Problem hlajenja pijače na supu

Pred nekaj dnevi sem šel prvič letos s supom po Ljubljanici. Uradni govorec vlade za časa koronavirusa verjetno nad tem ne bi bil preveč navdušen, saj sem sigurno prečkal mejo vsaj treh občin, ampak sem se posvetoval pred tem z mojim odvetnikom. Na Ljubljanici ni namreč nikjer nikakršnih oznak, kje se konča ena in začne druga občina, tako da sem na tem zasnoval svojo obrambo, če me slučajno ujamejo. Pa me niso.

Voda bi sicer morda na prvi pogled izgledala marsikomu umazana, samo pri tem ne gre za onesnaženje, ampak po vodi spomladi plava cvetni prah in ostalo, kar odpada od rastlin, tako da gre za naraven pojav.

Sem bil pa ob tem presenečen, kako malo življenja srečaš na poti. Razen nekaj rac in ptic praktično ničesar. Kaj je razlog temu ne vem, očitno pa bistveno k temu vpliva prisotnost človeka. Ko sem bi jaz na supu je mimo glisirala na dveh čolnih z motorjem razposajena mladina in seveda ni čudno, da se ob tem vse kar je živo razbeži oziroma v takšnem okolju ni pripravljeno živeti. Nenazadnje tudi ljudje neradi živimo neposredno ob železniški progi, kjer vlaki povzročajo neprestano hrup in se ob tem še hiša trese. Ta del Ljubljanice sicer leži v Krajinskem parku Ljubljansko barje in po moje bi lahko vožnjo po Ljubljanici z motornimi čolni in ladjami enostavno prepovedali, absolutno pa na odseku, ki leži v krajinskem parku. Možno pa da k odsotnosti življenja v in ob Ljubljanici vpliva tudi onesnaženje reke. Vem recimo za primer onesnaženja sicer izpred več kot 30 let, ko je tovarna Fenolit iz Brega pri Borovnica zastrupila reko tako, da je poginilo vse živo na razdalji parih kilometrov.

Ampak nazaj k supu.

Ko je zunaj vroče sploh pa poleti moraš za kakšne daljše razdalje, ko si na supu več ur, imeti s seboj tudi pijačo. In pijača se v vročih dneh prileže ustrezno ohlajena. Ko jo pelješ na supu se prej ali slej segreje, če seveda nimaš s seboj še hladilne torbe, kar je zame nepraktično. Zato sem razmišljal, kako rešiti problem hlajenja pijače in supu.

Voda je bila prijetno hladna in tudi poleti je voda bistveno hladnejša kot ozračje. Zato mi je padla na misel ideja, da bi pijačo vlekel s seboj v vodi. Prva ideja je, da privežeš kar steklenico na vrv in vlečeš to za sabo, samo taka preprosto rešitev ima slabost, saj steklenica potone, se lahko pod vodo kam zatakne, poleg tega pa povzroča dodaten upor pri veslanju. Bolj inteligentna rešitev se mi zdi posebno oblikovana posoda za pijačo, ki na vodi lebdi in je hidrodinamične oblike, pijača pa je pod vodo, da ostane čim dlje hladna oziroma jo voda hladi. Seveda pa tako posodo še vedno vlečeš za seboj, privezano na vrv.

Sem šel pogledati tudi na Arso podatke za temperaturo Ljubljanice po mesecih in je videti v redu tudi julija in avgusta za hlajenje pijače.

Če kdo idejo realizira pričakujem procente! Mogoče bi moral drugič ideje najprej registrirati na patentnem uradu in šele nato pisati na blogu o njih?

Seveda pa obstajajo tudi posebne, izolirane steklenice za pijače, kar se morda tudi dobro obnese. Ampak to bi jaz testiral poleti, ko je zunaj prek 30 stopinj in recimo po dveh urah direktno na soncu. Poleg tega, če je res vroče, jaz potrebujem precej več kot 750 ml tekočine za par ur veslanja.

sup_pijaca
vir: proizvajalec

#OstaniDoma (imam jaz vsaj mir)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: