S supom po Ljubljanici

Včerajšnji dan sicer za sup ni bil najboljši zaradi vetra, tako da sem se kar namučil v štirih urah od Podpeči do Ljubljane in nazaj (skupaj 16 km razdalje). Sploh za nazaj je na nekaterih odsekih pihalo tako močno, da sem moral na kolena, sicer ne bi prišel nikamor. Stoječe veslanje v pravem pomenu besede. Kot bi bil na kakšnem trenažerju v fitnesu.

Ko piha veter je sicer pametneje najprej veslati proti vetru in potem nazaj ob pomoči vetra, sicer gre v eno smer prelahko in prideš hitro daleč, nazaj pa prekolneš vse prvake opozicije.

sup_ljubljanica_2

sup_ljubljanica_1

Mama raca z mladiči je samo mirno opazovala, kaj se pelje mimo. Običajno se sicer race z mladiči, ki še ne znajo leteti, hitro skrijejo v kakšno goščavo in to je njihov sestavni del treninga za preživetje. Ne vem pa kako je to pojasnila mladičem. Verjetno jim je razložila, da je šlo mimo nekaj, kar je lahko nevarno racam, ne zna pa leteti, kot tudi ni plovno na vodi brez pripomočkov ali mahanja z rokami in nogami. No ja, pa tudi pri lovu na race smo brez pripomočkov totalno nesposobni.

sup_ljubljanica_3

sup_ljubljanica_5
foto: Onyx – osebni arhiv

Na zadnji sliki je pogled iz reke proti Sveti Ani nad Podpečjo od koder je vsaj zame eden najlepših razgledov po Ljubljanskem barju.

Za tiste, ki bi šli radi s supom po Ljubljanici je verjetno prvo vprašanje, kje se da priti v vodo čim bolj enostavno in da lahko kje blizu parkiraš avto. Torej nekakšen P+S (Park + Sup).

Po mojih dosedanjih izkušnjah so najboljše možnosti sledeče:

V Ljubljani pri Gostilni Livada. Avto se parkira na makadamskem parkirišču zraven Kajak kanu kluba Ljubljana, kjer se gre potem v vodo. Od tu je možnost veslanja ali proti Podpeči, ali pa proti centru mesta. Narava in Ljubljansko barje sta levo.

Pri mostu v Podpeči. Tole je trenutno moja najljubša izhodiščna točka za Ljubljanico. Takoj ob mostu je sicer prostora samo za dva do tri avtomobile, tako da je lahko kdaj med vikendom najbližje mesto za parkiranje že zasedeno in je potrebno avto pustiti na parkirišču pred Mercatorjem. Od tu je možno veslati proti Ljubljani ali Vrhniki.

Pod avtocesto na Vrhniki. Tega sam sicer še nisem preizkusil, je pa videti v redu dostopna točka za v vodo in tudi avto se da pustiti v bližini. Od tu se da veslati potem proti Podpeči ali celo do Ljubljane, samo do Ljubljane se mi zdi maratonska razdalja, sploh če je potrebno veslati še nazaj na Vrhniko.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: