lastnim denarjem delajte kar hočete. Tu pa gre za javni servis, ki mu vsak mesec nakazujemo neprostovoljne prispevke praktično skoraj vsi, ki imamo električni priključek ali mobilni telefon.


Opomba pod črto:

Sam sem prepričan v to, da je večina novinarjev večjih medijskih hiš, kot so RTV SLO, Delo in Dnevnik politično opredeljenih in so pristaši tako imenovane tranzicijske levice. Gre pa tu za nekakšno simbiozo v smislu, vi nam pomagate, da volitve zmagamo s pomočjo vašega ustvarjanja javnega mnenja, mi pa vam pomagamo, da bo vedno dovolj d’narja za medije. Nenazadnje, tudi novinarji so krvavi pod kožo in imajo preživetveni nagon.

Je pa seveda vprašanje, ali je res smiselno vse staviti na enega konja in kaj je tako zelo narobe z neodvisnim novinarstvom, ki je kritično do aktualne oblasti? In tu seveda ne mislim kritično samo do trenutno aktualne oblasti. Katerekoli oblasti!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: