Cerkniške žabe

Včeraj je bila sicer osnovna ideja s supom po Cerkniškem jezeru, ampak sem že vnaprej vedel, da vode ne bo prav veliko, saj letošnjo pomlad ni veliko deževalo, zima pa je bila tudi bolj sušna, tako da jezero ni moglo ustvariti zaloge vode v zimskem času.

Dejansko se je izkazalo, da od Cerkniškega jezera ni ostalo prav veliko, tako da sem moral na hitro poiskati nek drug način zabave.

cerknisko_jezero

In ker sem imel s seboj tudi fotoaparat sem se lotil žab. Samo ne v kakšni okoliški gurmanski gostilni, ampak kar na terenu, ob Cerkniškem jezeru.

Žabe so se izkazale kot dobri modeli za fotografijo. Najprej se ti sicer umaknejo in odskočijo stran, potem pa na varni razdalji čakajo pri miru, kot bi pri šahu čakale na naslednjo potezo nasprotnika, tako da se pustijo fotografirati tudi za tiste, ki se radi igrajo z ročnimi nastavitvami fotoaparata in potrebujejo več časa. Meni se s tem ne ljubi ukvarjat, tako da posnamem večinoma samo to, kar zmore aparat v avtomatičnem načinu (point & shoot).

Glavni problem pri fotografiranju žab se izkaže kako sploh ujeti v objektiv predmet fotografije, saj moraš najprej na malem zaslonu fotoaparata ugotoviti, kje na sliki je žaba, ker imajo zelo učinkovite maskirne barve in vzorce. Dobil sem občutek, da jih to celo zabava in se zato pustijo slikat. Luksuzna varianta bi bila, da povežeš HDMI izhod iz fotoaparata na neko večjo tablico in tam potem lahko precej bolj natančno spremljaš kaj vidi fotoaparat, če ta to seveda omogoča. Ali pa povezava tablice in fotoaparata prek wi-fi. Obstajajo pa tudi aplikacije proizvajalce fotoaparatov za Android in iOS operacijske sisteme s katerimi se da (omejeno) upravljati fotoaparat iz pametnega telefona ali tablice.

cerkniske_zabe_1

cerkniske_zabe_2

cerkniske_zabe_4

cerkniske_zabe_5

cerkniske_zabe_6

cerkniske_zabe_7

cerkniske_zabe_9

cerkniske_zabe_11

Naslednjič se morda lotim hroščev ali celo polžev.

cerkniske_hrosci_1

cerkniske_hrosci_2
foto: Onyx – osebni arhiv

Če bi Sir David Attenborough snemal dokumentarec o Cerkniškem jezeru pa bi verjetno začel nekako takole…The life on Lake Cerknica is always harsh. With the summer months, the water recedes and the lake turns into flowering meadows. Fish and other aquatic life are fighting for the last patches of water. When autumn finally comes and brings much-needed rain, it will be their playground again. For frogs, being an amphibian on an ever changing lake looks like a big advantage…

cerknisko_jezero_1

Poglej še:
Slovenske žabe
Pomagajmo žabicam!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: