Razbijanje mitov – narava proti loncu

Sam se nimam za znanstvenika, ker me preprosto zanima preveč reči, da bi se lahko ozko posvetil samo enemu področju. Rad pa delam razne poskuse, ki mi pridejo na misel. In tako sem letos izvedel poizkus, kaj se zgodi, če peteršilj posejem na prostem in v lonec.

Izhodišče poizkusa je bilo, da vzamem isto seme in ga istega dne, torej hkrati, enkrat posadim v zemljo zunaj na prostem, drugič pa v kupljeno zemljo za rastline in ga posadim v lonec, ki bo postavljen na okensko polico, ki gleda na sončno stran.

Rezultat tega poskusa pa me je zaenkrat nekoliko presenetil.

Peteršilj, posajen na prostem:

petersilj_1

Tu, kjer sem posadil peteršilj na prostem je bil prej plevel, tako da sem zemljo zgolj preštihal in zasadil seme, brez uporabe kakršnihkoli gnojil ali druge priprave. Prav tako sem zalivanje v celoti prepustil naravi, torej kar je uspel zaliti dež. Kje je sicer peteršilj že sramežljivo pokukal iz zemlje, ampak nič omembe vrednega.  Glede na to, kako trenutno kaže sem skeptičen, da bo iz tega kaj zraslo.

Peteršilj, posajen v lonec:

petersilj_2

No, tu je vse skupaj videti že mnogo bolj optimistično, saj peteršilj lepo uspeva, ponekod pa se že oblikuje v značilne liste. Tudi ta peteršilj posebnega tretmaja ni bil deležen, razen da sem ga občasno zalil.

Če na hitro povzamem je rezultat tega poskusa ta, da peteršilj očitno bistveno bolje uspeva v kontroliranem okolju, kot pa zunaj na prostem. Kaj točno ga moti na prostem sicer ne vem, lahko da je bilo premrzlo, premalo dežja, lahko da zemlja ne ustreza. Včasih vem da smo imeli na vrtu veliko peteršilja in vedno je zelo dobro uspeval, tako da tu dopuščam možnost, da jaz ne znam tega pravilno posadit ali pripravit zemlje. Ali pa bi se moral z njim več pogovarjat, če to res kaj koristi.

Tole z mačjo travo pa ni bilo mišljeno kot znanstveni poskus, je pa kljub vsemu rezultat zanimiv.

Vsako leto pomladi kupim mačjo travo in jo posadim v lonce. Jaz temu pravim motivacijska rastlina, ker ta trava je do sedaj vedno bujno zrasla in je naredila v stanovanju nekakšno pomladno zeleno vzdušje. Sicer se mi je marsikdo smejal, ko sem omenjal, da sadim mačjo travo in seveda nimam mačk, ampak na to se kaj dosti jaz ne oziram. Letos pa sem kupil neko bio seme za mačjo travo, pa ne namerno, ampak drugega semena niso imeli. In rezultat letos pa ne ravno navdušujoč.

macja_trava

macja_trava_2

Presenetilo me je, da isto seme, posajeno v povsem enako zemljo in enako gosto, postavljeno na isto okensko polico očitno v nekih loncih uspeva, v drugih pa je “pridelek” skromen. Razlage za ta pojav še nimam. Morda drugo leto naredim kakšen poskus še na to temo. Lahko pa že sedaj zatrdim, da je ta bio mačja trava precej manj košata kot je bila do sedaj, ko sem uporabljal seme, ki ni imelo bio oznake in je bilo verjetno tudi cenejše.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: